(VIDEO) Oporba predstavila prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva: ‘U Kolumbiji nema ovakvih situacija’

Zagreb, 06.10.2020. - Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru održao je konferenciju za medije na temu "Predstavljanje oporbenog Prijedloga odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva". Na fotografiji Silvano Hrelja, Dalija Orešković, Nikola Grmoja, Milan Vrkljan, Arsen Bauk. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Oporba je u Saboru danas predstavila prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva, koje je inicirano nakon curenja informacija u takozvanoj aferi Janaf.

Arsen Bauk (SDP) rekao je da su se svi oporbeni klubovi našli i neovisno o razlikama definirali prijedlog odluke o osnivanju povjerenstva koje će se između ostalog, kako je naveo, baviti utjecajem političkih tijela na opstruiranje istraga, slabostima zakonskog i institucionalnog okvira borbe protiv korupcije i propustima u sigurnosnom i pravosudnom sustavu koji rezultiraju odavanjem klasificiranih podataka, prenosi HRT.

– Želimo popraviti sustav bez petljanja u konkretne slučajeve koji su sada u fokusu javnosti, rekao je Bauk.

Dodao je da je prijedlog odluke odnio i HDZ-ovom klubu pa se i oni mogu pridružiti ako žele.

> (FOTO) Policija pročešljala stan Dragana Kovačevića: ‘U stanu je bilo 5 istražitelja…’

> Šprajc se oglasio o posjećivanju ‘Kluba’: Sjećate li se da je bio na listi honoraraca Nadana Vidoševića?

> Tko su članovi Nadzornog odbora Janafa bez čije suglasnosti uprava i Kovačević ne mogu donositi planove poslovanja?

Grmoja: U Kolumbiji nema ovakvih situacija

Milan Vrkljan (Domovinski pokret) rekao je da je ovo jedna od najvećih afera koje potresaju Hrvatsku te da je dokaz tome da su se sve oporbene stranke bez obzira na ideologiju dogovorile u vrlo kratkom roku. Poručio je da hrvatska država ne funkcionira u Saboru, već u opskurnoj ulici (Slovenskoj, gdje se nalazi infamozni “klub” Dragana Kovačevića) gdje su se dogovarali poslovi i dijeljenje novca.

– To da se ministri, predsjednik države, poslovni ljudi, menadžeri iz najvećih hrvatskih tvrtki, nalaze na takvom mjestu i dogovaraju hrpe novca koje se nose u torbama, i potreban je brojčanik za brojenje novca, govori o tome da je Hrvatska postala zemlja dubokog kriminala u kojoj je vrlo upitno postoji li institucionalna snaga da se to riješi, rekao je Vrkljan.

Nikola Grmoja (Most) rekao je da su inicirali osnivanje povjerenstva te da mu je drago da je kompletna oporba prihvatila ideju i sudjelovala u izradi nacrta.

– Želim samo reći ovo: U Kolumbiji nema ovakvih situacija, da se novac nalazi kod zamjenice županijskog državnog odvjetnika, takve situacije se mogu vidjeti samo u filmovima. Ovaj događaj nas tjera da s istražnim povjerenstvom krenemo što prije, poručio je Grmoja.

Marko Milanović Litre u ime Kluba Hrvatskih suverenista poručio je da oni u potpunosti podražavaju inicijativu.

– Kriminal i korupcija i ortački kapitalizam vladaju Hrvatskom zadnjih 30 godina, a nedavne afere još jednom su ukazale na političku, privatnu i poslovnu povezanost političkih elita, rekao je Milanović Litre.

Orešković: Propusti u radu sigurnosno-obavještajnih zajednica

Dalija Orešković ispred Kluba zastupnika Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametnog i Građansko-liberalnog saveza rekla je da je povjerenstvo prije svega usmjereno na otkrivanje anomalija u institucionalnom sustavu koje je očito pod patronatom dominantnih političkih struktura, a ponekad i kriminalnih kartela.

– Ovo je prvorazredno nacionalno pitanje, rekla je Orešković.

Dodala je da je osobito važno utvrditi gdje informacije ne dolaze u pravom trenutku na pravu adresu, kao i da se nije dovoljno govorilo o sustavu sigurnosno-obavještajnih zajednica te da misli da i u njihovom radu ima očitih propusta.

Tomašević je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je autor teksta ekipa iz Kluba zeleno-lijevog bloka i Možemo, uz pomoć i komentare drugih klubova. Tomašević je rekao da su i bivši državni odvjetnici Dinko Cvitan i Mladen Bajić ljudi koje bi voljeli čuti na povjerenstvu.

– Konačni cilj je da se taj naš sustav doslovno protrese i ponovno sagradi od temelja do vrha, poručila je Orešković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT