(VIDEO) Ošust iz Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora: ‘Treba nam poseban sud za ratne zločine’

Foto: Snimka zaslona

“Predlažem da s ovog skupa uputimo inicijativu za formiranje posebnih sudova za ratne zločine. Na taj način ćemo dugoročno staviti pred te ljude i sigurnost i obvezu, a to je i naša sveta dužnost, dok god ima zločinaca da ih pronađemo. Također da se formiraju tijela koja će biti podrška, počevši od posebnih odjela u policiji do posebnog odjela državnog odvjetništva”, predložio je Vlado Ošust, Društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora na Okruglim stolu “Ovčara – zločin bez kazne” koji je organizirala Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara 12. studenog 2019. godine u dvorani Tomislav hotela Antunović.

Predložio je i da se Nikolu Kajkića vrati na posao vezano za istraživanje ratnih zločina.

Njegov govor u cijelosti pročitajte u videu:

Podsjetimo, Vlado Ošust branitelj je s vukovarske Mitnice. Proveo je u zarobljeništvu devet mjeseci. Nakon pada Vukovara završio je u Srijemskoj Mitrovici u kojoj počinju pojedinačna ispitivanja s ciljem podizanja optužnica za oružanu pobunu i činjenje „ratnih zločina“.

“U postupcima ispitivanja korištene su različite metode fizičke i psihičke prisile – iznude. Odnos pojedinih čuvara prema zarobljenicima bio je nečovječan. Često su kršena temeljna prava zarobljenika. Dvoje zarobljenika umire od fizičkih ozljeda, a veliki broj ima trajne posljedice”, kazao je svojedobno Ošust.

Ošust je nakon dva mjeseca u Srijemskoj Mitrovici prevezen u Vojno istražni zatvor u Beograd. Protiv njega i petorice hrvatskih vojnika sa Mitnice podignuta je prva optužnica za oružanu pobunu, i donesena prvostupanjska presuda na vojnom sudu u Beogradu 17. travnja 1992. s kaznom zatočeništva u rasponu od 9 do 13 godina.

Ošust je razmijenjen u Nemetinu kada je oslobođeno 714 hrvatskih branitelja i civila koji su prošli neviđene torture, mučenja, ponižavanja, silovanja u srpskim logorima Stajićevo, Begejci, Niš…

Za mučenja i zlostavljanja u logorima još nitko nije odgovarao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr