(VIDEO) Pavle Kalinić u Iza zavjese: Raspad Jugoslavije još uvijek nije završio

Foto: Snimka zaslona

U posljednjoj emisiji Iza zavjese u srijedu je gostovao Pavle Kalinić, ekspert za sigurnosna pitanja i vrstan poznavatelj međunarodnih sigurnosnih pitanja te čelnik zagrebačkog Ureda za izvanredne situacije.

Govoreći o međunarodnoj sigurnosnoj situaciji, Kalinić je pojasnio kako Erdogan drži stabilnost Europe, jer zadržava izbjeglice iz Sirije koje odlaze u Europu.

“Prvi problemi za izbjeglice pojavljuju se kada dođu do grčko-makedonske granice, onda do makedonsko-srpske granice, a cijelo to područje je maksimalno nestabilno. Ljudi se ne žele suočiti s time da raspad Jugoslavije još uvijek nije završio. Pogledajte samo nas. Mi nemamo definirane granice niti s jednom državom oko nas, nemamo definirane granice sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, s Crnom Gorom, a ni sa Srbijom”, upozorio je Pavle Kalinić, te dodao da ISIL-ova najava terorističkih akcija na zapadnom Balkanu znači da za Hrvatsku postoji latentna opasnost, jer je Hrvatska članica Europske unije i NATO-a.

> Islamska država preko propagandnog časopisa prijeti Hrvatima

Podsjetio je i na pojavu ISIL-ove zastave kod Tuzle, te istaknuo da to uopće nije benigno.

“Bosna i Hercegovina imala je rat, u nju su počeli dolaziti borci iz Afganistana. Mnogi od njih su dobili papirologiju da su tamo rođeni. Hrvatska bi trebala kontrolirati popis građana”, naglasio je Kalinić.

> (VIDEO) BiH: U hrvatskom selu kod Tuzle postavljena zastava islamističkog terorističkog pokreta

Kalinić je odgovorio i na pitanja kako je zapravo moguće da u ovom tehnološkom dobu sigurnosne službe međunarodne zajednice nisu u stanju prevenirati čak niti teror u svjetskim metropolama, zbog čega Vučić najavljuje probleme na Kosovu, zašto Makedonija mora mijenjati svoje ime da bi ušla u NATO te što u tom smislu u regiji donosi ulazak Crne Gore u NATO.

O Agrokoru

Pavle Kalinić mišljenja je da Agrokor ne može nitko spasiti, jer je to tvrtka koja nije imala nikakav poslovni plan. Tu nema nijedne nove firme,… sve stare socijalističke, “skupljanje sličica iz životinjskog carstva, ali skupljač nije bio dovoljno dorastao da bi se mogao nositi na tržištu”, ocijenio je.

Olakotna okolnost bi mu mogla biti nesrazmjer tržišta u odnosu na velike europske trgovačke lance.

Mišljenja je da se Agrokor ne može spasiti kao koncern. Upozorio je da se Hrvatska u ovom slučaju neozbiljno ponaša prema Rusima, jer Rusi neće oprostiti taj dug, a odgovornost leži na svim dosadašnjim predsjednicima Vlada RH.

“Pravosuđe će morati odraditi taj posao, to je trajalo 27 godina i nitko se ne može ekskulpirati od svih premijera. Od Manolića, Mesića, Šarinića, Gregurića, pa nadalje. Osim Račana, on je otišao, pa on ne može odgovarati”, zaključio je Kalinić.

Podsjetimo, ovo je najvjerojatnije bila posljednja emisija Tihomira Dujmovića “Iza zavjese” na HTV-u. Posljednja, jer je njegov ugovor sa HTV-om preciziran do 15. lipnja, što je prilično neobično.

Dosta toga je u tom kontekstu neobično, najprije to da je Dujmoviću ugovor bio planiran samo na šest mjeseci, pa je onda produžen, što je prilično neubičajeno, kao i to da je došla na red posljednja emisija, a da do dana današnjega s njim nitko nije razgovarao glede produžetka suradnje.

To dakako sugerira da bi mu emisija mogla biti ukinuta, premda je imala vrlo dobru gledanost, makar je dobio “podli” termin, srijedom u 21:15, kada se igraju najvažnije europske nogometne utakmice koje obično ruše rekorde gledanosti, što se primjerice nitko ne bi usudio napraviti jednom Aleksandru Stankoviću.

Ukine li vodstvo HRT-a Dujmoviću emisiju to će značiti da se HRT vraća na staru praksu da talk-show emisiju smije imati samo i jedino Aleksandar Stanković koji je unatoč naglašenom, gotovo feralovski lijevom ideološkom profilu imao monopol punih šesnaest godina na taj format i vodio je talk-show bez bilo kakve konkurencije što je, pluralistički gledajući, sramotno za jedan javni servis kakav je HTV.

Po prisavskim kuloarima se može čuti da je Dujmoviću jako zamjereno to što je ugostio Brunu Esih koja je samo tada imala prostora za objasniti svoje političke poteze, jer je bila još samo jednom pozvana na HTV, na jedan okrugli stol.

Postoje još dvije zamjerke koje su se mogle čuti i na Programskom vijeću. Nedavno ga je član tog vijeća Aleksandar Milošević žestoko napao pokazujući zapravo upravi kuće da bi bilo potrebno zahvaliti Dujmoviću na suradnji. Radi se o gostovanju Romana Leljaka te o gostovanju Jakova Sedlara. Prisavski kuloari tvrde da će se konačna odluka o Dujmovićevoj sudbini donositi u najužim krugovima HRT-a, koji pomno osluškuju preferencije premijera Plenkovića i njegovog kruga, dodajući da je po svemu sudeći tom tehnologijom donesena i odluka o Dujmovićevom izbacivanju iz Slobodne Dalmacije prije par mjeseci.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr