(VIDEO) Predloženi ministar zdravstva Beroš o mogućim prvim potezima: ‘Sastat ću se sa sindikatima zbog neplaćenih prekovremenih sati’

Foto: Snimka zaslona

Vilija Beroša, ako Vladin prijedlog prihvati Hrvatski sabor, na funkciji ministra zdravstva čeka niz izazova i problema. U razgovoru za središnji Dnevnik HRT-a kazao je da je danas već poduzeo neke aktivnosti koje su bile nužne u vezi sa situacijom oko koronavirusa, odnosno da je formiran krizni stožer.

 

Kazao je i da trenutačno ne zna tko će biti u njegovom timu. Smatra da je “apsolutno izvjesno da pojedinac ne može rješavati opsežnu problematiku i da će trebati pomoć iskusnih ljudi”.

“Još uvijek promišljam o svome timu. Ako budem imenovan sigurno ću ga uskoro i obznaniti”, kazao je za HRT:

Kako je već i ranije rekao, da će odmah započeti razgovore sa strukovnim udrugama u zdravstvu o problemu neplaćenih prekovremenih sati, Beroš je izjavio da je odmah jutros dogovorio sastanak s čelnicima sindikata za ponedjeljak u 9 sati.

“Ta problematika nije od jučer. Mislim da je to jedna nepravda koja se vuče već dugo”, kazao je Beroš dodajući da je i on kao liječnik dežurao. Najavio je razgovore s ministarstvom financija, ministarstvom uprave, FINA-om. “Dogovorit ćemo novi model obračuna. Ako uđemo u nagodbu sa svima onima koji bi potencijalno tužili, uštedjet ćemo novce državnom proračunu”.

Istaknuo je i da nijedan ministar, pa tako niti on, ne može u kratkom vremenu riješiti problem nedostatka broja liječnika i medicinskih sestara.

“Mislim da je način financiranja specijalizacija bio stanoviti prijepor. Nastojat ćemo u tom kontekstu naći određeno rješenje koje će biti prihvatljivije te garantirati adekvatan broj liječnika, posebno specijalista”, kazao je.

Govoreći o listama čekanja potvrdio je da je to veliki problem. Dodao je da ne može obećati njihovo potpuno rješavanje, ali da će se potruditi implementirati centralni upravljački sustav.

“On će nam transparentno, u realnom vremenu, ukazati koliko se pruža zdravstvenih usluga u bilo kojem dijelu RH. Bit će određeni pokazatelj kako bismo zdravstvenu uslugu učinili boljom, bržom i transparentnijom”.

Smatra i da je nužna adekvatna informatizacija hrvatskog zdravstvenog sustava.

Odgovarajući na pitanje o njegovoj imovinskoj kartici, Beroš je rekao da želi biti potpuno transparentan. Kaže da je 2018. godine predao svoju imovinsku karticu, ali da ju treba malo korigirati budući da je bilo nekih promjena oko refinanciranja kreditnih obaveza.

Izjavio je za kraj da mu je neurokirurgija nakon njegove obitelji, najveća ljubav, ali da neće operirati za vrijeme ministarskog mandata.

O povratku Hrvatica iz Kine: ‘Bit će vjerojatno pod kućnim nadzorom’

“Hrvatice iz Wuhana doći će s Francuzima. Ne znamo kada, moguće u subotu. Nakon toga bi Hrvatska organizirala prijevoz do Zagreba. Bit će vjerojatno pod kućnim nadzorom””, kazao je gostujući na RTL-u predloženi novi ministar zdravstva Vili Beroš.

O svojoj imovinskoj kartici

Na pitanje je li njegova Imovinska kartica ispravno ispunjena. predloženi ministar je rekao:

“Još nije, ali to ću napraviti sutra ujutro”, kazao je i jasno poručio da ne postoji mogućnost da ispunjeno ne odgovara činjeničnom stanju.

Na pitanje bi li izmjene unio da nije predložen za ministra, Beroš kaže:

“Vjerojatno da. Prikupljao sam dokumentaciju, izvatke iz zemljišnih knjiga. Naglašavam da se ne radi o povećanju imovine. Ukupni prihodi su smanjeni. Žao mi je što pričamo o imovinskim karticama”, kazao je.

O plaćanju prekovremenih sati i stanju u zdravstvu

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

“Nema previše vremena, ali neke stvari moramo pokrenuti. Moramo razgovarati o plaćanju u zdravstvu. Naći će se novca za plaćanje prekovremenih sati. Iznaći ćemo način. U fokusu su bolesnici, njihovo zadovoljstvo, sigurnost. Govorim puno o ustrojavanju hitne helikopterske medicinske pomoći. Za to će trebati neko vrijeme. Moramo to zbog brige o našim bolesnicima”, govori predloženi ministar.

Kaže da su bolesnici na prvom mjestu.

“Liste čekanja su problem, imamo neke elemente s kojima ćemo to probati riješiti. Mislim da ćemo zajedno naći neko dodatno rješenje da probamo smanjiti liste čekanja. Vjerujem da ćemo naći način i rješenje i za ove probleme. Ministar Kujundžić je napravio dobru s tvar s prioritetnim listama čekanja”, rekao je Beroš.

Izvor: narod.hr/rtl