(VIDEO) Nastupom klapa HRM-a i MUP-a završio središnji program u Kninu, predsjednici veliki pljesak, Plenkoviću i Jandrokoviću nekoliko zvižduka

Foto: snimka zaslona

U tijeku je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu.

Uz najviše državne dužnosnike i brojna visoka izaslanstva, dolaskom u Knin ovogodišnju proslavu vojno-redarstvene operacije Oluja uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država i Države Izrael.

Iz SAD-a na proslavi VRO Oluja sudjeluju zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jensen i zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote brigadir Christoper Blomquist te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers s izaslanstvom.

Iz Države Izrael na središnjoj svečanosti u Kninu je direktor SIBAT-a general Michel Ben Baruch i zapovjednik Zrakoplovne baze Ramat David te vojni izaslanik Države Izrael u RH brigadir Harel Taggar s izaslanstvom.

Također, ovogodišnjoj proslavi nazoče i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Republici Hrvatskoj, javlja Šibenik.in.

Pratite uživo:

10, 32 Izvedbom pjesme “Kroacijo iz duše te ljubim” klape Sveti Juraj HRM-a i klape “Sveti Mihovil” MUP-a završio je protokol središnje proslave obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na kninskoj tvrđavi.
U 11.30 slijedi misa za domovinu.

10, 20 U tijeku je program na kninskoj tvrđavi. Nakon čitanja imena poginulih i nestalih uslijedila je minuta šutnje.
Klapa Sveti Juraj HRM-a zajedno s klapom MUP-a izvela je pjesmu “Stina pradidova”
U tijeku je letački program.
Trenutno nastupa akrobatska grupa “Krila Oluje”

10, 00 Nakon polaganja vijenaca i govora predsjednice, premijera i predsjednika sabora te predstavnika roditelja poginulih branitelja na trgu u Kninu, uslijedio je mimohod prema kninskoj tvrđavi gdje se trenutno odvija nastavak protokola. U tijeku je čitanje imena poginulih branitelja u operaciji Oluja.

8, 05  Polaganjem vijenaca započeo je službeni protokol na glavnom trgu u Kninu. Moliltvu za poginule predvodio je vojni ordinarij u RH, mrgr. Jure Bogdan.

Nakon toga uslijedili su govori. Najprije se okupljenima obratio Stjepan Cumbaj, otac hrvatskog branitelja, poginulog u Oluji. Zatim su uslijedili govori predsjednika Vlade RH, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednice RH.

Otac poginulog branitelja Stjepan Cumbaj, na trgu u Kninu održao je emotivan govor u kojem je kazao koliko je težak gubitak za sve članove obitelji koji su izgubili svoje najmilije.
“S ponosom se sjećamo svoje djece kada vidimo kako njihova hrabrost i domoljublje nije zaboravljeno i da ih njihov narod poštuje, tuga i praznina prati i mene i sve druge koji su ostali bez članova obitelji, ali nas tješi to što je narod za koji su živjeli slobodan i dok god živi Hrvatska i oni će živjeti – branitelji su dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema Domovini” – poručio je.

Predsjednica Grabar-Kitarović u svom govoru je kazala:

“Posebna je čast biti ponovno u kraljevskom gradu Kninu. Svima izražavam posebnu zahvalnost i s posebnim poštovanjem prisjećamo se prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je poveo narod u ostvarenje povijesne težnje. Bila je to veličanstvena pobjeda. Oluja postaje školski primjer uspješno vođene operacije. Ne msijemo zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje. Vrijednosti moramo prenositi budućim naraštajima, to dugujemo i našim braniteljima. Koliko možemo kad smo složni pokazali su i naši nogometaši.

Veličanstvena pobjeda, a potpuni poraz agresor je doživio u BiH i uspostavljen je mir koji i danas traje. I pripadnici HVO-a su dali nemjerljivi doprinos. Vrijednosti domoljubnog zajedništva je ključ za naše buduće naraštaje.

Ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak već ulaganje u budućnost.

Domovinski rat pokazao je karakter hrvatskog vojnika. Na tim odlilkama odgajamo i nove naraštaje hrvatskog vojnika i danas se ističu u svojim rezultatima i misijama diljem svijeta.

Hrvatska će podupirati europski put BiH, a to uključuje i potporu svim izbjeglim i proganih Hrvata u BiH.

Igramo iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu.”

U svojem se govoru prisjetila riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, nakon ulaska hrvatskih snaga u Knin, kao i riječi ratnog ministra obrane Gojka Šuška da je “zadatak izvršen”. Istaknula je njihove zasluge za utemeljenje hrvatske države i pobjedu u Domovinskom ratu.

Prisjetivši se i ostalih hrvatskih oslobodilačkih operacija koje su prethodile Oluji i izrazivši zahvalnost hrvatskim braniteljima, posebno se osvrnula i na doprinos pripadnika HVO-a.

Istaknula je važnost hrvatskih vojnih operacije i za uspostavu mira u Bosni i Hercegovini te neraskidivu povezanost Hrvatske i Bosne i Hercegovine u “koja je domovina i hrvatskog naroda”.

“Hrvatska nema samo pobjedničku vojsku, ima i pobjednički narod” – kazala je istaknuvši hrvatske potencijale na mnogim područjima. Podsjetila je na nogometni uspjeh te ustvrdila kako su hrvatski reprezentativci proveli “nogometnu oluju”.

Plenković o suočavanju s proslošću i pomirbi

Premijer Plenković u svom je govoru kazao:

– S izuzetnim osjećajem ponosa čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dan hrvatskih branitelja. Upravo ovdje u Kninu u povodu 23. obljetnice oslobođenja Zvonimirova grada u veličanstvenoj vojno-redarstvenoj akciji Oluja, s ponosom se prisjećamo tih slavnih dana koji su Hrvatskoj donijeli toliko željenu slobodu. Zahvaljujući požrtvovnosti i hrabrost branitelja, znaju zapovjednika i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Vijest o oslobođenju Knina zauvijek je urezano u sjećanje svih nas, kao i slika kada je prvi hrvatski predsjednik poljubio zastavu na tvrđavi – kazao je premijer Andrej Plenković u Kninu, naglasivši da se danas zalažemo i za dobrosusjedske odnose, ali da pomirbu sa susjedima odgađa nespremnost nekih da se suoče s prošlošću.

Plenkovićev govor popratilo je nekoliko zvižduka iz publike, kao i Jandrokovićev, dok je predsjednica dobila ogroman pljesak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt/m.sibenik.in