(VIDEO) Predsjednica udruge Down sindrom Zadar za Narod.hr: ‘Zgroženi smo izbacivanjem djeteta s Down sinromom iz kafića’

Foto: snimka zaslona

“Ja sam reagirala na taj čin kao majka djeteta s Downovim sindromom i kao predsjednica udruge za Down sindrom Zadarske županije. Sve što mi možemo reći jest da smo izuzetno zgroženi jednim takvim činom i koliko god pokušali uključiti razum i pokušali shvatiti da nam je apsolutno nemoguće razumijeti da u 21. stoljeću sjednete u nekakav objekt i da dođe konobar ili vlasnik kafića i to dijete izbaci van zato što ima Downov sindrom. Svaku diskriminaciju, pa tako i ovu, javno osuđujemo i iskreno se nadamo da će to što se dogodilo u našem gradu poslužiti tome da iz ovoga naučimo lekciju dodatne tolerancije koja nam, očito, fali” – rekla je za Narod.hr Suzana Periša, predsjednica udruge Down sindrom Zadar, komentirajući nedavni slučaj u Zadru. Podsjetimo, u zadarskom kafiću zamolili su gošću koja je ondje bila s djetetom koje ima Down sindrom, da se s njime udalji iz kafića jer “kvari reputaciju lokala”.

“Grad Zadar nekako na ovaj način postaje grad-slučaj. Međutim, grad Zadar to sigurno nije. Moje dijete, koje ima Downov sindrom, već ima 16 godina, 13 godina vodim ovu udrugu i nikad dosada u ovom gradu ni ja niti itko od roditelja iz udruge nije doživio nešto tako, što svima nama predstavlja dodatnu vrstu šoka. Reakcija javnosti koja se dogodila kada je sve ovo izašlo u javnost zaista pokazuje koliko grad Zadar i cijela Hrvatska osuđuje ovako nešto i koliko doista diše s našom djecom” – istaknula je Suzana Periša i nastavila:

“No, isto bih tako htjela reći: čini mi se da je ta priča u jednom dijelu otišla u pogrešnom smjeru jer sam vidjela da se na nekim portalima poziva na javni linč, na razbijanje… Ja zahvaljujem ljudima na podršci, ali moram istaknuti da ni mi ni naša djeca ne želimo nešto tako. Naša su nas djeca naučila puno bolje od toga. Jedino što želimo jest izvući pouku i poslati snažnu poruku da se ovo više nikada ne bi ponovilo.”

Također je dodala:

“Vjerojatno ste primjetili da su se po raznim portalima počeli spominjati i imena nekakvih kafića u kojima se to navodno dogodilo. Ja moram poručiti da još uvijek u javnosti nije objavljen točan naziv objekta, vidjeli ste da nije izašlo ni ime te djevojčice u javnosti, što je sasvim u redu jer se time štiti identitet djeteta, ali ne samo to, nego se i ta obitelj pokušava maknuti od dodatnog stresa, a ovo je zasigurno ogroman stres i za njih i za sve nas. Molila bih ljude da ne iznose takve informacije jer u slučaju kada su one neprovjerene jednaku štetu činimo i toj djevojčici koja je diskriminirana i vlasniku tog objekta koji to možda nije napravio. Pozivam na razum i na to da budemo svi puno pametniji kad iznosimo informacije za koje nismo sigurni jesu li točne ili nisu. Mogu reći da je policija preuzela slučaj, da oni sada obavljaju onaj dio koji spada na njih i da će se sigurno u jednom trenutku pravno odraditi sve što se treba odraditi u tom dijelu.”

O cijelom je slučaju gospođa Suzana Periša danas održala i press-konferenciju na kojoj je bio prisutan i na kojoj je udruzi, kao i djevojčici koja je doživjela diskriminaciju, iskazao svoju podršku i zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

“Gradonačelnik grada Zadra je rekao jednu divnu rečenicu – rekao je da je on došao tu kao gradonačelnik i kao čovjek i da iza njegovih leđa trenutno nema nitko, ali da je siguran da cijeli grad Zadar stoji iza njega. To je zaista jedna snažna poruka. Apsolutno smo dobili svaku moguću podršku koja se mogla dobiti i na ljudskoj i na političkoj razini. Zahvalni smo na tome sigurni smo da ta njegova podrška daje jednu dodatnu snagu poruci koju smo željeli poslati” – zaključila je za Narod.hr predsjednica Udruge Down sindrom Zadar.

“Zgroženi smo jednim takvim činom i ne mogu suspregnuti emocije kada o tome govorimo, jer ne možemo vjerovati da vam u 21. stoljeću, netko može reći da izađete jer ste sjeli s djetetom koje ima Down sindrom. To je nezamislivo”, kazala je na početku konferencije za medije Suzana Periša, predsjednica Udruge Down sindrom Zadar komentirajući zadarski incident.

> U Zadru iz kafića izbacili dijete s Downovim sindromom s objašnjenjem da narušava reputaciju lokala

“Taj čin je nešto za što sam bila uvjerena da se u Zadru nikada ne može dogoditi, jer Zadar nije takav grad. Taj grad živi i diše za našu djecu, ali se dogodio izolirani slučaj koji mi kao roditelji oštro osuđujemo. Stvari su, čini me se, otišle u krivom smjeru u kojem nisu trebale otići jer su građani pozivali na bojkot i linč, ali mi kao roditelji to ne želimo. Ono što mi želimo jest da se takav slučaj više nikada nikome ne dogodi. Taj čin je apsolutno za svaku osudu”, rekla je Periša pozivajući sve da im ovaj incident posluži kao pouka da pruže podršku ne samo djeci s Down sindromom već roditeljima sve djece koje imaju određene poteškoće.

“Javilo se dosta roditelja djece s različitim poteškoćama koji su kazali kako su bili izloženi vrlo sličnim situacijama, ali i oni roditelji koji zbog svog autističnog djeteta koje je malo glasnije nisu već godinama sjeli u kafić popiti kavu. To nam daje na razmišljanje kako sutra možemo biti bolji ljudi i toj djeci i tim roditeljima pružiti podršku gdje je još uvijek nemaju. Vidjela sam da se na nekim portalima imenuju ugostiteljski objekti, ali prvenstveno želim pozvati na razum jer još uvijek nema dokaza u kojem se kafiću incident dogodio. Ako to radimo, a to nije istina, onda je jednaka šteta počinjena i toj curici i tom restoranu kojeg se proziva”, kazala je Periša.

Konferenciji za medije nazočio je i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić koji je kazao kako ‘presici’ prisustvuje i kao gradonačelnik, ali i otac četvero djece te kako osuđuje takav oblik ponašanja.

– Moram dati punu podršku jer vjerujem da bi svaki građanin Zadra djeci dao punu podršku. Potpisujem sve što je rekla Suzana što se tiče udruge i djece. Obitelji treba zaštiti, a takav čin strogo osuditi i da se to nikad više ne ponovi, kazao je gradonačelnik.

Predsjednica Udruge Down sindrom Zadar kazala je kako detalje trebaju rješavati nadležne institucije.

“Gospođa koja je izvijestila na svom Facebook profilu o ovom događaju nije demantirala događaj, već navode koji govore u kojem se ugostiteljskom objektu to dogodilo, jer ona nije govorila o imenu objekta. Gospođa kojoj se ovaj incident dogodio je starije životne dobi i nije spremna izaći u javnost i podnijeti ovoliku količinu publiciteta i moramo poštovati njenu privatnost jednako kao privatnost djeteta kojem se ovo dogodilo. Uz ovo što im se dogodilo, zaista ne moraju proživljavati još jedan dodatni stres.” – poručila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr