(VIDEO) Prof. dr. sc. Ogorec o terorističkim napadima na kršćane: ‘Hrvatska nije izuzeta iz svega toga’

Foto: Snimka zaslona

Odgovornost za bombaške napade u Šri Lanki u kojima je na Uskrs ubijeno 359 ljudi, a 500 ranjeno preuzela je tzv. Islamska država. Prvi nalazi istrage pokazuju da su napadi na crkve i luksuzne hotele bili osveta za pokolj u džamijama na Novom Zelandu. U toj zemlji još je uvijek na snazi izvanredno stanje.

> (VIDEO) Teroristički napad na Šri Lanki na Uskrs osveta je za Christchurch: Uhićeno 40 ljudi, otkriven i mozak operacije

> Njemačka policija promijenila izvješće o napadu u crkvi u Münchenu – evo što sada tvrde

> Hrvat koji je bio u crkvi u Münchenu: ‘Događaj se pokušava zataškati, radi se o pokušaju terorističkog čina od strane islamskog fanatika!’

O ovoj je temi u emisiji “Studio 4”, govorio prof. dr. sc. Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost, profesor s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije

Prof. dr. sc. Ogorec govori kako se odmah na početku vidjelo kako je ovaj bombaški napad šireg i ozbiljnijeg karaktera, da se planirao duže vrijeme.

– IS je preuzeo odgovornost za taj čin, ali nisam siguran da je to povezano sa osvetom za Novim Zeland, kako je rečeno, zato što se ovakav napad planira puno duže od mjesec dana kada je bio pokolj na Novom Zelandu.

Smatra da ovim činom nije poslana nikakva poruka osim one da su tu i da ih se još uvijek treba bojati.

– Ovo je izuzetno veliki udarac za Šri Lanku, zato što je ona turistička zemlja i ovo je udarac na njeno gospodarstvo koji će se dugo osjećati, istaknuo je prof. dr. sc. Ogorec.

Prof. dr. sc. Ogorec govori kako ima jako puno kontroverznih podataka glede ovog terorističkog čina, pa tako neki govore i da se znalo za ovaj napad, a ako se znalo i zanemarilo se, to je onda katastrofa.

– Mislim da su službe sigurnosti trebale bolje odraditi svoj posao, zato što se ovaj napad dugo planirao i u njega je uključena veća skupina ljudi, rekao je i dodao kako se napad dogodio na Uskrs kada su crkve posjećenije i trebale su biti pod većom prismotrom službi.

Vlada Šri Lanke, zatražila je inozemnu pomoć u istrazi.

– Velika pomoć može biti u informacijama stranih obavještajnih službi i njihovim razmjenama, može se jako puno pomoći da se prevenira eventualni budući napad, naglasio je i rekao kako se trebalo i ranije surađivati na tom planu.

Islamska država je poražena u svojoj ideji stvaranja kalifata. Ona je kao struktura samo promijenila oblike djelovanja.

– Iz jedne simetrične prijetnje i ugrožavanja, prešla je u asimetrično, terorističku organizaciju koja se bavi intenzivnim terorizmom, a kada govorimo o terorizmu, mi živimo u četvrtom valu tzv. religijskom terorizmu, koji je motiviran religijskim čimbenicima i bojim se da će on još dugi niz godina biti glavni nositelj terorizma, rekao je.

– Ne postoje određena mjesta koja su najizglednija da se dogodi teroristički napad. Terorizam će se pojaviti na onim mjestima gdje je u danim trenucima najučinkovitiji. Hrvatska nije izuzeta iz svega toga i nije imuna na terorizam, ali sustav sigurnosti je bio dovoljno budan da do sada nismo imali takvu situaciju. Živimo u sigurnoj zemlji i volio bi da tako i ostane, zaključio je prof. dr. sc. Ogorec.

Cijelo gostovanje pogledajte na HRT-u:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt