(VIDEO) Prof. dr. sc. Podolnjak: ‘Ovo je presedanska odluka, Sabor nikada ranije nije sam, bez USUD-a, odlučio da neće raspisati referendum’

Foto: Fah

„Očito je da će, sudeći prema glasovanju na Odboru za Ustav, Hrvatski sabor na plenarnoj sjednici najvjerojatnije odlučiti da prihvati izvješće Vlade, da nije prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje bilo kojeg od zahtijevanih referenduma i da neće zatražiti utvrđenje Ustavnog suda jesu li ispunjene formalne pretpostavke za raspisivanje referenduma. Treba reći da je to presedanska odluka jer nikada ranije suočen sa zahtjevom građanskih inicijativa da se raspiše referendum temeljem 10 posto potpisa, Hrvatski sabor nije sam u konačnom odlučio da neće raspisati referendum i da neće zatražiti viđenje Ustavnog suda“, komentirao je za Narod.hr izv. prof. dr. sc. Robert Podolnjak, profesor ustavnog prava te nositelj predmeta Izborni sustavi i Izborno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koji je ujedno i saborski zastupnik i član saborskog Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav, nakon dvoipolsatne rasprave Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu kada je glasovanjem zaključio da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje državnih referenduma koje su pokušale inicirati građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

> (VIDEO, FOTO) Reiner na Odboru za Ustav na kojoj se raspravljalo o GI Narod odlučuje onemogućio prof. Podolnjaku repliku na neistine

Narod.hr: Što sada preostaje građanskim inicijativama?

Prof. dr. sc. Podolnjak: „Ako Hrvatski sabor donese takav zaključak da neće raspisati referendum prihvaćajući Izvješće Vlade da nema dovoljan broj potpisa tada će, moguće je, građanskoj inicijativi podnijeti ustavnu tužbu Ustavnom sudu osporavajući zaključak Hrvatskog sabora.”

Narod.hr: S obzirom na izbor ustavnih sudaca vrlo je izgledno da će odluka biti nepovoljna za inicijative?

Prof. dr. sc. Podolnjak: „Danas sam zatražio da se Ustavni sud očituje o činjenici da je vrlo selektivno citirao odluku Ustavnog suda iz 2014. godine u kojoj je iz točke 9 koja govori o utvrđenim pravnim stajalištima Ustavnog suda gdje jasno utvrđuje da Hrvatski sabor ne može donijeti odluku o neraspisivanju referenduma a da prethodno ne zatraži utvrđenje Ustavnog suda je li određeno referendumsko pitanje u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz čl. 87 st. 1 do 3 Ustava RH i da takvu odluku Hrvatski sabor ne može donijeti, upravo odluku koju je danas ovaj Odbor donio i koja će biti najvjerojatnije donesena na plenarnoj sjednici. Tražim da se Ustavni sud očituje upravo o tome da to stajalište koje je izuzetno važno i koje je do sada uvijek poštivano kada je Hrvatski sabor imao neki zahtjev građanske inicijative za raspisivanjem referenduma, da se Ustavni sud očituje je li i zbog čega je promijenio svoje stajalište iz 2014. godine gdje vrlo nedvojbeno kaže da Hrvatski sabor ne može odbiti raspisati referendum, a da se prethodno Ustavni sud nije očitovao i utvrdio i o sadržaju, odnosno je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom jer su ispunjene ove formalne pretpostavke između ostalih i o postojanju 10 posto potpisa za raspisivanje referenduma.”

Narod.hr: Ovu odluku smatrate presedanom?

Prof. dr. sc. Podolnjak: „Tako je. Po prvi puta je Odbor za Ustav donio odluku da prihvaća Izvješće Vlade, da time prihvaća da ne postoje pretpostavke za raspisivanje referenduma, jer nema, prema Izvješću Vlade, 10 posto potpisa građana, stoga ovaj Odbor smatra da nije dužan predložiti Hrvatskom saboru raspisivanje referenduma i obzirom na omjer glasova na Odboru, dakle, svi su glasovali za osim mene protiv, za očekivati je da će takvu odluku Hrvatski sabor donijeti nakon rasprave na plenarnoj sjednici.”

Podsjetimo, predstavnici inicijativa, koji nisu mogli sudjelovati u raspravi, najavili su da ne odustaju od referenduma.

“Usprkos tome što smo prikupili dovoljan broj potpisa za referendum, saborski odbor nije prihvatio raspisivanje referenduma. Upravo smo ponovno u Odboru prisustvovali igrokazu u kojem se predstavnicima inicijative nije dopustilo iznijeti mišljenje koje bi doprinijelo raspravi. Što je suprotno Poslovniku”, istaknula je dr. Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

> (VIDEO) GI Narod odlučuje nakon sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav: ‘Možete glasati kako hoćete, ali narodu je zaista dosta’

Kristina Pavlović iz Istine o Istanbulskoj i Natalija Kanački iz Narod odlučuje poručile su da će se prvo obratiti Ustavnom sudu, a idući korak bit će obraćanje Europskom sudu za ljudska prava.

“Bez obzira na ishode, 400 000 ljudi zaslužuje referendum.”, istaknula je dr. Kanački. Također je upozorila da Hrvatska ima “najstroži referendumski zakon iza Sjeverne Koreje, jer je skoro nemoguće prikupiti 10 posto potpisa u roku 15 dana.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr