(VIDEO) Pupovac o Bleiburgu i Jasenovcu: ‘Poštujemo one koji su doprinijeli stradanju, a ne poštujemo one koji su stradali’

Foto: Snimka zaslona

Na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora, Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac usporedio je žrtve Jasenovca i Bleiburga, pri čemu je ustvrdio da su “bleiburške žrtve u velikoj mjeri krive za smrt onih koji su stradali u Jasenovcu”.

“Pred nama su u sljedećim tjednima dvije komemoracije: ona u Jasenovcu i na Bleiburgu. Objema je ovaj Sabor pokrovitelj. Ali odnos prema ta dva skupa ovoga Hrvatskog sabora prema ta dva skupa nije jednak. Prema ovom prvom, jasenovačkom, Hrvatski sabor se odnosi kao da nije pokrovitelj u istinskom smislu te riječi. Prema drugom, bleiburškom, prema kojemu se Sabor odnosi kao istinski, posvećeni pokrovitelj. Nakon odluke austrijskih svjetovnih i crkvenih vlasti da se zabrani skup u Bleiburgu na način na koji je dosad održavan, u Hrvatskoj je i crkvena i svjetovna vlast učinila sve da ispregovara da se taj skup održi. Austrijski zakoni zabranjuju veličanje fašističkih, u ovom slučaju ustaških, ideja, simbola i poruka.”, kazao je Pupovac.

Njegov govor pokušao je prekinuti zastupnik NHR-a, Željko Glasnović, no Pupovac je vrlo brzo nastavio.

“Ovo vrijeđa dostojanstvo svih onih zbog kojih ćemo se u petak okupiti u Jasenovcu bez službenih predstavnika Sabora i Vlade. Ovo je slika Hrvatske, koja je spremnija izboriti se da stvori pretpostavke za komemoriranje onih koji su za sobom ostavili krvave tragove nad ljudima koji nikome ništa nisu učinili, jer ti u Jasenovcu nisu krivi ni za jednog mrtvoga na Teznom, Kočevskom Rogu ili Macelju, a mnogi na Teznom, Kočevskom Rogu i Macelju jesu krivi za desetke i stotine hiljada onih koji su diljem tzv. NDH bili ubijeni samo zato što su bili Romi, Židovi, Srbi ili antifašisti. Umjesto da primijenimo svoje zakone, mi toleriramo da se u našoj zemlji obnavlja sukob oko tema iz Drugoga svjetskog rata, zaključio je Pupovac dodavši da “mi poštujemo one koji su doprinijeli stradanju, a ne poštujemo one koji su stradali”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr