(VIDEO) Radnici nezadovoljni odlukom o ukidanju neradne nedjelje: Štulić iz Sindikata trgovine objasnila kako poslodavci krše zakon

Foto: Snimka zaslona

Rad nedjeljom, koji se još nije niti vratio u normalu, već stvara nove prijepore. Nakon pet tjedana nerada, ni ovu nedjelju neće sve trgovine otvoriti svoja vrata. Zašto?

Zakon o radu nalaže da radnici moraju znati svoj raspored tjedan dana unaprijed ili prijete sankcije. Međutim, čak ga ni ministar ne iščitava tako.

Jedna od trgovina namještajem u trgovačkom centru koji će u nedjelju raditi u potpunosti. I sve trgovine i svi ugostiteljski objekti, kao što je nekad bilo normalno.

“Mi otvaramo ove nedjelje na radost svih nas i kupaca i zaposlenika, ali i na radost nas poslodavaca. Naši radnici su navikli raditi nedjeljom, njima to nije problem, to je radni dan. U slučaju da rade nedjeljom imaju jedan drugi dan u tjednu slobodan”, rekao je Goran Fritz, direktor tvrtke kućanskih aparata i namještaja.

Oni nisu imali problema, ali zato predsjednica sindikata trgovine tvrdi da njima telefon stalno zvoni. Radnici su nezadovoljni jer prema Zakonu o radu svi moraju znati svoj raspored tjedan dana prije.

“Ovdje se to krši i zapravo se suspendira Zakon o radu. Osim toga imamo situaciju da ljudi koji će raditi u nedjelju dobivaju slobodne dane od danas do sutra. Bukvalno se zove ljude na telefon i kaže im se: “Nemoj dolaziti danas jer ćeš raditi u nedjelju”, izjavila je Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske za RTL.

Kazna za svakog tog poslodavca koji je poslušao Stožer i promijenio raspored radnicima bila bi od 61.000 do 100.000 kuna, ali da smo u normalnim uvjetima.

“Isto tako imamo situaciju da smo praktično trgovine zatvarali preko noći pa ni tada nisu radnici bili obaviješteni sedam dana unaprijed”, kazao je Denis Ćupić, predsjednik Koordinacije trgovačkih centara pri HUP-u.

A to je jedino u čemu se predstavnik trgovačkih centara u HUP-u i resorni ministri slažu, tako da kazni neće biti.

“Ja ne bi govorio tu o prekršajnim odredbama nego o tome da pokušavamo pokrenuti gospodarstvo u što kraćem roku”, poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Horvat: Predlažemo da 14 nedjelja za sve poslodavce bude radnih

Ali to je u svakom slučaju tek stanje do izmjene Zakona o trgovini.

“Predlažemo da 14 nedjelja za sve poslodavce bude radnih, da se subotom ograniči radno vrijeme do 21 ili 22 sata. Da se blagdanima ne radi. Komunicirali smo to s HOK-om i HGK, sa svim sindikatima i ova brojka od 14 nije imaginarna, uz sugestiju samih trgovaca da imaju 14 profitabilnih nedjelja, mi smo taj parametar usvojili”, poručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

U javnu raspravu, doznajemo, prijedlog Zakona ide sutra. S obzirom na to da će Zakon dočekati novi saziv Sabora, Ćupić tvrdi da je takvo što u ovom trenutku predizborna kampanja.

“Zakonom o trgovini se ne rješava pitanje rada radnika nedjeljom. Ovim zakonom će se samo zatvoriti vrata trgovina, ali radnici će moći raditi na punjenju skladišta, punjenju polica, prava radnika se reguliraju Zakonom o radu”, rekao je Ćupić.

Istim u kojem za sada nije regulirano koliko se više mora platiti rad nedjeljom.

U trgovini s početka priče, svi koji dolaze u nedjelju dobiti će 35 posto veću plaću za taj dan. Ali, uvjerava ministar Horvat, tu radnici ne bi trebali ostati na cjedilu jer će inzistirati novim granskim kolektivnim ugovorom da rad nedjeljom košta 50 posto više.

Znači li uvođenje neradne nedjelje zaista gubitak za poslodavce?

Bivša europarlamentarka Marijana Petir i tvrtka MediaNet proveli su istraživanje javnog mnijenja o neradnoj nedjelje koje je pokazalo da je čak 90% građana za uvođenje neradne nedjelje.

Prema istraživanju za neradnu nedjelju izjasnilo se 94% građana u kontinentalnoj Hrvatskoj, 88% u Primorju, Lici, Dalmaciji i jugu Hrvatske dok je u Zagrebu 87% građana za uvođenje slobodne nedjelje. „Ovaj okrugli stol prva je karika u otvaranju dijaloga za rješavanje ovoga problema jer usklađenim privatnim, profesionalnim i obiteljskim životom utječemo na dobrobit pojedinca, obitelji, ali i društva u cjelini“, kazala je Petir na okruglom stolu na kojem su predstavljeni rezultati tih istraživanja.

Istraživanje je obuhvatilo i navike kupovanja nedjeljom, a pokazalo se da za razliku od Primorja, Like, Dalmacije i Istre gdje nedjeljom kupuje 61% građana u kontinentalnoj Hrvatskoj 54% njih ne odlazi u kupovinu nedjeljom, a u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 46%.

Nedjeljom kupuje 53% građana, najviše onih od 31 do 40 godina (61%), a najmanje kupuju oni od 61 i više godina (41%). Iako većina ispitanika povremeno kupuje nedjeljom (54 %), oni koji su za uvođenje neradne nedjelje u malom broju kupuju svake nedjelje (12%). Od onih koji se protive uvođenju neradne nedjelje 79% njih posjećuje trgovine nedjeljom. Kad se navode razlozi kupovine, građani najčešće kupuju nedjeljom jer im nešto ponestane ili nedostaje, a potrebno im je. Prema broju članova u kućanstvu najmanje kupuju oni koji žive sami (31%) i oni koji žive u velikim kućanstvima sa 6 i više osoba (29%). No ispitanici su složni – nedjelja treba biti neradna.

Petir se u svom izlaganju referirala i na strah od porasta nezaposlenosti uvođenjem neradne nedjelje. Tumačeći podatke Eurostata, Petir pojašnjava kako se zaposlenost u nespecijaliziranim maloprodajnim trgovinama zapravo smanjila u zemljama članicama EU koje nemaju zabranu rada nedjeljom, dok je trend sasvim suprotan u zemljama koje zabranjuju rad nedjeljom – u nekima od njih zaposlenost je porasla za čak 16 do 21%.

Imajući u vidu ove podatke, koji pokazuju da u zemljama s neradnom nedjeljom nije došlo do povećanja nezaposlenosti, za pretpostaviti je da do nje neće doći ni u Hrvatskoj.

Sever: ‘Nedjelja je najmanje posjećen dan u trgovinama’

“Tražimo od Vlade RH ponajprije da pokaže da ovo nije samo predizborni trik nego da je doista opredijeljena zabraniti rad trgovina nedjeljom i blagdanom pa neka to napravi zakonskim prijedlogom prije raspuštanja sabora”, rekao je nedavno povodom zabrane koju je uveo Stožer, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata za RTL.

“Vrlo jasni su pokazatelji fiskalizacije koja pokazuje da je nedjelja najslabiji dan za trgovinu. Najjači je petak, zatim slijedi subota, pa onda slijede svi drugi dani u tjednu, nedjelja je zadnja”, dodaje Sever, demantirajući navode poslodavaca o tome da je najslabiji dan za trgovinu ponedjeljak i da, ukoliko treba uvesti neradni dan, to bude ponedjeljak, kao i njihov navod da je nedjelja drugi najposjećeniji dan.

U tri tjedna s neradnim nedjeljama omogućeno je radnicima da svoje vrijeme konačno mogu provesti u krugu svoje obitelji. Za nadati se da će ta odluka i ostati na snazi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr