(VIDEO) Slaven Dobrović o LNG-u: ‘Svakako podržavamo Zakon, ali predlažemo još tri važna amandmana’

Foto: snimka zaslona

„Ovaj projekt ima karakter strateškog projekta za cijelu Hrvatsku, za jugoistočnu Europu, a, smatram, isto tako, i za lokalnu zajednicu“ – rekao je saborski zastupnik Mosta i bivši ministar zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Slaven Dobrović, tijekom saborske rasprave o Zakonu o LNG terminalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) U Saboru neargumentirani napadi na LNG projekt: SDP-ov Jovanović ustvrdio da je “neustavan i nezakonit”

U svom je govoru istaknuo kako je projekt LNG terminala na Krku projekt od strateškog interesa za Hrvatsku, ali i upozorio na neke ekološke i druge probleme, zbog kojih klub Mosta predlaže 3 amandmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja ću krenuti prvo s pozicijom da doista smatram da je terminal za ukapljeni prirodni plin projekt od strateškog interesa za Hrvatsku.“- rekao je dr. Dobrović i nastavio:

“Zašto je to tako?
Imamo, prvo novi dobavni pravac. Znamo da je Hrvatska proizvođač plina, ali da proizvodnja plina iz godine u godinu opada te da je Hrvatska ovisna o uvozu. I stoga je novi dobavni pravac od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku. Vrlo je važno da se to ujedno poklapa sa strateškim interesom Europe i zbog toga je ovaj projekt prepoznat i stavljen na listu projekata od zajedničkog interesa. On nudi sigurnost opskrbe energijom i zbog toga smo dobili, a ja sam kao ministar bio u tada Vladi, kad smo dobili iz europskih sredstava 102 milijuna eura na ime samog terminala. On donosi pozicioniranje Hrvatske na energetsku kartu Europe i to svakako nije nevažno.”

Stazić i Hajduković napadali projekt LNG-terminala: “Kupit ćemo brod koji je stariji od aviona”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plin, kao najčišće fosilno gorivo, je bitan za tranziciju prema obnovljivim izvorima energije“

Rekao je da bilo je govora o tome da takav projekt ima karakter redundantnog projekta jer postoje već terminali za ukapljeni prirodni plin i njihova iskorištenost je relativno niska. No istaknuo je: „Međutim, vrlo je važno znati da će plin, po projekcijama, dobiti na važnosti u idućem periodu jer, u jednoj energetskoj tranziciji prema obnovljivim izvorima energije, plin bi trebao biti taj koji bi napravio brzu zamjenu potrošača teških goriva (dizela, benzina…) sa prirodnim plinom koji je najčišće fosilno gorivo.“

Dr. Dobrović za Narod.hr o Vrdoljakovim vjetroelektranama, političkim imenovanjima, LNG terminalu….

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dakle, nije nam cilj trošiti plin dok god ga ima, nego na što bolji način zaustaviti potrošnju teških goriva i provesti tranziciju u što je većoj mogućoj mjeri prema zastupanju obnovljivih izvora energije.” – istaknuo je Dobrović.

U govoru je kazao i kako će uskoro “zamjena goriva u transportu, koja je predviđena, donijeti velika poboljšanja zraka u kopnenom, ali isto tako i pomorskom transportu.” te istaknuo:

“Ja ovdje vidim veliku šansu za hrvatsku brodogradnju koja bi mogla u sljedećem periodu ubrzano stjecati znanja u izgradnji niskotemperaturne opreme jer je veliki plan i Mediteran pretvoriti u “Plavi Mediteran” po kojemu će ploviti goriva isključivo na čista goriva.”

Ističući stratešku važnost ovog projekta za pozicioniranje Hrvatske na energetskoj karti Europe, Dobrović je rekao da smatra kako je Hrvatska vezano uz taj projekt „trebala napraviti više u pogledu diplomacije“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi smo već trebali imati dogovore s našim sjevernim susjedima koji su prirodno zainteresirani za ove dobavne kapacitete. Bez njihove garancije, naravno da je bitno teže ići u ovakav projekt. Treba se bitno brže doći do rješenja i određenih garancija o zakupu tih kapaciteta.“

Također je ukazao na veliku vrijednost rashladne energije koju će ovaj objekt akumulirati i koju bi bilo dobro iskoristiti u okolnim industrijskim pogonima.

1. amandman: ne koristiti klor zbog ekološkog rizika

Dr. Dobrović istaknuo je kako je osobno sudjelovao u javnoj raspravi o studiji utjecaja na okoliš gdje je predložen „otvoreni krug“ grijanja isparivačkih površina korištenjem mora i biocida na bazi klora.

„Smatram da takvo rješenje nije opravdano i smatram da bi Hrvatska, bez obzira što su stručnjaci u Studiji ustvrdili da je to zanemariv utjecaj, trebala zahtjevati nešto malo skuplje rješenje kojim bi trebalo potrošiti 1.3% plina za grijanje tih isparivačkih cijevi. Mislim da je to bitno s obzirom na nepredvidivi rizik u koji se upuštamo ako dozvolimo operateru da koristi klor.“

„Smatramo da bi bilo dozvoljeno jedino koristiti zatvoreni krug bez upotrebe mora, i zato ćemo predložiti amandan u kojem dodajemo stavak koji to definira“

Dr. Dobrović ističe da je problem i u lošoj komunikaciji s lokalnom i regionalnom samoupravom koji drži da je jedan dio povoda u navedenom ekološki lošem rješenju tehnologije isparavanja.

2. amandman: podizanje naknade koncesionaru

Drugim amandmanom predlažu određeno podizanje naknade za korištenje dobra koji se daje koncesionaru na raspolaganje.

„Predlažemo da se naknada za korištenje dobra koji se daje koncesionaru na raspolaganje- u prvoj fazi s 2, na 2.2 kn po kvadratnom metru, a u drugoj fazi s 4 na 5 kn.

3. amandman: skratiti period koncesije

Trećim amandmanom žele skratiti period koncesije sa 99 na 40 godina. Dr. Dobrović ističe kako smatraju da je period od 99 godina daleko predug jer se očekuje da bi trajanje ovog plutajućeg terminala bilo kraće.

Smatram da se tim amandmanima postiže stanje bitno veće prihvatljivosti ovoga Zakona za jedinicu lokalne i regionalne samouprave“ zaključio je dr. Dobrović ističući još jednom veliku važnost provođenja tog projekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.