(VIDEO) Teške optužbe radnika na račun intendantice HNK-a: Naziva ih neradnicima i lopovima, pojedini zatražili pomoć psihijatra

Foto: Fah

„Kazalište je oduvijek bilo mjesto ljubavi i suza i smijeha. Danas je postalo mjesto straha“, rekla je RTL-u anonimna osoba koja je zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Kritike za mobing upućene su šefici HNK Dubravki Vrgoč koja opovrgava sve navode.

„Trinaest godina je bilo fenomenalno u kazalištu, bili smo jedno tijelo ja i moje kazalište, kažem moje, još uvijek govorim moje iako ne bi sada ušla u njega za nikakve pare. To je razlika nebo i zemlja, od kazališta prije, od 2000. do 2014. i od 2014. do današnjeg dana“, navodi umirovljena zaposlenica kazališta Mirjana Zeljak.

Radnici navode da ih šefica ponižava.

„Omalovažanje ono totalno omalovažavanje. Da sam si bar pisala, dobila sam i pet opomena zbog ne znam ni ja čega. Da sam govorila protiv predstave, da nije dobra, što meni nikad ne bi palo na pamet nešto reći o ovome kazalištu“, rekla je Zeljak RTL-u.

Na kraju je sugovornica samo htjela pobjeći iz kazališta.

„Odlučila sam se da odem u prijevremenu mirovinu, tri i pol godine sam još mogla raditi. I naravno izračunala koja je to mirovina pa joj mogu zahvaliti da sam zbog nje dobila 450 kuna manju mirovinu. Sigurno da je bio neki drugi intendant da ne bih otišla u prijevremenu mirovinu”, rekla je Zeljak.

Dio bivših i trenutnih zaposlenika zbog straha je zamolio RTL da im zaštiti identitet.

„Trenutno u HNK vlada potpuni kaos, zaposlenici su u konstantom strahu, zlostavljani, prestravljeni, ne vjeruju jedni drugima i sve takve procese pokrenula je intendantica Dubravka Vrgoč“, anonimno je izjavila osoba trenutno zaposlena u HNK.

„Gospođa Vrgoč je rekla da sam nesposobna za rad, da ne znam svoj posao, da ako sam nezadovoljna da si tražim drugi posao. Naravno nakon toliko godina prekrasnih što sam provela u HNK, to mi nije padalo na pamet“, izjavila je RTL-u umirovljena zaposlenica HNK.

Tvrde, često su dobivali nejasne zadatke, bili pozivani na hitne sastanke jedan na jedan u njezinom uredu, koji, objašnjavaju – nisu bili nimalo ugodni.

„To bi moja mama mogla puno bolje od vas, ja bih se sramila da sam to tako napravila kao vi, pa vi ništa ne možete sami, vi čega se god primite, ništa vam ne ispadne dobro, zašto vi uopće radite u ovom kazalištu. Vama uopće nije stalo. Da vam je imalo stalo, vi biste to sami“, anonimno je izjavila osoba trenutno zaposlena u HNK.

Psihički teror nad zaposlenicima HNK-a

Uvrede bi padale, kažu i javno, pred drugim zaposlenicima. To je dovelo do toga da je u protekle četiri godine njih 17 odlučilo potražiti pomoć u Udruzi Mobbing.

„Prijavljivali su nam različite oblike psihičkog terora koji se vrši nad njima, da njihova intendantica kaže da su lopovi, da su krivi za manjkove, dugove, pa im smješta kancelarije u podrum bez ikakve komunikacije, nema telefon, nemaju računalo. Već su nakon što dođu s bolovanja smješteni u podrumske prostorije“, rekla je RTL-u predsjednica Udruge Mobbing Jadranka Apostolovski.

Udruga je nakon četiri godine pružanja pomoći, odlučila reagirati. Početkom studenog uputili su dopis na brojne adrese, pa tako i Kazališnom vijeću HNK u nadi da će ispitati situaciju.

„Gradonačelniku Zagreba, ministrici kulture, saborskom odboru za kulturu, gradskom uredu za kulturu, skupštini, skupštinskom odboru za kulturu, uglavnom na devet adresa. Do danas nismo dobili odgovor od niti jedne institucije“, rekla je Apostolovski.

Optužena Vrgoč je na navode poslala pisani odgovor RTL-u u kojem objašnjava da je za njezina mandata samo jedna osoba dobila otkaz i to zbog alkohola, te da protiv nje niti kazališta nije pokrenut niti jedan postupak radi diskriminacije ili zlostavljanja na radnom mjestu.

Odgovor intendantice Dubravke Vrgoč:

Posebno vam ukazujem na činjenicu da HNK ima sve potrebne akte sukladno čl. 26. ZOR (pa i povjerenika za mobbing), a kojima je zaposlenicima koji smatraju da se nad njima vrši mobbing zagarantirana i posebna procedura u cilju njihove zaštite… Ovdje se ne radi o mobbingu, već o kontinuiranoj kampanji koju protiv mene kao „nove intendantice“ HNK vode gospodin Zlatko Hasanbegović i gospođa Ana Lederer koji se očito ne mogu pomiriti s činjenicom da uspješno vodim HNK.

Hasanbegović: ‘Ovo s političkim progonom nema nikakve veze’

Zlatko Hasanbegović član je Kazališnog vijeća HNK, te je zasad jedini koji je javno istupao na ovu temu. Tvrdi – ovo s političkim progonom nema nikakve veze.

„Glasovi o desecima slučajeva mobbinga koje je pod tim informacijama provodila gospođa Vrgoč sada su konačno dobile pravo javnosti i pojavili su se ljudi koji su spremni javno, imenom i prezimenom progovoriti o svojim negativnim iskustvima... Imamo dopise koje dolaze na sve članove Kazališnog vijeća, to se sve ignoriralo, nažalost ja sam u jednom trenutku bio jedina osoba koja je tražila da se to stavi na dnevni red i da se gospođa Vrgoč izjasni o tim optužbama“, ističe član Kazališnog vijeća HNK Zagreb Zlatko Hasanbegović.

I Ministarstvo kulture je ovaj problem potisnuo te poslao obavijest kako bi se trebalo fokusirati na uspjehe HNK te na brojne predstave koje pune blagajnu.

U telefonskom razgovoru s ministricom Obuljen Koržinek za RTL, dano je obrazloženje da se ne može referirati na anonimne izjave te da cijela priča vrlo vjerojatno ima političku pozadinu.

U priopćenju navode i da su za mandata intendantice Vrgoč, u prvih devet mjeseci 2018. godine ukupni prihodi povećani za gotovo 7 posto. Prihodi od gostovanja su višestruko povećani, raste i posjećenost. Ostvarena su zapažena gostovanja u inozemstvu i suradnje, umjetnici HNK dobili su brojne nagrade, prenosi RTL.

Iz ministarstva ne poriču da su im se radnici obratili, ali navode da ne vidi razlog zašto se to ne bi moglo riješiti međusobnom komunikacijom kao i revizijom Zakona o kazalištu kojom bi HNK dobio veću autonomiju i kojom bi se poboljšali uvjeti rada.

RTL-ovi sugovornici tvrde da ovo nema veze s politikom te je zlostavljanje na radu prisutno svaki dan. Nisu kažu zahvaćeni svi odjeli, ali, tvrde – jest velik broj ljudi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl