(VIDEO) Tvrtko Krpina iz Narod odlučuje: ‘Nedopustivo je da 4 mjeseca ne znamo što je s našim potpisima!’

Foto: Snimka zaslona

U Studiju 4 HRT-a gostovao je jedna od koordinatora GI Narod odlučuje, Tvrtko Krpina. Krpina je govorio o zahtjevima za ostavkom ministra Kuščevića zbog manipulacije brojem potpisa.

“Mi ne znamo što se događalo s potpisima 4 mjeseca, nakon predaje potpisa. Tko je te potpise nadgledao, je li bilo manipulacije s potpisima, ne znamo zašto je došlo do promjene kriterije u ocijeni valjanosti tih potpisa, ne znamo što se događalo nakon što su kutije zapečaćenje, kako je moguće da su se knjige u njima ispremiješale… na temelju svega toga mi ocjenjujemo da je ministar Kuščević ili nesposoban ili vara”, naveo je Krpina

Zakon o referendumima se treba popraviti, dodao je. On mora biti jednostavniji, lakši, transparentiniji, brži..  Nedostupivo je da se 4 mjeseca ne zna što je s našim potpisima, nedopustivo je da se uključuju neke treće strane, a što zakonom nije regulirano, neki su od problema koje je istaknuo Krpina.

U emisiju se iz Splita javio i Dragan Markovina, predsjednik Nove ljevice koji je uputio kritike na račun referendumskih pitanja. Iako je Markovina priznao da je proces provjere potpisa bio netransparentan, ustvrdio je da to nije razlog da ministar Kuščević podnese ostavku.

Istaknuo je i da bi se neka pitanja trebala zabraniti, odnosno da o njima ne bi trebala odlučivati većina na referendumu.

Krpina je pak upozorio da su zabrane dio prošlosti, a da je cilj napredak društva.

“Mi trebamo ići prema demokratizaciji društva, prema naprijed, a ne vraćati se u prošlost zabranama”, naglasio je te dodao da Europska unija naglašava da se referendumi trebaju olakšati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr