Pavlova: ‘RH treba biti spremna na stalne promjene prilikom predsjedanja EU-om’

Foto: fah

Hrvatska bi prilikom preuzimanja predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. trebala biti spremna na stalne promjene, a to uključuje i prilagodbu prioriteta, poručila je u ponedjeljak Liliana Pavlova, ministrica koordinatorica bugarskog predsjedanja Vijećem EU-a u Kući Europe gdje ju je ugostio Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u suradnji s ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

“Savjet Hrvatskoj, koja preuzima predsjedanje u prvoj polovici 2020., je da administracija bude spremna na stalne promjene. To uključuje i prilagodbu prioriteta. Preporuka je da oni budu što opširnije definirani kako bi se mogli prilagoditi konkretnim izazovima”, izjavila je Pavlova.

“Postavite si ambiciozne, ali dostižne ciljeve”, poručila je Pavlova i dodala da je predsjedanje Vijećem EU-a velika prilika, ali i izazov za zemlje članice.

Pavlova se osvrnula se na organizacijske, diplomatske, stručne, financijske i političke izazove pripreme i provedbe bugarskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2018. godine te na glavne teme predsjedanja, poput budućnosti mladih i Europe, povezivanja zapadnog Balkana te sigurnosti i digitalne ekonomije.

Istaknula je kako je u realizaciji sudjelovala “čitava vojska ljudi”, te da je bugarska vlada odlučila osnovati i posebno ministarstvo kako bi se proces centralizirao i bio učinkovitiji.

Izlaganje Pavlove je tako bila prigoda za razmjenu isķustva, uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a koje počinje za nepunih 14 mjeseci.

Pavlova je rekla da vjeruje kako će se tijekom hrvatskog predsjedanja kao glavne teme nametnuti okoliš i klimatske promjene, sigurnost, digitalna transformacija, te višegodišnji financijski okvir, odnosno novi zajednički proračun Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Na izlaganju je istaknula kako je predsjedništvo pregovarački maraton koji ujedinjuje interese institucija, preferencije vlade, strategije čelnika kao i zakonske procedure prema njihovom konačnom zajedničkom dogovoru te da je potrebna suradnja na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini.

Naglasila je i važnost održavanja dijaloga s građanima kao i pozitivno izvještavanje u medijima.

Uz ministricu Pavlovu na raspravi je sudjelovala i državna tajnica ministarstva vanjskih i europskih poslova, Andreja Metelko-Zgombić koja je rekla kako su pripreme Hrvatske već daleko odmakle te da su one višestruke.

“S jedne je strane je organizacija i logistika, a s druge sadržaj”, kazala je državna tajnica i dodala da je riječ o procesu koji će trajati te da će sami prioriteti biti do kraja usvojeni tek uoči početka predsjedanja, jer oni trebaju slijediti teme koje su na agendi Europske unije u tom konkretnom trenutku.

Izlaganje je moderirala Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj koja se osvrnula i na vremenski okvir u kojem će Hrvatska preuzeti predsjedanje.

“Riječ je o razdoblju u kojem će s radom započeti nova Europska komisija, te sasvim svježi saziv Europskog parlamenta u kojem se može očekivati znatno preslagivanje mandata i utjecaj novih političkih struja”, kazala je Simeonova Staničić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv