(VIDEO) Voda došla do kuća u prigradskim naseljima Siska, u Kosinjskoj dolini poplavljeno je 50-ak kuća

Foto: Fah

Voda iz Odranskog polja došla je do kuća u prigradskim naseljima Siska. Školska ulica u Selima je potopljena. Vodostaj Odre i dalje je u porastu, javlja HRT.

> Rekordni vodostaj Save u Jasenovcu – 917 cm, na sastanku Stožera ministar Krstičević

Na sisačkom području Sava stagnira. Međutim, vodostaj Kupe na sisačkom području još je u laganom porastu, pa su u ugroženim pokupskim mjestima, Letovaniću, Starom Brodu i Žažini i nadalje na snazi izvanredne mjerer obrane od poplava.

Kosinj treba pomoć vojske za čišćenje snijegom zametenih šumskih putova

U Kosinjskoj dolini poplavljeno je pedesetak kuća, ljudima pomažu pripadnici Civilne zaštite, a općinski Stožer civilne zaštite temeljem jučer proglašenog izvanrednog stanja za šest naselja, uputio u ponedjeljak dopis Županijskom stožeru da izda nalog za angažiranje Hrvatske vojske na čišćenju šumskih cesta.

Načelnik Stožera Mihael Kurteš, rekao je Hini da je riječ o šumskim cestama Vaganac-Podjelar i Pazariški Bakovac-Kosinjski Bakovac, koje su važne zbog hitnih potreba te dopreme goriva i druge robe u poplavljeno naselje Kosinjski Bakovac.

“Jučer je cesta bila prohodna, jer smo ju očistili prošlih dana, a sada je opet zatrpana s 30 do 40 centimetara novog snijega. Prohodnost te ceste važna nam je prvenstveno zbog hitnoće, ali i zato što je čamcima teško prevoziti i dostavljati veću količinu robe, rekao je Kurteš.

Kako je dodao, agregate za struju koji se prevoze do korisnika HEP-a, koji se i danas isključuju s poplavljene niskonaponske mreže Elektrolike, puno je lakše transportirati cestom nego čamcem.

“Noćas je vodostaj narastao za 40 centimetara, voda se dizala sedam do osam centimetara na sat, ali je srećom rast usporen pa sada raste centimetar ili dva. Koliko će još rasti tek ćemo vidjeti s obzirom da je pao snijeg, a ne kiša”, rekao je Kurteš i pojasnio da je sada rijeka Lika u naseljima dva metra viša nego što je to uobičajeno.

I u tim okolnosti svakodnevno imamo hitnih slučajeva za prijevoz do bolnice u Gospiću. Jedan se muškarac porezao sjekirom, bio je čamcem žurno prevezen do ceste kod Kosinjskog mosta gdje ga je čekala Hitna medicinska pomoć, u bolnici je operiran i sada se dobro opravlja, rekao je Kurteš.

MORH: 191 pripadnik HV-a pomaže u obrani od poplava

U obrani od poplava na području Letovanića, šume Brezovica i Jasenovca pomaže 191 pripadnik Hrvatske vojske s pet teretnih vozila i dva motorna čamca, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane RH (MORH),

Na području Letovanića na izgradnji zečjih nasipa angažirano je 108 pripadnika Hrvatske vojske s tri teretno-terenska motorna vozila i dva motorna čamca, a na području šume Brezovica na cesti Sisak – Popovača 20 pripadnika s jednim teretnim motornim vozilom, gdje se očekuje dolazak još 53 pripadnika Hrvatske vojske.

Također, na području Letovanića angažirano je 10 pripadnika HV-a s jednim teretnim motornim vozilom.

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u pomoći u obrani od poplava sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, navode iz MORH-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina/hrt