Vidović Krišto za Narod.hr: Plenkovićeva Vlada sustavno sprječava medije da budu neovisni

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

“U Hrvatskoj imamo problem sprege medija, pravosuđa i politike što osigurava koruptivni lanac koji Hrvatsku guši desetljećima. Plenkovićeva Vlada, ali i bivša SDP-ova, sustavno sprječavaju medije da budu profesionalni i neovisni.”, istaknula je u razgovoru za Narod.hr zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM).

Među oporbenim zastupnicima koji kritiziraju propisivanje odgovornosti nakladnika za sadržaj koji generiraju korisnici je i Vidović Krišto.

Više članova odbora u raspravi je kritiziralo članak 93. kojim je propisana odgovornost nakladnika za cjelokupni sadržaj pa i onaj koji generiraju korisnici.

“Bila sam spriječena biti na odboru, ali sam informirana o čemu se govorilo. Svaka kritika je opravdana i nedopustivo je da se taj zakon donosi. U Hrvatskoj imamo inače problem sprege medija, pravosuđa i politike što osigurava koruptivni lanac koji Hrvatsku guši desetljećima. Zakon o elektroničkim medijima je jedan od najvažnijih zakona koji se tiče medija, gdje bi se trebao dovesti red, ali ne u kontekstu kontrole, već profesionalnosti i neovisnosti medija. Ovakvim pristupom se to onemogućuje. Plenkovićeva Vlada, ali i bivša SDP-ova, sustavno sprječavaju medije da budu profesionalni i neovisni, kao i pravosuđe koje je neučinkovito.”

Jutarnji list, Večernji list, organiziraju okrugle stolove i onda pokrovitelj bude politička elita i državne tvrtke, poput Janafa. Koliko se novaca iz državnih tvrtki izvlačilo za organiziranje takvih konferencija i tako prao novac?”

> Prof. Zgrabljić Rotar: ‘Komentari čitatelja najvažniji su izraz građanskog novinarstva’

Prihvati li saborska većina zakon, povećat će se odgovornost urednika i za komentare čitatelja ispod tekstova, a mnogi ističu kako su propisane kazne koje sežu do milijun kuna previsoke.

“Drakonske kazne označit će gašenje neovisnih portala, lokalnih televizija koje nisu pod paskom vladajuće elite.”, zaključila je Vidović Krišto za Narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr