Vigilare i U ime obitelji podnijeli udruženu tužbu protiv Zagreba zbog diskriminacije Hoda za život

Hod za život
Foto: Hod za život, fotomontaža: Narod.hr

Na današnjoj konferenciji za medije koordinatori Hoda za život u Zagrebu i udruga Vigilare reagirali su na neistine gradonačelnika Tomaševića kojima je nastojao opravdati svoju zabranu podizanja zastava Hoda za život na gradskim jarbolima, iako je Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet još 14. travnja ove godine izdao istu dozvolu kao i prethodnih godina za postavljanje zastava Hoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik udruge Vigilare, dr. sc. Vice J. Batarelo, podsjetio je da je gradonačelnik Tomašević, intervenirajući u nadležnim uredima zabranio podizanje zastava.

„Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao je 14. 4. 2022. godine, istu dozvolu kao i prethodnih godina, po istoj proceduri za postavljanje 10 zastava u periodu 12. 5. – 16. 5. na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Republike Hrvatske te još 65 zastava u periodu 12. 5. – 21. 5. na ostalim lokacijama u širem centru grada“, rekao je Batarelo.

„Iz Grada su nas informirali da je gradonačelnik retroaktivno promijenio proceduru za izdavanje dozvola za postavljanje zastava i naložio da se za postavljanje zastava od 9. 5. 2022. treba imati njegovo osobno odobrenje“, opravdavajući sve da je podizanje zastava isto što i njegovo pokroviteljstvo, naglasio je Vice Batarelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Hod za život je pravovremeno i prema propisanoj proceduri zatražio postavljanje zastava za što je prije mjesec dana, 14. travnja izdano pozitivno mišljenje. Gradonačelnik je promijenio proceduru, primijenio je unatrag i zabranio vješanje zastava za manifestaciju – jer se s njom, kako je objasnio, ne slaže, istaknuto je na današnjoj konferenciji.

„Tužni smo, žalosti nas i zabrinuti smo postupanjem gradonačelnika Tomaševića koji kršeći temeljna ljudska prava i slobode vraća naš grad u stari vijek, umjesto da ga razvija u modernu i civiliziranu zajednicu kojoj pripada.“

Hod za život ni sa čime nije potaknuo gradonačelnika da režimski i diktatorski zanemari ljudske vrijednosti današnjice postupajući upravo neinkluzivno, nejednako, netolerantno, na način koji nije otvoren, pluralan i ravnopravan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazani postupci očigledno ekstremno konzervativnog karaktera, koji se mogu vrlo lako protumačiti i kao fundamentalizam, heterofobija, mizoginija i mizandrija, u razvijenom društvu nisu prihvatljivi.

Uslijed navedenog, a radi zaštite upravo tih temeljnih vrijednosti, tražena je sudska zaštita kojom se želi poručiti da ovakvo postupanje nije prihvatljivo te se želi spriječiti da se isto opet ponovi”, istaknuo je Karlo Novosel, odvjetnik udruge U ime obitelji.

Filip Đekić, iz Odvjetničkog društva Jagar & Grebenar, kojim su u ime udruga Vigilare i U ime obitelji podnijeli udruženu tužbu protiv Grada Zagreba zbog školskog primjera diskriminacije, poručio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Diskriminacija (lat. discriminare) što znači praviti razliku po socijalnim, imovinskim, obrazovnim, rasnim, etničnim, vjerskim, individualnim i inim osobinama. Diskriminacija rezultira otežanim ili onemogućenim ostvarenjem određenih ljudskih prava.

U ovom slučaju to znači da u istim procedurama i pravima u Zagrebu nemaju pravo pristupa svi građani i sve građanske manifestacije.

Naime, Gradonačelnik Tomašević je dva dana prije održavanja Hoda za život 14. 5. 2022. uskratio uslugu postavljanja zastava Hodu za život, a koja usluga je bila odobrena mjesec dana ranije od strane nadležnog Gradskog ureda. Dakle, Gradskom uredu se podnosi zahtjev i on o njemu odlučuje. Gradonačelnik je nekoliko dana poslije dopustio postavljanje zastava LGBT udrugama i to u terminu u kojem su trebale biti postavljene zastave Hoda za život.

Tomašević je sve objasnio rečenicom da se manifestacija Hod za život ne poklapa s njegovim osobnim uvjerenjima i stavovima i uvjerenjima i stavovima njegovih kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je obmanuo javnost da je zatraženo njegovo pokroviteljstvo nad Hodom za život, a takav zahtjev nikada nije postavljen od strane Hoda za život.

Dakle ponavaljam, riječ je o školskom i evidentnom primjeru diskriminacije i očekujemo da će nam sud pružiti pravnu zaštitu“, rekao je Đekić.

Dr. Natalija Kanački, istaknula je da na žalost, ovo nije jedina ideološka borba protiv građana i zaposlenika grada. „Vidimo stalne napade na pravo liječnika na priziv savjesti, posebno u bolnici Sv. Duh te iskorištavanje bolesti 6-mjesečno bebe Grge za promicanje feticida, tj. usmrćivanja nerođene djece i zahtjeva da se feticid i pobačaj financiraju novcem koji svi građani Zagreba i Hrvatske uplaćuju u proračun.

Tomašević nije izabran za gradonačelnika da samovoljno i drsko provodi svoj svjetonazor koji nema veze s njegovim dužnostima kao gradonačelnika. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da nam Tomašević uvodi jednopartijski sustav u Grad Zagreb na mala vrata samo zato što je pobijedio na izborima“, istaknula je dr. Kanački.

Podsjećamo da je 13. svibnja 2022. također održana konferencija za medije u kojoj je na temu: Hod za život reagira na gradonačelnikovu zabranu zastava i izrečene neistine u javnosti gđa Željka Markić, liječnica i nacionalna koordinatorica Hoda za život reagirala na objavu gradonačelnika Tomaševića, kako je od njega zatraženo pokroviteljstvo te ga je on uskratio, jer se, kako je rekao, Hod za život ne poklapa s njegovim vrijednostima.

„Gradonačelnik je iznio neistinu da ga je Hod za život zatražio pokroviteljstvo. To je neistina kojom Tomašević želi opravdati svoje diktatorsko ponašanje. Postoje dvije vrste pokroviteljstva i Hod za život nije tražio niti jedno. Hod za život nikad ne bi tražio pokroviteljstvo političara koji napada priziv savjesti liječnika i medicinskog osoblja zajamčen Općom deklaracijom o ljudskim pravima. Hod za život nikada ne bi zatražio pokroviteljstvo od političara koji se javno zalaže za usmrćivanje bolesnog nerođenog djeteta čak i kad dijete može preživjeti izvan majčine utrobe“, izjavila je Markić.

„Grad Zagreb inače na svojim jarbolima besplatno postavlja zastave stotina i stotina javnih manifestacija, kao i zastave udruga, koncerata, događaja. Zašto bi za bilo koju od tih manifestacija bilo važno što o njoj misli g. Tomislav Tomašević? Mi kao građani Zagreba živimo u pluralnom društvu, plaćamo poreze i prireze i imamo ista prava vezana za naše aktivnosti u ovom gradu kao i svi drugi. Gradonačelnik Tomašević nema pravo stvarati građane prvog i drugog reda“, istaknula je Markić.

„Postoje gradovi koji na svoje jarbole ne podižu zastave javnih manifestacija, nego isključivo zastave grada, županije, Hrvatske i EU-a. U tim je okolnostima u redu da se ne podiže zastava jedne javne manifestacije naglasila je Markić. „Ali u ovim okolnostima kad grad vješa zastave manifestacija, kad je Hod za život dobio potrebnu suglasnost – potpuno je neprihvatljivo nametanje jednoumlja“.

Gospodin Tomašević privremeno upravlja ovim gradom. On nije njegov vlasnik“, naglasila je Željka Markić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.