Vlada u četvrtak raspisuje lokalne izbore

Foto; fah

Vlada RH bi u četvrtak na sjednici trebala donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora za nedjelju, 21. svibnja, a na dnevnom je redu i prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu 20. travnja nakon čega počinju teći svi rokovi za provedbu izbora koji se raspisuju za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Stupanjem na snagu odluke o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela, kao i mandat povjerenicima Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkih tijela koji su imenovani u 14 jedinica lokalne samouprave – u gradovima Daruvaru, Dubrovniku, Sinju, Splitu, Varaždinu i Varaždinskim Toplicama, te općinama Ferdinandovac, Kolan, Lanišće, Milna, Sikirevci, Štitar, Velika Kopanica i Višnjan-Visignano).

Redoviti lokalni izbori održavaju se treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine, a posljednji su održani 19. svibnja 2013. godine.

Država će subvencionirati stambene kredite

Prijedlogom zakona o subvencioniranju stambenih kredita mlađima od 45 godina omogućilo bi se da po povoljnijim uvjetima, odnosno uz manje kamate na kredit, riješe svoje stambeno pitanje, kupnjom prvog stana ili kuće, odnosno kupnjom većeg stana ili kuće.

Bankovna efektivna kamatna stopa (EKS) u prve četiri godine otplate kredita iznosila bi tako do najviše 3,75 posto na godišnjem nivou, a mogli bi se dizati stambeni krediti do najvećeg iznosa ukupne cijene nekretnine od 100.000 eura, odnosno do najveće cijene od 1.500 eura po kvadratnom metru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina