Vlada i vodstvo Grada Otočca protiv spomen ploče Francetiću, MUP najavljuje poduzimanje mjera

Foto: Fah

Najavu udruge Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) da će u subotu, 1. srpnja, postaviti spomen ploču na rodnu kuću ustaškog zapovjednika Jure Francetića, osudili su Vlada, koja je to ocijenila kao “veličanje ustaškog zločinačkog režima” i vodstvo Grada Otočca koje poručuje da “ne želi ekstremizam” u Otočcu, a MUP je najavio da će poduzeti mjere za sprječavanje eventualnih protupravnih ponašanja.

Postavljanje ploče Francetiću protivno je izvorišnim osnovama Ustava, a Vlada postupa i postupat će u skladu s Ustavom i zakonima, te štititi ugled i interese Hrvatske, ističe se u Vladinu priopćenju.

> Hasanbegović: Postavljanje ploče Francetiću politički je ekshibicionizam

MUP je pak poručio da organizator do sada nije taj događaj (javno okupljanje) prijavio nadležnoj policijskoj upravi, pa će policija sukladno zakonskim ovlastima poduzeti potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi sprječavanja eventualnih protupravnih ponašanja.

Prethodno se i predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković oštro suprotstavio postavljanju spomen ploče jednom od najpoznatijih ustaških vođa iz razdoblja Drugog svjetskog rata, istaknuvši da se radi o potpuno neprihvatljivom i nedopustivom postupku, uz poruku da se takva ploča ne smije postaviti, jer bi to bilo u suprotnosti s Ustavom.

Otočcu treba mir, a ne radikalizmi

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Otočca Branislav Šutić (HDZ) izjavio je Hini da Otočac gradi svoju perspektivu kao proeuropski grad. “Eventualno postavljanje ploče moglo bi opteretiti odnose u gradu, spriječiti investitore da ulažu, a nama treba mir, a ne nekakvi radikalizmi”, rekao je.

Šutić također kaže da su u Otočcu zatečeni situacijom, što potvrđuje činjenica da on kao dugogodišnji javni djelatnik Otočca nije znao gdje je ta navodna rodna kuća Jure Francetića. O tome se morao raspitati, što pokazuje da u Otočcu ne djeluju nikakve ekstremne skupine.

Stjepan Kostelac, nezavisni gradonačelnik Otočca, na pitanje hoće li u subotu biti na postavljanju sporne ploče odgovorio je Hini da nije dobio nikakav poziv, da nema nikakve ovlasti s tim u vezi, te da u subotu neće biti tamo.

“Niti ćemo ići niti želimo ići, a o svemu ostalome mogu reći da je to viša politika, neka netko istraži tko s tim ima veze, nas ne zanima, ne želimo nikakve izgrede niti ekstremne odnose u Otočcu”, rekao je Kostelac.

Na otkrivanje ploče pozvan državni vrh

Postavljanje ploče Francetiću kao “istaknutom ustaši-antifašisti, hrvatskom političaru i legendarnom vojskovođi iz Drugog svjetskog rata, protiv udružena talijanskog i srpskog fašizma” najavio je predsjednik HAZUD-a Dragan Hazler, te pozvao na otkrivanje ploče državni vrh, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića.

Na internetskoj stranici HAZUD-a piše da je ta udruga osnovana u švicarskom Baselu 1978. godine “kada je bilo vidljivo da je Ogranak Matice Hrvatske Basel osakaćen, Zaklada zaleđena i sve hrvatske djelatnosti osim Hrvatske Katoličke Misije zakočene ili zamrle”.

Hazler je domaćoj javnosti poznat po zagovaranju da u Slunju bude postavljen spomenik Francetiću, osnivaču i prvom zapovjedniku Crne legije, odnosno “I. Stajaćeg djelatnog zdruga Ustaške vojnice, elitne postrojbe Nezavisne države Hrvatske”, jer je Francetić, tvrdi Hazler, “vodio mnoge borbe protiv četnika i partizana”.

Spomenik je skupina građana postavila u Slunju u lipnju 2000. godine, a uklonjen je uz pritisak domaće i međunarodne javnosti u kolovozu 2004. godine, pri čemu je uklanjanju prethodilo više međusobno suprotstavljenih prosvjednih okupljanja, uz jake snage specijalne policije.

Javio je Francetićev nećak

U međuvremenu se iz Argentine lokalnom internetskom mediju Likaonline javio Jorge Francetić, nećak Jure Francetića, koji kaže da obitelj nije upoznata s postavljanjem ploče, a da oni ovog ljeta namjeravaju staviti jednu ploču na grob njegovih roditelja, jer su partizani Francetićevo tijelo “bacili na nepoznato mjesto”.

“General Francetić je ubijen bez suđenja i to je zločin protiv čovječnosti. Naša familija misli ići na sud i ako ne može u Hrvatskoj, ići ćemo na supranacionalni sud”, stoji u pismu Jorge Francetića, u kojem se kaže da je Francetić bio zarobljen prilikom obaranja njegova zrakoplova 1942. godine nedaleko Slunja i da su ga partizani prilikom zarobljavanja “teško ozlijedili udarcem sjekire u glavu”, od čega je umro nakon nekoliko dana.

Foto: Fah

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr