Usred HNS-ovih afera Vlada opet mijenja upravu HEP-a

Očekuje se još jedna smjena na vrhu Hrvatske elektroprivrede (HEP) koja je u postizbornoj podjeli kolača, pripala Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS). Vlada će u četvrtak na zatvorenom djelu sjednice umjesto Tomislava Šerića za predsjednicu Uprave HEP-a imenovati Sabinu Škrtić, pomoćnicu ministra Vrdoljaka koja je u Ministarstvu gospodarstva zadužena za sektor energetike, koja je vodila je i reorganizirala Hrvatsku gospodarsku komoru nakon uhićenja Nadana Vidoševića, izvijestio je neslužbeno HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava HEP-a trenutno ima šest članova, a uz Šerića, kako se doznaje, bila bi smijenjena još tri člana – Krunoslava Grgić Bolješić, Ivan Matasić i Željko Štromar.

Tomislav Šerić prijatelj je ministra Vrdoljaka iz studentskih dana, ističe HRT.

Ovo će biti treći HNS-ov direktor HEP-a, nakon što je po dolasku na vlast nakon izbora 2011. godine kukuriku Vlada s tog mjesta smijenila dotadašnjeg direktora Lea Begovića te postavila HNS-ovca Zlatka Koračevića, koji se na toj funkciji zadržao do početka svibnja 2013. kada je na njegovo mjesto imenovan Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljakova nova elektrana u Osijeku

Službeno se Tomislavu Šeriću zamjera ne provođenje restrukturiranja, nedostatak investicija, no HRT navodi kako neslužbeno doznaje da je točka prijepora izgradnja elektrane na plin u vrijednosti 40 milijuna eura u Osijeku koju želi ministar Vrdoljak a kojoj se Šerić usprotivio jer je neisplativa.

Izdaci za konzultantske usluge povećani 500 do 600 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investicije su smanjene za 40 posto, ali izdaci za konzultantske usluge povećani 500 do 600 posto, rekao je bivši predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević koji krivca za takvo stanje nalazi u ministru Vrdoljaku.

Lažne diplome i zapošljavanje obitelji HNS-ovaca

Osim što Uprava HEP-a nije ostvarila obećavane rezultate, kojima se građanima pravdalo povećanje cijena električne energije tvtku ovih dana potresaju i afere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog lažirane diplome sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta izvanredni otkaz dobio je zaposlenik HEP-a direktor Elektroistre Valter Krizmanić.

Krizmanića je navodno štitila Ljiljana Čule, članica HNS-a, predsjednica Uprave HEP-ove distribucije, o kojoj smo u međuvremenu saznali da je u HEP-u zaposlila čak četiri člana svoje obitelji: sina, kćer, snahu i zeta .

Smjena tek nakon medijskog pritiska – vrh sante leda

Krizmanić je smijenjen tek nakon medijskog pritiska dva mjeseca nakon što je HEP dobio prijavu da direktor ima lažnu diplomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubravko Čorak iz sindikata HEP-a tvrdi da su na mjesto direktora “s ulice” došli, pored svih diplomiranih inženjera elektrotehnike, isključivo članovi Hrvatske narodne stranke.

Čorak je rekao i kako Krizmanić nije jedini HEP-ovac s lažnom diplomom te da ima najmanje između pet i deset lažnih diploma.

“Nisam siguran da to kadroviranje nije išlo čak do razine montera ili poslovođe”, rekao je Čorak koji je istaknuo da sindikat u svakom slučaju može potvrditi više od stotinu zaposlenih ljudi koji su članovi kukuriku koalicije.

Kukuriku vlada izmjenom zakona uvela političko kadroviranje

Jedan od prvih poteza Kukuriku vlade bilo je donošenje Izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju sukoba interesa, 25. siječnja 2012. godine, kojim je ukinula javne natječaje za članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima je država ili lokalna (regionalna) samouprava vlasnik ili suvlasnik. Time je stvorena zakonska platforma za katastrofalna kadroviranja kao što je to zorno ovih dana građanima ilustrirano na slučaju HEP-a. A radi se samo o jednom javnom poduzeću. Ista je izmjena zakona omogućila Kukuriku koaliciji da smjeni sve direktore koji su na svoja mjesta došli putem prethodnih javnih natječaja.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa – ponovno se ignorira Ustavni sud

Za razliku od mnogih zakona koji su bez opravdanih razloga bili donijeti po hitnom postupku, ignorirano je upozorenje i uputa Ustavnog suda o nužnoj doradi Zakona o sprečavanju sukoba interesa kako bi bio u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda protiv korupcije koju je Hrvatska ratificirala 2005. godine. Tako je bitno smanjen i učinak rada novo formiranog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, preventivnog antikorupcijskog tijela.

Razlozi za smjenu

Nije jasno hoće li se smjena u HEP-u dogoditi zbog manjka investicija i ogromnih konzultantskih naknada, “Vrdoljakove elektrane”, najnovijih afera ili je ipak riječ najnovijem u nizu sukoba unutar Kukuriku koalicije, koji dosad nisu omeli da se čvrsto drže osvojenih pozicija vlasti. O razlozima će Vlada raspravljati na zatvorenom djelu sjednice, a javnost će po običaju dobiti tek prigodno obrazloženje.

Razloga za smjenu svakako ima. No, ne samo u HEP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.