Vlada odbacila navode iz interpelacije o moratoriju na prodaju zemlje strancima

Zagreb, 04.7.2019 - Redovita sjednica Vlade RH. Na fotografiji Tomislav Tolušić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Vlada je na sjednici u četvrtak odbacila navode iz interpelacije 20 zastupnika o svome radu odnosno nečinjenju Vlade u vezi produljenja moratorija na prodaju zemlje strancima.

Istaknuto je da će prije isteka roka utvrđenog Ugovorom o pristupanju EU, odnosno 1. srpnja, podnijeti zahtjev Europskoj komisiji za produljenje navedenog ograničenja za dodatne tri godine.

U interpelaciji koju je inicirao HSS upozorava se da za godinu i pol istječe moratorij na prodaju zemlje strancima te da Vlada do sada nije učinila ništa kako bi taj moratorij produžila, a “već je pet do 12”.

Interpelacijom, uz ostalo, stoga traže da Sabor Vladu zaduži da u roku od tri mjeseca Europskoj komisiji podnese zahtjev za produženjem moratorij na dodatne tri godine.

Podsjećaju da se moratorij može produžiti na temelju Ugovora o pristupanju Hrvatske EU te podsjećaju da i “stare članice” onemogućuju ili znatno otežavaju strancima kupnju njihovog poljoprivrednog zemljišta.

Tolušić: Zahtjev za produljenjem moratorija poslat ćemo najvjerojatnije u rujnu

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u obrazloženju izvješća Vlade podsjetio je da prijelazno sedmogodišnje razdoblje za ograničenje stjecanja poljoprivrednog zemljišta strancima, utvrđeno Ugovorom o pristupanju, vrijedi do 1. srpnja 2020. godine, a Hrvatska će prije isteka tog roka podnijeti zahtjev Europskoj komisiji za produljenje navedenog ograničenja za dodatne tri godine, odnosno do 1. srpnja 2023. godine.

Zahtjev ćemo podnijeti najvjerojatnije sredinom rujna, naveo je Tolušić, podsjetivši da su i druge države članice EU, koje su podnosile takav zahtjev to učinile nekoliko mjeseci prije isteka roka.

Istaknuo je i da je država, radi produljenja prijelaznog razdoblja za ograničenje stjecanja poljoprivrednog zemljišta, s predstavnicima DG FISMA (Directorate-General for Financial Stability, Financial Services and Capital Markets Union) održala sastanak vezano uz tehničke aspekte predaje zahtjeva za produljenjem te su prikupljeni svi dokazi o postojanju opravdanih razloga za to, a vezano uz uklanjanje nedostataka na tržištu poljoprivrednog zemljišta.

Tolušić je, vezano uz programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, naveo da je Ministarstvo poljoprivrede je zaprimilo 396 programa, od kojih je suglasnost dana na njih 176, a 220 ih je vraćeno na doradu.

Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, napomenuo je, raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem “vraćeno je” općinama i gradovima te je dana mogućnost zakupa na 25, plus dodatnih 25, godina. “Praktički, omogućili smo da nekoliko generacija hrvatskih poljoprivrednika koristi državno poljoprivredno zemljište, kao i omogućili prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta domicilnim hrvatskim poljoprivrednim gospodarstvima”, istaknuo je Tolušić.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako se iz svega navedenog može zaključiti da su “zastupnici malo prenaglili”. “Naučili smo već na to”, dodao je.

Suradnja Hrvatske i Mađarske na području vojnog zrakoplovstva

Vlada je u saborsku proceduru uputila i konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između hrvatske i mađarske vlade o suradnji u području vojnog zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti kojim se potvrđuje Sporazum između dviju vlada o suradnji u području vojnog zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti, potpisan u Budimpešti, 8. travnja.

Sporazumom se utvrđuju nadležna tijela za njegovu provedbu, organizacije i tijela za suradnju te određuju odgovornosti stranaka, korištenje nacionalnog zračnog prostora i zračnih pristaništa, traganje i spašavanje te istraživanje zrakoplovnih nesreća, obuka i posjeti, servisiranje zrakoplova na zemlji i u zraku te razmjena podataka u vezi s nadzorom i zaštitom zračnog prostora.

Provedba ovoga Zakona u djelokrugu je Ministarstva obrane.

Sporazumom se, naime, određuju temeljna pravila suradnje i aktivnosti snaga protuzračne obrane u okviru NATO-ova integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane (NATO Integrated Air and Missile Defence System, NATINAMDS), rješavaju pitanja u vezi s provedbom zadaća nadzora i zaštite zračnog prostora uključujući prekogranične operacije te se utvrđuju načela za obuku osoblja zrakoplovnih snaga.

Vlada donijela i odluku o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kojem je zadaća izrada prijedloga programa te pripreme i organizacije središnjeg obilježavanja koje će se održati 4. i 5. kolovoza u Kninu.

Organizacijski odbor će program središnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja predložiti Odboru za obilježavanje obljetnica.

Administrativno-tehničke poslove za rad Organizacijskog odbora obavljat će Ministarstvo obrane.

Besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s poteškoćama u razvoju

Vlada je zaključkom predložila brodarima da do donošenja izmjena Zakona o linijskom i obalnom prometu privremeno odobre besplatan prijevoz za pojedine kategorije osoba s invaliditetom, otočku djecu s teškoćama u razvoju te njihovim pratiteljima i vozilima.

“Predloženim zaključkom daje se preporuka brodarima koji održavaju trajektne linije s obvezom javne usluge u linijskom obalnom pomorskom prometu, Jadrolinija i Rapska plovidba, da privremeno, do donošenja Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, odobre besplatan prijevoz određenim kategorijama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, vozilima kojima se takve osobe prevoze i njihovim pratiteljima”, istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Zaključkom se predviđa besplatan trajektni prijevoz za osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatske ratne vojne invalide sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem, osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem vida te gluhoslijepe osobe sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem.
Također, besplatan prijevoz ostvarit će i osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju kojima je utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, bez obzira na prebivalište, kao i djeci s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku, bez obzira na stupanj funkcionalnog oštećenja.

Zakon u listopadu u saborskoj proceduri

Zakon uskoro ide u postupak javnog savjetovanja, u rujnu će postupak biti na Vladi, a u listopadu će ga Vlada uputiti u saborsku proceduru.

“Ministarstvo je pristupilo rješavanju ovog problema i to u partnerskom odnosu s osobama s invaliditetom, stoga sam zadovoljan da smo u završnoj fazi s aktivnostima na izradi nacrta prijedloga zakona kojim će se zadovoljiti potrebe za besplatnim pomorskim prijevozom određenih kategorija osoba s invaliditetom te djece s teškoćama u razvoju”, istaknuo je resorni ministar.

Butković je prije sjednice Vlade rekao kako je u travnju 2018. donio odluku i preporuku brodarima da sva djeca s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom imaju 90 posto popusta, kao i njihova pratnja i automobili.
“Već smo tada znali da postoji inicijativa i problem. Rekli smo da ćemo to pitanje riješiti zakonom jer se i rješava zakonom”, poručio je.

Upitan zašto odmah nisu napravili stopostotni popust, odgovorio je da su znali da će problem riješiti zakonom, a udruge su to prihvatile.

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci” nezadovoljna je te je poručila ranije u četvrtak kako je Vladin zaključak o stopostotnom popustu za trajektni prijevoz za djecu s poteškoćama u razvoju samo polovično rješenje te da je jedino dugoročno i kvalitetno rješenje da se po hitnoj proceduri izmijeni 47. članak Zakona, kojim bi se takvo pravo lako omogućilo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina