Vlada opet propustila zaustaviti politiku protiv obitelji

Foto: fah

Vlada je suprotno zahtjevima potpisnika peticijeZaustavite zloupotrebu suzbijanja diskriminacije za progon neistomišljenika!”, na zatvorenoj sjednici 6. srpnja 2016. ovlastila dosadašnjeg ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Branka Sočanca, da nastavi obavljati poslove do provođenja javnog natječaja i imenovanja novog ravnatelja, usprkos toga što je u javnu raspravu uputio mjere suzbijanja diskriminacije koje mogu ograničiti građanske slobode i ljudska prava, pogotvo onih koji se zalažu za obiteljske vrijednosti, o čemu smo pisali ovdje. To znači da je vrlo vjerojatno da će predložene antidiskrimincijske mjere, ili neke još gore, biti dane novoj Vladi na usvajanje.

Ovo je samo jedan u nizu poteza kojom je Vlada i saborska većina HDZ-a i Mosta propustila zaustaviti politiku protiv obitelji koju na svoju ruku provode neke državne institucije, poput Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pojedinih saborskih odbora i ureda Vlade. Primjerice, iako su svi saborski zastupnici dobili pisano obrazloženje o tome zašto bi Izvješće o radu za 2015. pravobraniteljice za ravnopravnost spolova trebalo odbaciti – jer rad Pravobraniteljice nije bio dovoljno konkretan, bavio se pretežito ideološkim pitanjima, djelovao na štetu onih koje je trebao štititi, itd. -, Izvješće je usvojeno “slučanjo”, s jednim glasom “za” više, i to zbog neusuglašenog glasovanja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera (HSS, HSP AS, MOST), ako isključimo lijevo-liberalnu oporbu koja inače politički glasa za takav rad pravobraniteljice.

Podsjećamo, dokumenti za suzbijanje diskriminacije pušteni su u javnu raspravu u vremenu političke krize – dan nakon pada Vlade, ljeti i za vrijeme Europskog prvenstva – kad je većina građana na godišnjem i ne prati događanja, u trajanju od 15 dana (do 1. srpnja), a ne od 30 dana, kako je predviđeno Zakonom o pravu na pristup informacijama (čl. 11., st. 3.), što sve predstavlja ozbiljan manjak demokratske kulture. Predložene antidiskriminacijske mjere su: preopćenite i nejasne – podložne interpretaciji i zlouporabi; manjkave – neke skupine, poput trudnica, zaposlenih majki, vjernika, obitelji s više djece, itd. uopće nisu obuhvaćene; ideološke – bave se ideologijom udruga Platforme 112, poput uvođenja građanskog odgoja, provođenja i nadzora provedbe Zakona o životnom partnerstvu, osiguravanje dostupnosti tableta za dan poslije i pobačaja, cenzuriranje školskih udžbenika – što sve ne bi trebalo biti dio mjera za suzbijanje diskriminacije; opasne – predstavljaju opasnost za građanske slobode i ljudska prava jer se mogu koristiti za progon neistomišljenika.

Još uvijek možete potpisati peticiju OVDJE kojom se traži da se održi kvalitetna javna rasprava, razriješi Radna skupina i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je dozvolio da se objavi dokument s ovakvim mjerama, koje mogu ograničiti građanske slobode i ljudska prava!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr