Vlada nakon osmogodišnjeg mandata ponovno predložila Višnju Ljubičić za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova – što znamo o njoj?

Foto: Fah

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak razriješila dosadašnjeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša.

Ponoš je nedavno bio sudionikom javnog skandala nakon što je pustio audio snimku prijetnji i uvreda koje je prije godinu dana izgovorio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća u Fondu Mislavu Kotarcu, ustvrdivši kako ga tim tajno snimljenim razgovorom Kotarac ucjenjuje.

Njegovu ostavku na mjesto direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potom su zatražili potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Na zatvorenom dijelu sjednice utvrđen je i prijedlog odluke o imenovanju Višnje Ljubičić pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, temeljem provedenog postupka po ponovljenom javnom pozivu. Prijedlog je upućen u Hrvatski sabor na donošenje.

Nadzornom odboru društva Croatia Airlines d.d., predloženo je imenovanje Jasmina Bajića za člana Uprave – direktora društva, do imenovanja kandidata za člana Uprave društva putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci, jer mu mandat istječe 4. studenoga 2019. godine.

Zbog isteka mandata razriješena je dosadašnja predsjednica Upravnoga vijeća Imunološkog zavoda Gordana Mustač i dio članica, Delfa Radić-Krišto i Jasminka Hlupić. Novom je predsjednicom Upravnoga vijeća imenovana Danica Kramarić, dok su dijelom novih članica ponovno imenovane Radić-Krišto i Hlupić.

Državnoj službenici Silviji Profeta Fabijančić Vlada je ponovno dala ovlaštenje za obavljanje poslova predstojnika Ureda državne uprave u Krapinsko-zagorskoj županiji, s danom 24. listopada 2019. do 31. prosinca 2019., kad uredi državne uprave prestaju s radom.

Vlada je također ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića imenovala predstavnikom Vlade u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja.

Višnja Ljubičić: promicanje rodne ideologije umjesto zaštite socijalnih i radnih prava žena

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova traži nasilno mijenjanje hrvatskog jezika, kako bi se omogućio eksperiment ministrice Divjak

Tko je Višnja Ljubičić?

Jedno od odluka Vlade odnosi se na ponovno imenovanje Višnje Ljubičić pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova.

Podsjetimo, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prozivala je udrugu Betlehem i internetski portal “Klinika za pobačaje” (www.klinikazapobacaje.com), koji se bave zaštitom trudnica.

Pozvala je Ministarstvo uprave i Ministarstvo zdravstva da, kako je rekla, “u okviru svojih nadležnosti poduzmu odlučne i žurne radnje kojima bi se spriječilo daljnje protuzakonito djelovanje organizacija civilnog društva u području reproduktivnog zdravlja žena”.

Višnja Ljubičić poznata je i po kontroverznim nastupima tijekom izjašnjavanja birača o raspisivanju referenduma o braku gdje je, izlazeći izvan svojih ovlasti, zauzela poziciju protiv ustavne zaštite braka, podržavajući aktualnu vlast i njoj bliske nevladine udruge.

Također je bila aktivna u kampanji za ratifikaciju sporne Istanbulske konvencije.

Pravobraniteljica je također propustila osuditi Ranka Ostojića, bivšeg SDP-ovog ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Milanovićeve vlade zbog javnog vrijeđanja gđe Anice Kovač. Udruga U ime obitelji prijavila je Ostojića zbog diskriminacije na osnovi spola pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

Udruga U ime obitelji 2016. svim članovima Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora poslala je prijedlog za odbacivanje Izvješća o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić koja tu dužnost obnaša od 2011. godine.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr