Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova traži nasilno mijenjanje hrvatskog jezika, kako bi se omogućio eksperiment ministrice Divjak

Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Nacrt Zakona o udžbenicima za osnovne i srednje škole ministrice obrazovanja Blaženke Divjak odbijen je zbog zlouporabe radi aktivizma, odnosno zbog pisanja zakona u ženskom rodu. Naime, umjesto učitelji, nastavnici, nakladnici, ravnatelji, predlagatelj, ministar, u zakonu su korišteni termini učiteljice, nastavnice, nakladnice, ravnateljice, predlagateljica, ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako ispisani nacrt zakona ministarstvo je proslijedilo tijelima državne uprave, uz napomenu da zakon vrijedi za oba spola. No, ženski rod u zakonu nije prošao.

HNS-ova ministrica Divjak: Kako zlorabi ministarstvo za aktivizam i na to troši novac poreznih obveznika?

Povodom toga oglasila se pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić s priopćenjem u kojem traži nasilno mijenjanje hrvatskog jezika, kako bi se omogućio eksperiment ministrice Divjak koji je u skladu s rodnom ideologijom Istanbulske konvencije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Postoje tumačenja prema kojima je tradiciju hrvatskog jezika nužno prilagoditi suvremenom dobu te početi fleksibilnije i ravnopravnije koristiti muški i ženski rod. Argument koji se pritom ističe je nepostojanje praktičnih zapreka i negativnih implikacija u jezičnom smislu da se takvoj promjeni pristupi”, tvrdi pravobraniteljica.

Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

Prema uputama MZO: Rodna ideologija u svim osnovnim i srednjim školama te fakultetima u Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pravobraniteljica u svojoj praksi redovito preporučuje da se ženski rod koristi na isti način, ravnopravno s muškim, kada god je to u jezičnom smislu prihvatljivo, pazeći da ne dolazi od teže čitljivosti i nepotrebnog opterećenja teksta koji bi narušavao prirodnost hrvatskog jezika u slučajevima kada dolazi do frekventnog navođenja izraza koji imaju rodno značenje. U takvim slučajevima, kada je zbog objektivnih razloga potrebno prikloniti se uporabi jednog roda, Pravobraniteljica smatra da se načelo ravnopravnosti spolova na odgovarajući način poštuje uvrštavanjem uvodne napomene o rodnoj neutralnosti izraza“, govori pravobraniteljica u priopćenju.

(VIDEO) Rodna ideologija: kako muškarac, bijelac postaje 7-godišnje dijete ili Kineskinja

“Uzimajući u obzir nastojanja za postizanjem ravnopravnosti spolova u svim područjima javnog i privatnog života, kao i realnost da je još puno truda potrebno uložiti kako bi se ta ravnopravnost postigla, Pravobraniteljica smatra kako je stil pisanja pravnih akata u ženskom rodu doprinos promicanju ravnopravnosti spolova na simboličkoj razini hrvatskog jezika. Iz perspektive ravnopravnosti spolova, Pravobraniteljica smatra kako ne postoje prepreke koje bi u praktičnom jezičnom smislu priječile takav način uporabe muškog i ženskog roda”, tvrdi se u priopćenju koje se u cijelosti može pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdila kako je činjenica da život djeteta počinje od trenutka oplodnje religijska dogma

Podsjetimo se na neke od pravobraniteljičinih dvojbenih aktivnosti koje pokazuju njezinu ideološku pristranost i na štetu onih koje bi trebala štititi, ili tvrdnji u njezinim izvješćima poput onog da činjenica da “život djeteta” počinje od trenutka oplodnje jajne stanice je dezinformacija, utemeljena na religijskoj dogmi.

Evo kako su zastupnici HDZ-a glasovali o Istanbulskoj konvenciji, jedna se zastupnica predomislila i glasovala ZA!

Ovo su članovi predsjedništva mladeži HDZ-a koji su dali jednoglasnu podršku Istanbulskoj konvenciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduprla je pravobraniteljica Ljubičić i sporni četvrti modul (spolno-rodna ravnopravnost) zdravstvenog odgoja tvrdeći da je kvalitetan i značajan te da “nijedan dio Kurikula zdravstvenog odgoja po pitanju spolne i rodne ravnopravnosti nije u suprotnosti s ustavno-pravnim poretkom RH”, a nekoliko mjeseci kasnije Ustavni sud ukinuo je cijeli Kurikul zdravstvenog odgoja koji je stupio na snagu u veljači 2013., jer se “ustavnopravno sporne točke” odnose na cijeli dokument.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zabranila bi pravo na iznošenje svog stava o pobačaju

Godine 2015. zlorabila je Ljubičić svoj položaj pravobraniteljice protiv vjernika s namjerom onemogućavanja molitvene pro-life inicijativeu “40 dana za život”, a predložila je i zanimljivo ograničenje. Pravobraniteljica je predložila da svoj stav o pobačaju ne smiju iznositi udruge civilnog društva, jer nisu vjerske zajednice. Pri tom je ovo zanimljivo ograničenje predložila za udruge koje se protive pobačaju, ali ne i za udruge koje promiču pobačaj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.