Prema uputama MZO: Rodna ideologija u svim osnovnim i srednjim školama te fakultetima u Hrvatskoj?

Foto: Thinkstock, fah Fotomontaža: narod.hr

Samo 40 dana nakon što je ratificirana Istanbulska konvencija ministarstvo znanosti i obrazovanja je 23. svibnja ove godine uputilo dopis svim osnovnim i srednjim školama, te svim visokim učilištima kojim se unaprijed regulira “izdavanje svjedodžbi i diploma nakon upisa promjene spola/odabira života u drugom rodnom identitetu, imena i/li prezimena u državnim maticama”.

Foto: narod.hr

Prema dokumentu dopisa,  upis promjene spola u maticu rođenih morat će se omogućiti ne samo na temelju operacijske “promjene” spola već i na temelju života u “drugom rodnom identitetu”. Takva praksa već niz godina postoji u Kanadi gdje je spol moguće “promijeniti” na temelju izjave kod liječnika da se osoba “osjeća drugačije” odnosno pripadnikom drugog spola.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [184.95 KB]

Kanadska novinarka Lauren Southern tako je 2016. godine snimila mini dokumentarac na Youtubeu, gdje je pokazala proces promjene spola po rodnoj ideologiji. Southern je tako kod liječnika “potvrdila da se osjeća loše kao žena” te joj je na temelju liječničke dokumentacije država omogućila promjenu spola na osobnoj iskaznici; iako joj u stvarnosti nije bio cilj “promjena” spola već upravo kritika rodne ideologije.

Ovo nije prvi slučaj uvođenja rodne ideologije u obrazovne institucije, jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja samo nekoliko dana nakon ratifikacije Istanbulske konvencije poslalo mladim znanstvenicima upitnik “(Samo)procjena stavova o mobilnosti”, i moli da ga se u što većem broju popuni i proslijedi drugima. U tom upitniku od mladih znanstvenika tražilo se da odaberu svoj “rod”: “male” (muški) rod, “female” (ženski) rod i “I prefer not to say” (preferiram ne odgovoriti), što je vidljivo iz slike ispod.

Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

Foto: narod.hr

Osmog ožujka ove godine premijer Andrej Plenković najavio je ratifikaciju Istanbulske konvencije te su na isti dan stigle kritike od koalicijskih partnera kako Istanbulsku neće podržati niti za nju glasovati. Istog dana ministrica demografije Nada Murganić najavila je “ograde” na dijelove Istanbulske konvencije iako ona ne dopušta ograde, pogotovo ne one o “rodu” što je ministrica i priznala već dan poslije 9. ožujka.

Ipak, premijer Plenković je unutar samo tjedan dana partnere umirio mehanizmom interpretativne izjave kojom će “ukloniti sve sumnje oko rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji.” Premijer Plenković tada je rekao: ‘Tko osporava interpretativnu izjavu pokazuje veliko neznanje’.

Udruga U ime obitelji upozoravala je do ratifikacije Istanbulske konvencije koja se dogodila na petak 13. travnja; kako interpretativna izjava ne može spriječiti rodnu ideologiju niti ukloniti obveze Konvencije o rodu, pa ni zaštititi od obveze financiranje udruga i prije svega tijela za nadzor provedbe konvencije GREVIO-a.

Interpretativna izjava na Istanbulsku konvenciju ne može spriječiti rodnu ideologiju

Zašto interpretativna izjava ne može ukloniti obveze iz Konvencije o rodu, financiranju udruga, GREVIO?

Unatoč svim upozorenjima i kritikama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatske biskupske konferencije, Matice hrvatske, stručnjaka, intelektualaca, a posebice birača HDZ-a, koalicija HDZ-HNS-SDSS-HDS-HSLS-Saucha i nekoliko zastupnika iz navodne oporbe koji će Vladu podržati jer Sabor ne žele napusti ni pod koju cijenu – pod vodstvom Hrvatske demokratske zajednice IK je ratificirana sa 110 glasova i 30 protiv i to sa zadatkom da zaštiti žene od nasilja bez uvođenja rodne ideologije u obrazovni i svaki drugi sustav Republike Hrvatske.

Evo kako su zastupnici HDZ-a glasovali o Istanbulskoj konvenciji, jedna se zastupnica predomislila i glasovala ZA!

Ovo su članovi predsjedništva mladeži HDZ-a koji su dali jednoglasnu podršku Istanbulskoj konvenciji

Konvencija koja ju je ratificirao Sabor po želji Vlade premijera Plenkovića u sebi sadrži članak 3. koji kaže kako „Rod označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce”, a članak 14. stavak 1. kaže “Stranke će poduzeti, kada je to primjereno, potrebne korake kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su ravnopravnost žena i muškaraca, nestereotipne rodne uloge, uzajamno poštovanje, nenasilno rješavanje sukoba u osobnim odnosima, rodno utemeljeno nasilje nad ženama i pravo na osobni integritet, prilagođeno razvojnim sposobnostima učenika, uključile u redovno nastavni plan program i na svim razinama obrazovanja”.

GREVIO: Hrvatsku bi u provedbi IK nadzirale istomišljenice Sanje Sarnavke i Rade Borić

Istraživanje: Zašto u Danskoj, Finskoj i Švedskoj ima više nasilja nad ženama nego u Hrvatskoj, Poljskoj i Austriji?

Nadalje, Istanbulska konvencija u stavku 2. članka 14. kaže „Stranke će poduzeti potrebne korake za promicanje načela iz stavka 1., kako u neformalnim obrazovnim okruženjima, tako i u sportskim te kulturnim okruženjima i okruženjima za slobodno vrijeme te u medijima”.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.