(VIDEO) Plenković: ‘Tko osporava interpretativnu izjavu pokazuje veliko neznanje’

Foto: Fah

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sazvao je konferenciju za novinare radi informacije da će Hrvatska protjerati jednog ruskog diplomata iz Hrvatske o čemu je izvijestio u cca. tri minute, a onda je petnaest minuta tumačio prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i objašnjavao novinarima svoje viđenje politike, demokracije i interpretativne izjave.

> Hrvatska protjeruje jednog ruskog diplomata

Vezano uz IK, spomenuli ste da neće dopustiti da ova tema bude korištena za druge političke ciljeve pojedinih aktera. Smatrate li da vas pokušavaju srušiti s mjesta predsjednika HDZ-a ili srušiti vašu vladu? O kakvim političkim ciljevima govorite?

“Pa ja nisam bio na prosvjedu u subotu, ali ovo što sam gledao, prateći ovo što vi kao profesionalci nastojite izvijestiti, jedan veliki dio poruka odnosio se upravo na to. E to je onda ono ključno pitanje o kojem sam rekao – pitanje smjera, strategije i prepoznavanje gdje hrvatsko društvo, gdje hrvatska država treba biti u budućnost. I kroz ratificiranje ove konvencije ja točno vidim gdje hrvatska ide, s kojim vrijednostima, u koju grupu zemalja, da ju se može u kontekstu poštivanja konvencije, čija je bit zaštita žena od nasilja, ubrojiti. I oko toga nemam nikakvih dilema. I zato i je ova konvencija u proceduri.”, ističe Plenković.

> Nacionalni sindikat policije zatražio nadzor zbog policijskog manipuliranja brojem prosvjednika

“Dopuštam da ima političkih aktera, vidjeli ste tko su na tom prosvjedu, koji imaju neki drugi stav, koji u ratifikaciji toga izgovaraju i vide puno toga što u toj konvenciji ne piše. Nastoje to prenijeti jednom dijelu hrvatskih ljudi, hrvatskih birača. Ja jako dobro znam što tamo piše, jako dobro znam što postoji već u hrvatskim zakonima zadnjih desetak godina, a i više, i mislim da kroz interpretativnu izjavu i njenu relevantnost kao dijela zakona o potvrđivanju na pravi način dajemo mogućnost, a to su i mnogi kolegice i kolege, i saborski zastupnici i političari prepoznali i nakon argumenata podržali ratifikaciju ove konvencije.”, smatra Plenković.

> (VIDEO) Nino Raspudić sudjelovao na prosvjedu protiv IK: Evo kako je pojasnio glavne probleme!

“Dakle, Vlada je odgovornim pristupom, konzultacijama, prošavši svu potrebnu proceduru, dala mogućnost svima onima koji imaju određene rezerve da shvate da niti u našoj namjeri niti u našem postupanju niti u kasnijem postupanju nema elemenata koji bi mogli biti neprihvatljivi. I na tome inzistiram.”, ocijenio je Plenković.

> Kako je međunarodna LGBT organizacija, ILGA Europe, unijela rodnu ideologiju u Istanbulsku konvenciju

“A što se tiče smjera zemlje, vodim ga točno tamo gdje mislim da treba biti, u okviru Europske unije, u okviru Sjevernoatlantskog saveza, u okviru onih zemalja koje su dosegle najviše i demokratske standarde i gospodarske slobode i razinu funkcioniranja institucija, a isto tako i kulturu dijaloga u društvu bez demagogije, bez populizma, bez osobnih diskvalifikacija. I tu pravim razliku između sebe i pojedinih aktera koji su se uključili u ovu raspravu”, ustvrdio je Plenković.

> (FOTO) Slučajni prolaznik Krešimir Macan pomaže brojiti prosvjednike?

“Vrlo jasno smo u prijedlogu zakona kroz interpretativnu izjavu kazali što Hrvatska podrazumijeva u vezi sadržaja. Prema našem zakonu interpretativna izjava je izjava kojom Republika Hrvatska izražava svoje tumačenje. To govorim zato što u javnom prostoru postoje mnogi koji pretendiraju biti poltički akteri pa kažu da su intepretativne izjave bezvrijedne. To pokazuje njihovo veliko neznanje”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Smatra i da je potvrđivanjem konvencije kroz interpetativnu izjavu otklonjen strah ili njezina kriva tumačenja konvencije, jer onaj tko si uzme malo truda pa pročita dokument, taj može shvatiti da nema skrivenih zamki u konvenciji koje bi njezinom ratifikacijom dovele do redefinicije braka, pravne obveze uvođenja trećeg spola.

“Priča da će Istanbulska konvencija dovesti do nekog društva koje će poznavati roditelja 1 i roditelja 2 je – obmana. To nije točno i to se nije dogodilo niti u Njemačkoj, nije se dogodilo niti u Italiji i ne vidim kako to kolegama, pa i iz obitelji Europskih pučana, u njemačkom ili talijanskom parlamentu nije predstavljalo problem da izglasaju ovu konvenciju”, kazao je Plenković.

> UiO: Prema FER-ovom programu, policija povećala broj prosvjednika na jednom, a smanjila na drugom prosvjednom skupu

Također je rekao da je obmana i to da je HDZ promijenio svoj politički stav. “To nije točno i takva tvrdnja ne stoji”, ustvrdio je.

> Njemački zastupnik ilustrirao apsurdnost odvajanja roda i spola nametnutu kroz zakone i IK

Podsjetio je i da su u vrijeme HDZ-ove vlade do 2009. godine hrvatski predstavnici radili na pripremi te konvencije te su i za vrijeme druge HDZ-ove vlade od 2009. do 2011. godine radili na pripremi teksta Istanbulske konvencije.

Također, dodao je, HDZ dok je bio u oporbi kritizirao je SDP-ovu vlast zašto ne ratificira tu konvenciju.

> (VIDEO, FOTO) Policija o procjeni broja sudionika na subotnjem prosvjedu protiv Istanbulske

Plenković je rekao i da je ratifikacija Istanbulske konvencije bila i dio predizbornog programa stranke te je predstavljala i dio programa zakonodavnih aktivnosti hrvatske vlade.

Tvrdi kako ratifikacijom Istanbulske konvencije želi poboljšati zakonodavni, posebice operativni, institucionalni i financijski okvir zaštite žena od nasilja i nasilja u obitelji.

Pogledajte video u cijelosti:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.