Kako je međunarodna LGBT organizacija, ILGA Europe, unijela rodnu ideologiju u Istanbulsku konvenciju

promjena spola
Foto: EPA

O utjecaju međunarodne LBGT organizacije ILGA Europe na ideološki sadržaj Istanbulske konvencije najbolje govori činjenica da je njihov Podnesak službeno naveden kao jedan od 4 doprinosa stvaranju sadržaja Istanbulske konvencije. Dok je Istanbulska Konvencija još bila u izradi, ILGA je Odboru zaduženom za njezinu izradu (CAHVIO), uputila podnesak u kojem je “pojasnila” razliku između spola i “roda” te naglasila važnost provođenja “rodne perspektive” kroz cijelu Konvenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sadržaj Istanbulske konvencije utjecala LGBT organizacija ILGA Europe koja je bila protiv referenduma o braku

“Važno je razlučiti pojmove ‘spol’ i ‘rod’. Dok se ‘spol’ prvenstveno odnosi na biološku razliku između žena i muškaraca, ‘rod’ uključuje društveni aspekt razlike među spolovima povrh biološkog elementa. Pojam ‘rodni identitet’ nudi mogućnost shvaćanja da spol dodijeljen pri rođenju ne mora nužno odgovarati urođenom rodnom identitetu koje dijete razvija tijekom njegovog ili njezinog odrastanja”, navodi ILGA Europe u svom podnesku. Upravo ovakav koncept “roda” unesen je u Istanbulsku konvenciju (čl. 3. t. c., čl. 4. st. 3., točka 53. Pojašnjavajućeg izvješća)

Postavlja se pitanje, kako je uopće jedna aktivistička organizacija stekla tako značajan položaj u stvaranju sadržaja Istanbulske konvencije? Odgovor na to daje sama ILGA Europe u svojoj publikaciji izdanoj povodom proslave 15. obljetnice organizacije u kojoj se jasno opisuje koji je bio cilj ideološkog djelovanja ILGA-e Europe glede stvaranja sadržaja Istanbulske konvencije te kako se on ostvarivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Cilj ILGA-e Europe bio je osigurati da Konvencija izričito pruža zaštitu za lezbijke, biseksualne i transrodne žene. Za to su postojala dva načina: osigurati da članak Konvencije o nediskriminaciji uključuje pojmove ‘seksualna orijentacija’ i ‘rodni identitet’; osigurati da bilo koja definicija skupina koje su posebno osjetljive na nasilje (i stoga posebno potrebne zaštite) uključuje lezbijke, biseksualne i transrodne žene.” ILGA Europe je u tom cilju i uspjela, što je jasno iz odredbe čl. 4. st. 3. Konvencije, te točaka 53. i 313. Pojašnjavajućeg izvješća.

U nastavku teksta, ILGA objašnjava kako su se ti ciljevi postigli. “Prvi korak bio je prijaviti se za dobivanje statusa promatrača u Stručni odbor [CAHVIO]. (…) Drugi je korak bio pribaviti podršku Parlamentarne skupštine [Vijeća Europe]. Turska zastupnica Nursuna Memecan imenovan je za pripremu Mišljenja. Pokazala se vrlo podržavajućom, potvrđujući stajalište da je nasilje nad lezbijkama, biseksualcima i transrodnim ženama uglavnom rodno utemeljeno i trebalo bi biti uključeno u Konvenciju. Treći korak bio je priprema podneska Stručnom odboru uoči pripreme prvog nacrta [Konvencije].” Kao što je već spomenuto, upravo je taj podnesak, koji je sadržajno prepun neznanstvenih postavki “rodne” ideologije, naveden kao jedan od glavnih doprinosa prilikom izrade Istanbulske konvencije.

“Bili smo vrlo zadovoljni kad je prvi nacrt uključio spolnu orijentaciju i rodni identitet u članak o nediskriminaciji. Međutim, u njemu nije bilo definicije ranjivih skupina, i postalo je jasno da je, umjesto toga, bilo predviđeno da se primjeri takvih grupa navedu u Pojašnjavajućem izvješću uz Konvenciju. (…) Međutim, u Pojašnjavajuće izvješće uključene su nužne formulacije.” Dakle, u Pojašnjavajućem izvješću (t. 53. i 313.) jasno je navedeno da se odredbe Konvencije odnose i na tzv. “transrodne” osobe pa tako npr. muškarac koji preuzme “uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine” žene (čl. 3. t. c. Konvencije), može na temelju Istanbulske konvencije ulaziti u ženska skloništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljedice rodne ideologije: ‘Transrodni’ muškarac napastvovao žene u skloništima za žene u Torontu

Na koncu, iz ILGA-e Europe potvrđuju kako je Istanbulska konvencija prvi međunarodni dokument koji u sebi sadrži za čovjeka i društvo štetne, neznanstvene postavke “rodne” ideologije: “Sve u svemu, Konvencija je pozitivan korak naprijed za LGBTI osobe. To je prvi svjetski obvezujući međuvladin sporazum koji spominje ‘rodni identitet’, a tek drugi (izvan EU) koji spominje seksualnu orijentaciju”.

Iz navedenog aktivnog i značajnog djelovanja ILGA-e Europe na sadržaj Konvencije, jasno je kako ona uistinu u sebi sadrži neznanstvene ideološke postavke “rodne” teorije koje se nameću državama strankama, a koje ni na koji način ne mogu doprinijeti boljoj i kvalitetnijoj zaštiti žena od nasilja. Nedopustivo je da premijer Plenković hrvatskom društvu koje je u velikoj većini protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, na temelju svoje političke moći nameće ideološki sadržaj koji će imati dalekosežne negativne posljedice u pravnom sustavu, obrazovanju, kulturi, sportu itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.