HNS-ova ministrica Divjak: Kako zlorabi ministarstvo za aktivizam i na to troši novac poreznih obveznika?

Foto: Fah

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pripremila je nacrt novog Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu koristeći se presedanom. Pisan je u ženskom rodu. Dakle, prvi u Hrvatskoj u kojem imenice nisu u muškom rodu. Umjesto učitelji, nastavnici, nakladnici, ravnatelji, predlagatelj, ministar, u zakonu su – učiteljice, nastavnice, nakladnice, ravnateljice, predlagateljica, ministrica, donosi Jutarnji list u članku Mirele Lilek te nastavlja:

Tako ispisani nacrt zakona ministarstvo je proslijedilo na mišljenje tijelima državne uprave, u očekivanju da će se u neuobičajenoj jezičnoj inačici uskoro naći na javnoj raspravi. Uz, naravno, napomenu da zakon vrijedi za oba spola. No, ženski rod u zakonu nije prošao.

Prema uputama MZO: Rodna ideologija u svim osnovnim i srednjim školama te fakultetima u Hrvatskoj?

Za početak, zašto u ženskome rodu, a onda i zašto to ne može tako?

Prije svega – objašnjava Blaženka Divjak – zakon u ženskom rodu kako bi se osvijestilo da se može i drukčije. To drukčije, međutim, nije prošlo zbog suprotnog mišljenja koje je dobila od Ministarstva uprave. Svjesna je bila, kaže Divjak, da se na početku svakoga zakona napiše napomena da su imenice u muškom rodu, a da se podjednako odnose i na muški i na ženski rod. No, obrnula je praksu, ova matematičarka pokušava promijeniti i standard hrvatskoga jezika, pa se još pita – zašto ne?

Čikotić: “Izmjene zakona o obrazovanju su PR igrokaz kojem je cilj afirmacija HNS-a”

– U obrazovanju većinom rade žene pa zašto to ne staviti u prvi plan i govoriti nastavnice, učiteljice, onda i predlagateljice, nakladnice, ravnateljice, ministrica i tako dalje? Ovo bi mogao biti još jedan korak u smjeru razbijanja stereotipa, kojih je još jako puno u našem društvu. Nažalost, za sada još treba uvjeriti državnu upravu da su ovakvi presedani mogući i poželjni – tvrdi Divjak.

Kuščevićevom ministarstvu nije se svidio ovaj eksperiment

Zašto ministričina ideja nije moguća ni poželjna, objasnili su u Ministarstvu uprave Lovre Kuščevića.

Sindikat Preporod optužio ministricu Divjak da provodi samovolju kod izmjena zakona

U dopisu koji su uzvratili ministrici navode da se u prijedlogu zakona javlja rodni izričaj pojedinih pojmova, a pri izradi zakonskih tekstova potrebno je, kažu, voditi računa i o odredbama drugih važećih zakona.

– Primjerice, člankom 39., stavkom 1. Zakona o sustavu državne uprave propisano je da ministarstvom upravlja i njegovim radom rukovodi ministar, dok je člankom 4., stavkom 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da su neposredni nositelji odgojno-obrazovne djelatnosti učitelji, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji te ostali radnici – stoji u obrazloženju Ministarstva uprave, u kojemu smatraju da je i u budućem Zakonu o udžbenicima potrebno koristiti uobičajenu zakonsku terminologiju.

Vlada zakonom o odgoju i obrazovanju mijenja način donošenja kurikulnih dokumenata

Dodaju također da je u članku Jedinstvenih metodološko-nomotehničkih pravila za izradu akata koje donosi Sabor navedeno da se u propisima koriste imenice u muškom rodu, a samo iznimno u ženskom, a ako sama priroda sadržaja to zahtjeva i u srednjem rodu.

Zbog naputka Ministarstva uprave, Ministarstvo znanosti ovih je dana “prebacilo” nacrt zakona o udžbenicima u muški rod.

U Saboru burno oko Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Brojne kritike ministrici Divjak

Esih: “Pomodarstvo i jeftina demagogija”

“Od ženskoga roda u propisima ne vidim nikakvu korist. Svi se zakoni pišu u muškom rodu, tako je to oduvijek i ne samo kod nas. Time se ne misli samo na muškarce, nego na čovjeka. Osim ako ministrica ne misli da postoji razlika između čovjeka i žene, odnosno da žene nisu ljudi? Sve je to pomodarstvo i jeftina demagogija, bez realne koristi za žene.” – komentirala je za Jutarnji list zastupnica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih.

> Skandalozna pozadina kurikulne reforme

HNS-ova ministrica Divjak stopama bivšeg SDP-ovog ministra: Traži od nakladnika izradu novih udžbenika iako kurikuli još nisu konačni?

Podsjetimo, brojne kritike na nepravilnosti u načinu provođenja obrazovne reforme, snažno nezadovoljstvo novim zakonom o odgoju i obrazovanju izglasanom u Saboru neposredno prije ljetne stanke – samo su neki problemi koji duboko opterećuju Ministarstvo Blaženke Divjak, a bavljenje ovakvim potpuno čudnim pitanjima uz sve nabrojano doima se zaista samo kao mlaćenje prazne slame.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr