Vlada postigla dogovor s bankama koje su tužile Hrvatsku zbog ‘švicaraca’

Foto: fah

Vlada je postigla dogovor sa šest banaka koje su protiv Hrvatske pokrenule arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu zbog zakona o konverziji kredita iz 2015. godine koji im je donio trošak od oko milijardu eura.

Prema riječima ministra financija Zdravka Marića, nagodba ne podrazumijeva nikakvu kompenzaciju, niti financijske obveze za proračun, ali banke će ubuduće plaćati manju premiju osiguranja depozita. U Fondu osiguranja do sada je bilo akumulirano znatno više od minimalno potrebne pokrivenosti osigurane štednje od 0,8 posto, gotovo tri posto. Sa zakonskim promjenama sustava osiguranja od početka ove godine Hrvatska je prestala s prikupljanjem premije osiguranja od banaka, što im je donijelo uštedu od oko 500 milijuna kuna godišnje, piše Jutarnji list.

Govoreći o tome, ministar Marić je kazao da svako smanjenje troškova, ono što je teret za banke, treba gledati na način da će biti usmjereno drugim putem, u kreditiranje poduzetnika.

Od osam banaka koje su odobravale kredite u švicarskim francima tužbe protiv Hrvatske na kraju je podnijelo šest banaka: Erste Grupa, Addiko Bank, Raiffeisen banka, Zagrebačka banka, Societe generale, a posljednja je to u listopadu prošle godine učinila OTP banka. PBZ i Sberbanka nisu podnosile tužbe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/novac.jutarnji.hr