Vlada predlaže tri fiskalna pravila

Foto: fah

Vlada bi u četvrtak trebala raspravljati o nacrtu prijedloga zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim bi se uvela tri fiskalna pravila, a Povjerenstvo za fiskalnu politiku postalo bi stalno, neovisno i samostalno državno tijelo na čijem bi čelu bio profesionalac s plaćom ravnoj onoj potpredsjednika Državnoga izbornog povjerenstva.

Prvo pravilo koje se predlaže je pravilo strukturnog salda, prema kojem ciljana vrijednost pravila strukturnog salda postaje srednjoročni proračunski cilj koji će se ostvarivati prema planu prilagodbe sukladno pravnim odredbama Europske unije.

Pet kriterija koje Hrvatska mora zadovoljiti prije uvođenja Eura

Uvodi se i pravilo rashoda. Prema njemu, godišnji rast rashoda općeg proračuna ne smije prelaziti referentnu potencijalnu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda koja se utvrđuje sukladno pravnim odredbama Europske unije. Dozvoljavaju se i izuzeća za pojedine kategorije rashoda.

Prema pravilu javnog duga čije se uvođenje također predlaže, udio javnog duga u BDP-u ne smije prijeći referentnu vrijednost od 60 posto, a ako udio javnog duga prelazi tu razinu, razlika između udjela javnog duga u BDP-u i referentne vrijednosti od 60 posto mora se smanjivati po dinamici koja je u skladu s pravnim odredbama Europske unije.

Osim triju pravila, u zakonskom prijedlogu se Povjerenstvo za fiskalnu politiku određuje kao stalno, neovisno i samostalno državno tijelo. Ujedno se jača i njegova uloga supervizora nad primjenom Zakona o fiskalnoj odgovornosti, ali i nad provođenjem fiskalne politike države u cijelosti, a sve s ciljem unapređenja sustava javnih financija.

Plenković: ‘Ulazak u šengenski prostor i eurozonu ciljevi za idućih 5 godina’

Naime Vijeće Europske unije je još u srpnju 2014. godine dalo, između ostaloga, preporuku da se Povjerenstvo osnovano Odlukom kao drugo radno tijelo Hrvatskog sabora zakonski utemelji kako bi se ojačala njegova neovisnost i proširile njegove ovlasti.

Kako bi se naglasila neovisnost povjerenstva, predlaže se da predsjednik povjerenstva, koji organizira i upravlja njegovim radom profesionalno, ima pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva.

O predloženim izmjenama provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje je trajalo od 16. svibnja do 16. lipnja ove godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv