Vladajući iznajmljuju Sabor i pozivaju se na Finsku, Dansku i Litvu, a oni odgovaraju: ‘Mi ne iznajmljujemo naše sabornice’

Zagreb, 18.10.2019. - Glasovanje o prijedlogu za pokretanje pitanja povjerenja Milanu Kujundžiću, ministru Zdravstva u Vladi Republike Hrvatske.

Izborni kongres Europske pučke stranke održat će se u studenom u Zagrebu, a sjednica Predsjedništva i Skupštine u zgradi Sabora. Oporba negoduje, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković ustvrdio je da je takva praksa i u Europi. No je li to baš tako kako tvrde vladajući?

U Zagrebu se od 19. do 21. studenog održava Izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Riječ je o najvećem političkom skupu europske političke obitelji, obitelji Hrvatske demokratske zajednice, kako su istaknuli u HDZ-u.

Lavinu reakcija izazvala je najava da će se sjednica predsjedništva i skupštine te stranke održati u zgradi Sabora. Zbog toga je čak i donesena odluka o mogućnosti iznajmljivanja prostorija u zgradi Hrvatskog sabora.

Oporba negoduje, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da je takva praksa i u Europi.

“I u Finskoj, Švedskoj i u nekim drugim državama isto su tako u nacionalnom parlamentu održani sastanci pojedinih zastupničkih skupina. Postoji europska praksa i odluka s Predsjedništva i ne vidim u tome ništa sporno”, rekao je Jandroković.

“Donijeli smo odluku o određenim tarifama, tako da će EPP platiti gotovo 10 tisuća eura za taj jedan dan u Hrvatskom saboru”, rekao je Jandroković.

U priopćenju HDZ-a koje je potpisao glasnogovornik Zoltan Kabok, stranka je odbacila navode o privatizaciji prostora. “Praksa Europske pučke stranke proteklih godina bila je sjednice predsjedništva i skupštine organizirati u dvoranama nacionalnih parlamenata.

Primjerice, Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu“, navedeno je u priopćenju. No je li to baš tako?

Prostore u finskom i danskom parlamentu ne možete unajmiti

I finski i danski parlament odgovorili su na upit Dnevnika Nove TV kako oni svoje prostorije u zgradi Parlamenta ne iznajmljuju.

U odgovoru finskog parlamenta navodi se: “Plenarna dvorana finskog parlamenta samo je za parlamentarnu upotrebu; za plenarna zasjedanja i svake druge godine za Sabor mladih. Ne može se unajmiti ni za koju svrhu, stoga saborsku dvoranu nije mogla unajmiti ni Europska pučka stranka”, stoji u odgovoru Ureda za informiranje finskog parlamenta.

Dansku sabornicu također nije moguće unajmiti.

“Nije moguće unajmiti sabornicu. Imamo velike prostorije u kojima je moguće ugostiti konferencije ili održati parlamentarne aktivnosti, no ne mogu se platiti i unajmiti. Morate imati zastupnika iz parlamenta koji će biti domaćin vaše konferencije. Sabornica se koristi samo za zasjedanja parlamenta.

Europska pučka stranka nije obavljala nikakve aktivnosti u sabornici. Ne možemo isključiti mogućnost da je danski zastupnik održao privatne sastanke u svojim uredima ili u drugim prostorijama danskog parlamenta”, navodi se u odgovoru.

Litva: Dvoranu za plenarne sjednice nemoguće je iznajmiti

Dvoranu za plenarne sjednice nemoguće je iznajmiti i u Parlamentu Litve, iz kojeg za tportal odgovaraju da EPP nikada nije iznajmio dvoranu za plenarne sjednice, no ne odgovaraju da li su bili u nekim drugim prostorijama.

Pojašnjavaju da je u dvorani za plenarne sjednice ipak bilo događaja koji nisu povezani s plenarnom sjednicom, te navode kako je u lipnju 2018. u dvorani za plenarne sjednice održan summit Foruma žena političkih lidera, i to u suorganizaciji litvanskog parlamenta.

‘Događaje u zgradi parlamenta mogu inicirati članovi Predsjedništva parlamenta, odbora, komisija i političkih grupacija, komisija za obilježivanje državnih praznika, koalicijski klub i ured parlamenta. Svi drugi koji žele održati neki događaj u Saboru moraju se prijaviti ili resornim odborima ili komisijama parlamenta. Tek kada dobiju od njih potvrdan odgovor, mogu od Predsjedništva parlamenta zatražiti održavanje događaja. Tek kada Predsjedništvo odobri nekoj organizaciji održavanje događaja, Ured parlamenta iznajmljuje prostor parlamenta ili neke druge prostore koji su potrebni za organizaciju događaja, ali sve u skladu sa zakonskom procedurom’, odgovara za tportal Arturas Zeleniakas, šef Ureda za odnose s javnošću Parlamenta Litve.

Podsjetimo, u Zagreb stižu njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, a na izbornom kongresu u Areni bit će više od 2000 delegata iz 40-ak zemalja.

Domaćini ove manifestacije bit će predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik EPP-a Joseph Daul. Kako je planirano, veliki skup imat će u Areni Zagreb, a dio aktivnosti u Hrvatskom saboru.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/tportal