Vučemilović otkrila da nitko ne zna broj posvojene djece iz Konga, pa se zapitala: Je li Plenković glasnogovornik Sandre Benčić?!

Vučemilović
FaH

Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) poslala je priopćenje o slučaju Zambija u kojem izvještava da, prema podacima koje je Odbor službeno dobio, niti jedno tijelo u Hrvatskoj ne raspolaže podacima o broju posvojene djece iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije o međudržavnom posvajanju, a među njima je i DR Kongo. Uz to se u priopćenju, ali i na konferencije za medije, osvrnula i na današnju izjavu premijera pitajući se je li Andrej Plenković glasnogovornik Sandre Benčić i stranke Možemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport prenosimo u cijelosti.

”Prema podacima koje smo službeno zatražili i dobili sa Vrhovnog suda RH i iz resornih ministarstava, razvidno je kako niti jedno tijelo u Republici Hrvatskoj ne raspolaže podacima koliko je točno djece iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije posvojeno u Republiku Hrvatsku, pa posljedično nitko ne zna što se točno s posvojenom djecom događa i žive li u posvojiteljskoj obitelji.

Koliko je broj posvojene djece iz Konga?

 • prema podacima Vrhovnog suda, od 1.1.2013. godine do 31.12.2022. godine sudovi su donijeli ukupno 83 odluke o prihvaćanju odluka kongoaških sudova o posvajanju djeteta u Republiku Hrvatsku (ne ulazeći u njihovu vjerodostojnost!)
• prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u istom razdoblju (10 godina) za 94 maloljetnika rođena u DR Kongo prijavljeno je prebivalište u RH i izdani su hrvatski osobni dokumenti.
• i konačno, ministar Marin Piletić, pozivajući se na podatke iz MUP-a, vjeruje da u Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz DR Kongo (Večernji list, 11.01.2023.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Vučemilović za Narod.hr o aferi Zambija: Mora biti jasno da su ilegalna posvojenja jedan od oblika trgovine djecom

S obzirom na podatke koji su javno dostupni na stranicama Haške konvencije (svjetska statistika međunarodnih posvajanja) razvidno je kako je u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz DR Kongo kroz postupak međunarodnog posvojenja posvojeno ukupno 136 djece. U razdoblju od 2017. do 2022. godine (dvije godine dulje razdoblje) iz DR Kongo u Republiku Hrvatsku posvojeno je, prema podacima Vrhovnog suda o broju prihvaćenih stranih sudskih odluka, ukupno 68 djece… što je polovina svih posvojenja iz DR Kongo u četverogodišnjem razdoblju.

‘Nitko nema točan podatak koliko zapravo djece iz DR Konga živi u posvojiteljskim obiteljima’

Sve navedeno upućuje na činjenicu da nitko u Republici Hrvatskoj nema točan podatak koliko zapravo djece iz DR Konga živi u posvojiteljskim obiteljima, i nalaze li se uopće u Republici Hrvatskoj.

>Vučemilović: Ne zaboravimo da Zambija osporava podatak da su djeca hrvatski državljani
>Doneseni zaključci saborskog Odbora o aferi Zambija: Posvajanja iz ovih zemalja žurno zabraniti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, prava koja po zakonima Republike Hrvatske pripadaju posvojenoj djeci i njihovim posvojiteljskim obiteljima, kao što su obavezna pomoć i podrška, te praćenje tijeka prilagodbe djeteta na novu okolinu, ova djeca također nisu ostvarila.

”Poraz našeg društva i našeg sustava skrbi o djeci”

To je poraz našeg društva i našeg sustava skrbi o djeci. Ova djeca našla su se u nezavidnom položaju zahvaljujući odlukama odraslih. Ni na koji način nisu kriva za položaj u kojemu su se našla i naša je dužnost pružiti im dodatnu zaštitu i sigurnost.

Sve navedeno smatram dodatnim argumentom da se revizija ranijih posvajanja koje je Odbor svojim Zaključkom predložio doista i mora napraviti, zbog sigurnosti svakog pojedinog djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je glasnogovornik Sandre Benčić?!

Slušajući ujutro sjednicu Vlade stekao se dojam kako je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković glasnogovornik saborske zastupnice Sandre Benčić i platforme Možemo jer uporno ponavlja teze ove platforme o maltretiranju i stigmatiziranju posvojene djece.
Mi u ovom trenutku nemamo nijedan dokaz ili prijavu nadležnim institucijama koje bi tezu o maltretiranju i stigmatiziranju potvrđivale.

Ono što jasno vidimo, a o čemu imamo dokaze su činjenice da su država i državne institucije zakazale, a što Andreju Plenkoviću ne odgovara.

Nitko ne osporava da našim državljanima pritvorenima u Zambiji treba pomoći i nitko od relevantnih političkih stranaka i čimbenika na političkoj sceni ništa slično nije ni izjavio. Upravo suprotno, ministri Grlić Radman i Malenica svojim postupanjima rade više štete nego koristi.

Ministar Gordan Grlić Radman objavi povratak naših državljana nakon njegove intervencije, a odmah drugi dan oni se vraćaju u pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Ivan Malenica javno izjavljuje da je vršio pritisak na svog kolegu ministra pravosuđa Zambije pa se sad čudi kako su me čovjek više ne javlja.

”Jedini koji nastoje politički profitirati na ovoj nesretnoj priči su Andrej Plenković i njegova Vlada”

A predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon što je zaprijetio novinarima da će ih kazneno goniti zbog toga što rade svoj posao i razotkrivaju korupciju i afere, sada tumači kontekst i postavlja se kao zaštitnik slabih i marginaliziranih.

Očajnički se želi umiliti medijima kao veliki umjerenjak nakon što je pokazao svoj autokratsko lice.

Jedini koji nastoje politički profitirati na ovoj nesretnoj priči su Andrej Plenković i njegova Vlada koja samo radi ono što po Zakonu mora raditi, a to je zaštita naših građana koji se nađu u nevolji u drugoj državi. A i to rade loše!

Stoga ću završiti sa rečenicom:

Ne daj Bože da kao hrvatski državljanin negdje zaglavim u inozemstvu pa da me spašavaju Grlić Radman, Malenica i Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.