Vučetić u Saboru napadao ljude zbog odavanja počasti Praljku i policiju zbog navodnog rasizma prema napisima medija iz BiH

Foto: fah

Bivši zastupnik Mosta i sadašnji član Kluba zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike Marko Vučetić u utorak je na početku sjednice Sabora oštro napao sve one koji su odali počast generalu Slobodanu Praljku te je usput hrvatsku optužio za rasizam na temelju napisa medija iz BiH.

“Kad se u jednom zakonodavnom tijelu odaje počast nekome tko je osuđen za ratne zločine, to tijelo izrijekom se očituje kao tijelo koje ne provodi zakone, ne sluša glas institucija nego služi nekoj nadinstitucionalnoj volji, koja je ujedno i koruptivna volja. Društvena patologija je organizirala instituciju u kojoj se može odavati počast onima koji su pravomoćnom presudom osuđeni za ratne zločine. Jasno je da svi oni koji su tada ustali predstavljaju horde koje su usmjerene protiv pravne države RH. Tim hordama se pridružila i predsjednica, kada je na svoj način komemorirala čovjeka koji je osuđen za ratni zločin”, ustvrdio je Vučetić.

Ustvrdio je i da dogovor Vlade i sindikata predstavlja izdaju “društvenog pokreta”.

“Razvila se sućut prema jednoj struci koja je potlačena, ponižena i obespravljena. Svi građani koji se žele odupirati društvenoj patologiji stali su uz taj društveni pokret”, ocijenio je Vučetić, ustvrdivši da je dogovor Vlade i sindikata bio izdaja tog društvenog pokreta.

Tu je i slučaj dvojice studenata iz Nigerije koji su došli u Hrvatsku, a završili su u izbjegličkom kampu u BiH.

“Dvojicu studenata odlučili smo uhititi i protjerati iz RH. Sumnjiva je bila boja njihove kože. Danas ćemo raspravljati o biometrijskim podacima, a jedino nam je mjerodavan naš patološki pogled – kad uočimo nekoga čija nam se boja kože ne sviđa, prva reakcija je da ga potjeramo iz ovog našeg svijeta. I ti koji su protjerani su, nažalost, na dobitku”, smatra Vučetić.

MUP demantirao napise BiH medija

Podsjetimo, iz policije su dali priopćenje u kojem ističu kako će “policijski službenici i nadalje nastaviti s provjerama svih navoda i dostupnih činjenica vezanih za ovaj slučaj, a kako bi se utvrdilo radi li se o još jednom slučaju zlouporabe sportskih natjecanja s ciljem nezakonitih migracija”.

Naime, policija je potvrdila kako je pet Nigerijaca ušlo u Hrvatsku legalno, dvoje se državu napustilo legalno, jedan je zatražio azil, a dvoje je propustilo napustiti zemlju legalno.

“Policijski su se službenici, tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, i ranije susretali s pokušajima, ali i zlouporabama sudjelovanja ili navodnog sudjelovanja na sportskim natjecanjima u Republici Hrvatskoj. Jedan je to od načina kako strani državljani trećih zemalja, nakon legalnog ulaska u RH i nakon sudjelovanja u aktivnosti za koju je ishodovana dozvola, potom nezakonito nastavljaju svoj put prema zemljama odredišta u Europi”, istaknuo je MUP u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr