Vukovar: pobijedila HDZ-ova koalicija; Penava i Sabo idu u drugi krug

Najviše glasova birača na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Vukovara osvojila je koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ dok će se u drugom krugu izbora za gradonačelnika “sukobiti” HDZ-ov kandidat Ivan Penava i dosadašnji vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP), koji je na izbore izašao kao nezavinski kandidat.

Prema neslužbenim rezultatima Gradskog izbornog povjerenstva za kolaciju HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ glasovalo je 5953 odnosno 44,6 posto birača te će u Vijeću ta koalicija imati 10 vijećnika.

Po pet vijećnika u Vijeću imati će koalicija SDP-HNS-SU, za koju je glasovalo 3080 birača odnosno 23 posto, te prvi put u Vukovaru oformljena koalicija srpskih stranaka u kojoj se nalaze SDSS, SNS i NSS, koja je osvojila glasove 2793 odnosno 20,9 posto birača.

U Gradsko vijeće ušla je i koalcija HDSSB-HSP-A HSS-HZ-ABSH-OS-ZZH osvojivši 735 glasa odnosno 5,51 posto glasova birača, što im je je donijelo jedno vijećničko mjesto.

U izbornoj utrci za gradonačelnika Vukovara, najviše glasova dobio je kandidat koalicije predvođene HDZ-om Ivan Penava, za kojega je glasovalo 6539 odnosno 47,4 posto birača, dok je Željko Sabo (SDP) osvojio 5021 odnosno 36,4 posto glasova birača.

Drugi krug izbora za gradonačelnika Vukovara održat će se 29. lipnja.

Vukovarsko Gradsko vijeće Vlada je raspustila, a gradonačelnika razriješila proljetos nakon što Vijeće nije usvojilo proračuna Grada za 2014. godinu.

U raspuštenom Gradskom vijeću, koje je izabrano prije godinu dana na lokalnim izborima, HDZ je imao 9, SDP, 8, po tri vijećnika imali su SDSS i HSP AS, dok je nezavisni bio vijećnik Željko Pinjuh, nekadašnji SDP-ovac. Većinu u Vijeću, upravo uz podršku Željka Pinjuha koji je bio i predsjednik Gradskog vijeća, imali su HDZ i HSP AS dok je SDP imao gradonačelnika, Željka Sabu.

Na izbore je od ukupno 27.167 birača uzašlo 13.786 odnosno 51,7 posto birača.

Po riječima predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Davorina Smičića, u Gradskom vijeću ostvarena je ravnomjerna zastupljenost pripadnika srpske nacionalne manjine kojoj zakon omogućava da u Gradskom vijeću Vukovara ima sedam vijećnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: hdz