Vukovarski Stožer traži izradu 9 registara kao pripreme za lustraciju

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u otvorenom je pismu, putem medija od predsjednika Republike Ive Josipovića zatražio javno očitovanje i potporu inicijativi Stožera za izradu i objavu ukupno devet registara, kao pripremu provedbe lustracije u Hrvatskoj.

Iz Stožera podsjećaju da su 23. prosinca 2013. na adrese svih saborskih klubova i zastupnika, političara, političkih stranaka i relevantnih političkih čimbenika u Hrvatskoj uputili molbu za očitovanjem i potporom objave registara te su prikupili potpise potpore 54 saborskih zastupnika.

Vukovarski Stožer traži objavu registra imena svih sudionika pretvorbe i privatizacije u Hrvatskoj; registar svih pripadnika agresorske vojske – državljana Hrvatske tijekom Domovinskog rata; svih protiv kojih u Državnom odvjetništvu RH postoje dokazni materijali ili svjedočanstva koja ih terete za zločine; registar svih političara i državnih dužnosnika od 1991. do 2013. koji su ‘mogli, a nisu branili Hrvatsku’ u Domovinskom ratu; svih koji se nisu odazvali mobilizaciji u obrani Hrvatske; registar svih sudaca u Republici Hrvatskoj koji su sudjelovali u političkim procesima u bivšoj SFRJ; te registar svih u voditeljskim strukturama tajnih službi bivše Jugoslavije te onih koji su provodili likvidacije.

Također traže registar imena svih kojima je omogućena zamjena portfelja dionica za dionice u portfelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), kao i objavu registra imovinskog stanja bivšeg Saveza komunista Hrvatske (SKH), a kasnije SDP-a, iz 1988., 1989., 1990. i 1991. te novčano-imovinske transakcije iz tog razdoblja.

U javnom pismu predsjedniku Josipoviću iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara navodi kako mu se obraćaju “kao predsjedniku Republike Hrvatske, ali i kao istaknutom pravniku kojemu je hrvatski narod dao povjerenje i mandat predsjednika Republike Hrvatske, temeljem predizborne kampanje, koju je obilježio slogan ‘Pravda’, odnosno ‘Pravedna Hrvatska’.

U otvorenom pismu predsjedniku Josipoviću iz Stožera navode i da je u svom inaguracijskom govoru obećao hrvatskom narodu kako nikada neće odustati od borbe za pravedno društvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr