Za dva mjeseca europarlamentarni izbori: HDZ progurao Zakon koji će im omogućiti dodatno financiranje iz proračuna

Foto: fah

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebala bi u danas raspisati izbore za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu. Iako su neki od političkih aktera već obavili imena svojih kandidata i krenuli u kampanju, tek odlukom predsjednice zapravo počinju teći rokovi.

(VIDEO) Nakon 38-sati obrazlaganja 888 Mostovih amandmana s 81 glasova za i 0 protiv izglasan ‘Lex Kuščević’

Podsjetimo, upravo je prošlog tjedna, u Saboru izglasovan novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Njime će se za europarlamentarne izbore iz državnog proračuna stranke financirati umjesto s 1,5 milijuna kuna, s 4 milijuna. Donošenje ovog Zakona, nazvanog još i “lex Kuščević” Mostovi zastupnici ocjenili su sramotnim te su predložili 888 amandmana, zbog čega je sjednica Sabora trajala ukupno 38 sati.

Tijekom tih 38 sati Mostovi su zastupnici neumorno sjedili u Saboru i obrazlagali predložene amandmane. Također su pozvali predsjednicu RH da donese odluku o raspisivanju europarlamentarnih izbora prije samog završetka sjednice jer se Zakon ne bi mogao primjenjivati na izbore koji su već raspisani.

Plenković: ‘Stojim iza prijedloga zakona o financiranju političkih aktivnosti 300 posto, s 1,5 milijuna kuna ne možete puno’

No, predsjednica nije odgovorila na Mostov zahtjev. Odluku o raspisivanju izbora donijet će vjerojatno u utorak te će ih raspisati za 26. svibnja.

Zakon propisuje da od dana raspisivanja izbora, odnosno od stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora, političke stranke i nezavisne liste u roku od 14 dana svoje liste kandidata moraju predati Državnom izbornom povjerenstvu, piše T-portal.

Miro Kovač o financiranju političkih aktivnosti: ‘A što bismo mi sad trebali, imati manje novaca iz proračuna?’

Na svakoj listi mora biti 12 kandidata, koliko se zastupnika iz svake države članice bira u Europski parlament. Međutim, i ta brojka će se možda promijeniti, ovisno o Brexitu. Dosad se u EP biralo 11 zastupnika, no izlaskom Velike Britanije iz Europske unije brojka se promijenila. Ako bi se izlazak Britanije iz EU-a otegnuo, postoji mogućnost da i ta država sudjeluje na europskim izborima te bira svoje predstavnike, a u tom slučaju iz Hrvatske bi u Europski parlament išlo 11 zastupnika. Predsjednica Grabar Kitarović u svojoj bi odluci o raspisivanju izbora trebala predvidjeti i tu mogućnost.

Za zastupnike u Europskom parlamentu mogu se kandidirati hrvatski državljani, ali i državljani neke druge članice Europske unije koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili privremeni boravak prema Zakonu o strancima, no u tom slučaju ne smiju se kandidirati u drugoj državi članici.

Do početka travnja stranke trebaju predati kandidature

Na listama će stranke i grupe birača morati poštovati i načelo ravnopravnosti spolova, odnosno svaka lista morat će imati minimalno 40 posto kandidata podzastupljenog spola. Ne poštuju li tu odredbu propisanu u Zakonu o ravnopravnosti spolova, mogu biti kažnjeni i kaznom od 50 tisuća kuna.

Do početka travnja sve bi kandidature trebale biti predane, a nakon isteka roka za predaju lista Državno izborno povjerenstvo imat će rok od 48 sati u kojem mora prihvatiti te objaviti sve pravovaljane kandidacijske liste u dnevnim novinama.

Objavom pravovaljanih lista započinje i izborna promidžba, koja će trajati sve do 24 sata uoči samog dana izbora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr