Zagrebačka Gradska skupština daje suglasnost na hitno izmijenjeni Statut bolnice Srebrnjak: Sva kontrola dat će se uredu Grada

Foto: Fah

Gradska skupština grada Zagreba danas će na sjednici glasovati o izmjenama statuta bolnica u vlasništvu Grada, koje gradonačelnik usklađuje sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Posebno je to zanimljivo u kontekstu nedavne smjene ravnatelja bolnice Srebrnjak Bore Nogala. Uz to, raspravit će se i oporbeni prijedlozi zaključaka o neprihvatljivoj organizaciji Adventa te mogućim nepravilnostima kod davanja u zakup javnih površina.

Skupština će, prije rasprave o ovim temama, morati završiti prošlotjedno zasjedanje koje se protegnulo na četvrti dan i pred zastupnicima je još petnaest točaka dnevnog reda, prenosi HRT.

Na službenim stranicama Grada navedeno je da na dnevnom redu Skupštine davanje suglasnosti na Statut Dječje bolnice Srebrnjak, davanje suglasnosti na Statut Klinike za psihijatriju Vrapče, Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan”, Statut Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama te Specijalne bolnice za plućne bolesti.

Izmijenjen Statut Srebrnjaka: Upravno vijeće nelegalno izmijenilo statut i dalo svu kontrolu uredu Grada

U prošli četvrtak poslijepodne, na kraju radnog vremena, hitno je elektronički sazvana sjednica Upravnog vijeća ne bi li se njegovi članovi izjasnili o izmjenama bolničkog statuta, a razlog je, očito, bio “legalizirati” ovlasti Gradskog kontrolnog ureda koje do sada nije imao. U tome, očekivano, nisu željeli sudjelovati članovi Upravnog vijeća iz bolnice prof. dr. Davor Plavec i Zrinka Kolak, baš kao što to nisu željeli kad se glasovalo o Nogalovoj smjeni, navodi Jutarnji list.

> Dr. Željka Markić: ‘Docenta Nogala ne smjenjuju zbog interesa naše djece, vjerojatnije je da to čine zbog interesa svoje djece’

> Tko su članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak i kako je izgledala sjednica na kojoj je smijenjen ravnatelj? 

> (VIDEO) Liječnici sa Srebrnjaka podržali smijenjenog dr. Nogala: ‘Zaključili smo da nije bilo protupravnih radnji, ništa nije provodio izvan svojih ovlasti’ 

> Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak se rasplakao: ‘Teško je gledati što rade našoj bolnici i kako mene politički smjenjuju’ 

U bolnici su bili revoltirani i ovom drugom odlukom te tvrde da “nelegalno Upravno vijeće ustraje na dodatnim nezakonitostima”.

“Nabrzinu je promijenjeno šest članaka statuta, a sve kako bi ubuduće sva kontrola bolnice bila, zapravo, u rukama tzv. kontrolnog ureda. Naime, ako ravnatelj ‘ne sluša’ naputke Gradskog kontrolnog ureda, onda će ga Upravno vijeće smijeniti. Riječju, umjesto da smo pod nadzorom Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore kad je riječ o stručnom radu, veću ovlast ima gradska kontrola”, objašnjavaju na Srebrnjaku.

Naime, “krimeni” koje Gradski kontrolni ured stavlja smijenjenom ravnatelju na teret govore o zapošljavanju “neadekvatnog kadra”. Tko je u tom uredu bio toliko stručan da to može procijeniti iz izvješća se ne vidi. No, Zakon o liječništvu je vrlo jasan i kaže da “u okolnostima deficitarne zdravstvene zaštite u kojima se ne može osigurati redovita zdravstvena zaštita na tom mjestu može raditi i liječnik kojem to nije ‘prvi izbor’, ali je najbliži onom što se tražilo”. Prema tom zakonu, naime, Nogalo nije napravio prekršaj u zapošljavanju, a nije ni ugrozio male pacijente, kako se to ovih dana moglo čuti iz gradskih struktura.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT