Zagrebačka skupština jednoglasno prihvatila prijedlog o objavi primanja u Holdingu: ‘Tomaševićev kopernikanski obrat od onog što je rekao’

roditelji odgojitelji
Foto: Snimka zaslona

U četvrtak je održana sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba na kojoj je donesen niz odluka, a među njima je jednoglasno prihvaćena i ona prema kojoj će gradonačelnik biti dužan objaviti podatke o svim primanjima i pravima iz radnog odnosa predsjednika i članova uprave Zagrebačkog holdinga, voditelja podružnica, direktora trgovačkih društava i ustanove u kojima Grad ili Holding ima udjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je došao od SDP-a, a prihvaćen je jednoglasno.

Od gradonačelnika Tomislava Tomaševića zatraženo je da poduzme mjere koje će osigurati objavu traženih podataka, da zatraži od predsjednika i članova uprave Holdinga, voditelja podružnica, direktora trgovačkih društava i ustanove u kojima Grad ili Holding ima poslovne udjele, svih zajedno i svakog ponaosob, da na mrežnim stranicama odgovarajućih trgovačkih društava, podružnica i ustanova, objave sva prava iz radnog odnosa i svih primitaka te da ih redovito ažuriraju.

Predsjednik Kluba SDP-a Viktor Gotovac poručio je da je to prvi korak u smjeru transparentnosti te da će time unaprijediti rad Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Peternel (DP) kaže kako će u ime Kluba podržati ovaj prijedlog, ali i da se nikad nisu pokazali kao populisti. “Podržavamo da se dobre menadžere angažira i da ih se plati”, kaže Peternel.

Goluža (Most) optužio Tomaševića da “ispod stola” daje dodatke članovima Uprave Holdinga

Trpimir Goluža (Most) optužio je Tomaševića da je “perfidno i ispod stola” dao naknade i dodatke članovima Uprave Holdinga. Rekao je kako je gradonačelnik doveden u kut. “Napravili ste kopernikanski obrat od onoga što se najavili na Skupštini kada ste govorili da vas samo zakon može natjerati da na ovo pristanete”, kazao je Goluža. “Zanima me koga ćete sada okriviti!”

Tijekom rasprave predsjednik skupštine Joško Klisović (SDP) dva je puta dao opomenu zastupniku Goluži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Tomašević je tijekom rasprave kazao: “Ja čak ovdje ne moram niti biti, a bivši gradonačelnik nije tu bio”, kazao je. Rekao je i da predsjednik Uprave Hrvatske pošte ima 52 tisuće kuna mjesečnu plaću, Lukša Novak, direktor Zračne Luke Split ima 49 tisuća kuna, dakle duplo veće, rekao je.

Nenad Predovan (BM 365): “Premala su primanja u Holdingu i kod radnika i kod vodstva, a uvjeren sam da će se ova gradska vlast suočiti s time najesen, na natječaj se ne javlja najbolji već oni koji traže nešto sitno za sebe. Smanjili su pročelnicima plaću za 30 posto, a oni upravljaju milijardama, tko će doći raditi za tu plaću”, kazao je Predovan i “upravo zato se pokrenuli skandal s Vićem i Sesarom”.

Tomaševićeva opravdanja

Mario Župan (HDZ) rekao je: “Nitko nije rekao da su njihove plaće niti premale niti prevelike, vi određujete plaću kao uprava društva, što se tiče bruto plaće mi se nikad nismo bunili, već na anekse i dodatke!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je rekao: “Vaša stranka nikada nije dala niti jedan ugovor, a tražili smo objavu materijalnih prava. Kao član Nadzornog odbora niste dali da se objave ti dokumenti, bili su tajni.”

Mislav Herman (HDZ) kaže da je razlog da javnost vidi postoji li još jedna Tesla za koju ne znamo.

“Niste planirali uštedjeti na Tesli, već na plećima građana”, poručio je Herman rekavši kako još uvijek nije provedena sistematizacija.

Narod.hr uputio zahtjev za pristup informacijama Holdingu i njegovim podružnicama

Povezano s temom primanja u Zagrebačkom holdingu, Narod.hr nedavno je uputio zahtjev za pristup informacijama Zagrebačkom holdingu, njegovim podružnicama te ustanovama u kojima ima poslovne udjele. Zatražili smo od njih podatke o iznosima koji su u posljednjih godinu dana isplaćeni voditeljima/direktorima podružnica ili ustanova u kojima Holding ima udjele te predsjedniku i članovima uprave te podružnice/ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također smo ih upitali koje su, uz redovitu plaću, dodatne naknade i u kojem iznosu koje se isplaćuju iz Zagrebačkog holdinga za navedene osobe – poput naknade za stanovanje, režije, korištenje privatnog automobila u privatne svrhe…?

Odgovore ćemo objaviti kad ih dobijemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.