Zagrebačke ljekarne doskočile nestašici: Pokrenule proizvodnju vlastitog antiseptika i maski

Foto: GettyImages

Gradska ljekarna Zagreb, koja je u sastavu Zagrebačkog holdinga, odnosno Grada Zagreba, doskočile su nestašici maski i dezinfekcijskih sredstava pokretanjem vlastite izrade. Nakon prvog potvrđenog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj građani su je masovno kupovali te proizvode pa je danas na ulazu ljekarni uobičajen natpis kako maski ni dezinficijenasa trenutačno nemaju.

U Gradskoj ljekarni Zagreb, međutim, odmah su se počeli pripremati za moguću epidemiju te su osigurali sirovine za izradu sredstava koja djeluju kao antiseptici. Tako su u svojem galenskom laboratoriju izradili novi napredan antiseptik naziva DERMSEPT ET, prenosi Večernji list.

“Budući da je i za kratko vrijeme nestalo maski i dezinficijensa, odlučili smo iskoristiti znanje koje jedino mi ljekarnici kao struka imamo kako bismo sugrađanima osigurali kvalitetan i cijenom pristupačan pripravak. To je naš doprinos borbi protiv novog virusa”, govore iz Gradske ljekarne Zagreb.

Kako objašnjavaju, već godinama izrađuju kremu klorheksidindiglukonata koja služi kao dezinficijens za medicinske instrumente u ginekološkim ordinacijama te koja se može koristiti i za dezinfekciju ruku od koronavirusa. Iskustvo u izradi te kreme primijenili su proizvodnji antiseptika u spreju DERMSEPT ET.

“DERMSEPT ET, otopina u spreju, antiseptik je za dezinficiranje kože. Namijenjen je ponajprije antisepsi i dezinficiranju dlanova i zapešća te služi i u prevenciji zaraze novim koronavirusom. Naš novi antiseptik u spreju može se koristiti i za dezinfekciju prostora i predmeta opće uporabe na kojima se može nalaziti i prenositi koronavirus poput POS aparata, mobitela, daljinskih upravljača, tipkovnica, rukohvata, kvaka i sl. Bitno je napomenuti da je uz dezinfekciju ruku, izbjegavanje kontakata s oboljelima, oprezna uporaba navedenih predmeta i prostora opće i javne namjene bitna u prevenciji širenja koronavirusa”, objašnjavaju napominjući kako su razvili antiseptik u obliku spreja kako bi on mogao imati širu primjenu.

Stoga se ovaj “made in Zagreb” antiseptik može ravnomjerno nanijeti na kožu, a kako je u obliku spreja, sprečava se kontaminacija. Za dezinfekciju ruku dovoljna su tri-četiri potiska, a otopinu potom valja utrljavati najmanje 30 sekundi po cijelim šakama te između prstiju. Najavili su i proizvodnju antimikrobne i antivirusne kreme u tubi, a s URIHO-om je pokrenuta proizvodnja zaštitnih maski.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list