Zagrebački branitelji Vukovara poručili Jandrokoviću nakon govora Dragane Jeckov: ‘Osigurajte poštivanje Ustava RH u Hrvatskom saboru!’

Foto: fh; fotomontaža: narod.hr

“Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara izražava oštar prosvjed povodom očitog kršenja Hrvatskog Ustava danas 3. listopada 2018.godine u Hrvatskom saboru tijekom sjednice i govora saborske zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov. …

Vi gospodine Jandrokoviću kao predsjedatelj današnje sjednice bili ste dužni temeljem članka 237. st.1. koji glasi „Red na sjednici osigurava predsjedatelj.“ Poslovnika Hrvatskoga sabora (NN 81/13, 113/20, 69/17, 29/18) izreći stegovnu mjeru.

Kako to niste učinili na sjednici na kojoj je prekršen Ustav RH (NN 85/10) i to u Temeljnim odredbama članak 12. st.1. koji glasi:
„U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.“ – poručili su iz Udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara predsjedniku Hrvatskog ssabora Gordanu Jandrokkoviću nakon što se danas u Hrvatskom saboru zastupnica Dragana Jeckov obratila na srpskom jeziku.

> (VIDEO) Dragana Jeckov ponovno u Hrvatskom saboru na srpskome jeziku – o bacanju hrane na Pupovca i Miloševića

Zahtjev za poštivanje Ustava kojeg je Udruga uputila predsjedniku Sabora, u nastavku prenosimo u cijelosti.

Branitelji Jandokoviću: ‘Osigurajte poštivanje Ustava RH u Hrvatskom saboru’

PREDMET: ZAHTJEV ZA POŠTIVANJEM I PRIMJENOM USTAVA RH U
HRVATSKOM SABORU
– traži se

“Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora Gordane Jandrokoviću,

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara izražava oštar prosvjed povodom očitog kršenja Hrvatskog Ustava danas 3. listopada 2018.godine u Hrvatskom saboru tijekom sjednice i govora saborske zastupnice SDSS-a Dragane Jeckov koja kontinuirano dakle u više navrata svjesno i namjerno krši Hrvatski Ustav usred Hrvatskog sabora, a na koji Vi kao predsjedatelj sjednice i predsjednik Hrvatskog sabora niste reagirali iako Vam je to dužnost temeljem nekoliko zakonskih akata Republike Hrvatske.

Vi gospodine Jandrokoviću kao predsjedatelj današnje sjednice bili ste dužni temeljem članka 237. st.1. koji glasi „Red na sjednici osigurava predsjedatelj.“ Poslovnika Hrvatskoga sabora (NN 81/13, 113/20, 69/17, 29/18) izreći stegovnu mjeru. Razlog za izricanje stegovnih mjera možete naći u članku 238. točkama 6. i 7. „Zastupnik tijekom iznošenja rasprave ne smije: – svojim ponašanjem odstupati od općih pravila ponašanja u Saboru, na drugi način remetiti red na sjednici“, a kršenje Hrvatskog Ustava to svakako jest.

Kako to niste učinili na sjednici na kojoj je prekršen Ustav RH (NN 85/10) i to u Temeljnim odredbama članak 12. st.1. koji glasi:
U Republici Hrvatskoj u službenoj je uporabi hrvatski jezik i latinično pismo.“
zahtijevamo da to učinite naknadno izricanjem stegovne mjere zastupnici stranke SDSS-a Dragani Jeckov koja nije poštovala i prekršila je odredbe Ustava RH u odnosu na spomenuti članak 12. stavak 1. te osigurate sve potrebne uvjete kako bi se ubuduće u Hrvatskom saboru poštovao Hrvatski Ustav.

Ukoliko to ne učinite morate biti svjesni kako Vi kršite zakon.

S poštovanjem,
Zorica Gregurić,
predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr