Zagrepčanima čiji su dimnjaci stradali u potresu prijeti isključenje plina

Zagreb, 26.03.2020 - Radnici na visokoj dizalici uklanjaju ošteceni dimnjak na zgradi Ministarstva vanjskih i europskih poslova nakon potresa koji je pogodio Zagreb. potres foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Stanovnici centra Zagreba žale se da ih dimnjačari upozoravaju da će im Gradska plinara Zagreb (GPZ) uskoro isključiti plin ako ne kupe kondenzacijske bojlere. Međutim, dimnjačari tvrde da to nije točno, već da je problem u zidanim dimnjacima koji nakon potresa nisu tehnički ispravni.

Grupa ‘Potres u Zagrebu – Svi mi u centru’ na Facebooku ima više od pet tisuća članova. U njoj se mogu naći razna svjedočanstva ogorčenih građana koji tvrde da im je najavljeno isključenje plina, a time i ostanak bez grijanja te tople vode.

‘Danas me dimnjačar obavijestio da se pripremimo na to da će nam vrlo vjerojatno Plinara zatvoriti plin, a po novoj uredbi atest možemo dobiti samo ako svi uvedemo kondenzacijske bojlere – bez obzira na to što smijemo nastaviti živjeti u zgradi, bez obzira na to što su dimnjačari danas provjerili dimnjake koje koristimo u zgradi i oni su ok, bez obzira na to što od potresa koristimo plin u zgradi i nitko nije stradao. Prijatelji po centru javljaju istu situaciju, nekima su već zatvorili plin, nekima čak skinuli plinske ure u stanovima, dobar dio njih ima zelenu naljepnicu, danima normalno koriste plin, neki imaju fasadne bojlere, neki imaju kondenzacijske, ali ne svi, pa je ipak u cijeloj zgradi zatvoren plin… većina prepričava istu priču koju sam i sama čula od dimnjačara – je li ovo stvarno?’ piše Simona Dimitrov Palatinuš na Facebooku, pokrenuvši čitavu raspravu.

Nakon njezina posta javilo se desetak građana sa sličnom pričom. Tako se tvrdi da su dimnjačari dobili uredbu da ne izdaju ateste na zidane dimnjake koji nisu prilagođeni kondenzacijskim bojlerima iako su funkcionalni i ne predstavljaju trenutnu opasnost. Naime bez atesta dimnjačara Gradska plinara Zagreb ne može uključiti plin.

Je li točno da postoji posebna uredba po kojoj se ne smiju izdavati atesti za zidane dimnjake, s T-portala su pitali upravitelja Dimnjačarske obrtničke zadruge (DOZ) Nenada Zrinskog.

‘Ne postoji posebna uredba, već tehnički propisi za to kako dimnjak mora izgledati i koja su njegova svojstva. Niti jedan zidani dimnjak nije tehnički siguran! Svi su porozni, pomaknule su se unutarnje stijenke, cigla prijeti urušavanjem. Iza tih tvrdnji osobno stojim’, izjavio je za T-portal Zrinski, dodavši kako je Dimnjačarska obrtnička zadruga sve to detaljno objasnio u svom priopćenju za javnost.

U tom priopćenju navodi se pak da su dimnjačari nakon desetak dana pregleda i snimanja dimnjaka u užem i širem centru Zagreba utvrdili ‘da niti jedan dimnjak građen od opeke nije siguran za uporabu’.

‘Svjesni smo da je interes građana što prije dobiti priključenje plina radi grijanja i tople vode, ali neusporedivo je važnije sačuvati život, zdravlje i imovinu građana… Nama je u interesu što prije biti u mogućnosti izdati pozitivan dimnjačarski stručni nalaz kojim se potvrđuje da su dimnjaci tehnički ispravni. Međutim, stvaranje kompromisa u vidu izdavanja pozitivnih nalaza, suprotno važećim propisima, može biti kobno. Stoga si mi to kao služba koja je odgovorna za preventivnu zaštitu ne možemo i ne smijemo dopustiti’, ističe se u priopćenju DOZ-a.

Uz to, dimnjačari odbacuju tvrdnje da oni traže ugradnju kondenzacijskih bojlera, već da je samo njihov savjet to da se ‘prilikom sanacije dimnjaka ide u smjeru kvalitetnog rješenja u skladu sa suvremenom praksom, tehnološkim dostignućima i energetskom učinkovitošću’.

Iz Gradske plinare Zagreb također poručuju kako oni nemaju nikakve veze s tipovima i vrstama bojlera koji se ugrađuju.

‘Plin se ne isključuje niti se odbija uključiti da bi građani bili bez plina, već jer su u najvećem broju slučajeva u opasnosti od dotrajalih dimnjaka, dodatno narušenih potresom, i dok se ne osiguraju tehnički preduvjeti za sigurno sagorijevanje plina – za što je dokaz potvrda o ispravnosti dimnjaka – postoji velika mogućnost povrata monoksida i trovanja njime’, kažu u Gradskoj plinari Zagreb.

Upozoravaju da je kontrola dimnjaka nužna u zgradama oštećenim potresom, bez obzira što se čini da je sve u redu i trošila uredno rade.

‘To ne znači da je unutrašnjost dimnjaka ispravna i da u nekom trenutku neće doći do povrata dimnih plinova!’ naglašavaju iz Plinare.

Podsjećaju kako je redovna procedura priključenja na plin nakon potresa objavljena na web stranici GPZ-a te kao preduvjete za ispitivanje instalacije i puštanje plina obuhvaća nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena i nalaz dimnjačara o ispravnosti dimnjaka.

‘Imajući u vidu situaciju u kojoj se građani trenutno nalaze – prvenstveno u središtu Zagreba – za zgrade koje imaju nalaz statičara da plinska instalacija nije ugrožena, a dimnjaci ne mogu dobiti potvrdu ispravnosti, GPZ radi iznimku i uključuje samo potrošače koji mogu sigurno koristiti plin. Isto je tehnički izvedivo, no pri tome je nužno da ispitivači uđu u sve stanove koji koriste plin, a čija su trošila spojena na dimnjak, te da stanari čija su trošila spojena na dimnjak dozvole demontažu plinomjera u svojim stanovima. Time se osigurava da životi građana koji su u riziku od povrata monoksida nisu izloženi opasnosti’, objašnjavaju u Plinari.

‘Jesmo za sanaciju dimnjaka, ali ne u ovom trenutku niti pod ucjenom! Odakle građanima u ovoj situaciji 20.000 kuna?’

Simona Dimitrov Palatinuš, koja je na Facebooku pokrenula raspravu o problemu dimnjaka i plina, ističe kako je građanima jasna zabrinutost nadležnih zbog nesigurnosti zidanih dimnjaka, ali pita ih gdje su bili sve ove godine. ‘Gradska plinara od 2007. traži sanaciju dimnjaka od opeke. Svi smo mi svjesni toga da su oni realna opasnost. Ali dimnjačari, nakon što bi za te dimnjake izdavali negativne nalaze, nisu obavještavali stanare i upravitelje zgrada da se mora nešto poduzeti. Oni 13 godina nisu radili svoj posao! Jesmo za sanaciju dimnjaka, ali ne sad, kad smo u izolaciji. Mnogi su izgubili posao. Odakle ljudima 20.000 kuna? Dajte nam razuman rok, a ne ucjenjivati. Neka se svi dimnjaci pregledaju. Oni koji su oštećeni ili su urušeni – naravno da se tamo neće puštati plin. Ostalima neka se dade vrijeme za sanaciju, ali i ne prijeti isključenjem plina.’

Direktor Plinare: Ne smijemo pustiti plin sve dok ne dobijemo dozvolu dimnjačara i statičara

Direktor Gradske plinare Tomislav Mazal rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije Kriznog stožera Grada Zagreba da je Plinara dala obavijest pola sata nakon potresa da zatvore plin ako osjete miris. Rekao je da Plinara ne smije pustiti plin sve dok nemaju dozvolu dimnjačara i statičara. ‘Negdje postoji mogućnost unutarnjeg urušavanja dimnjaka, pa i opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom’, izjavio je. Dodao je da oni ne uvjetuju to kakvi će bojleri biti ugrađeni. Rekao je da ima informaciju da dimnjačari ne žele dati pozitivan nalaz tamo gdje dimnjaci nisu tehnički ispravni.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal.hr