Zakon o audiovizualnim djelatnostima: Stanke zbog rasprave o ‘korupcionaškom ili klijentelističkom zakonu’

Foto: fah

Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o audiovizualnim djelatnostima.

> (VIDEO) Hasanbegović: ‘HAVC je postao istoznačnica za koruptivno-klijentelističku hobotnicu’

> Zlatko Hasanbegović: Vodstvo HAVC-a je Ministarstvo kulture doživljavalo kao bankomat

Novi je zakon obuhvatio i videoigre čime je stvoren pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije.

Zakon preciznije definira način izbora i ovlasti članova tijela Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC): Upravnog odbora, ravnatelja i Hrvatskog audiovizualnog vijeća (HAVV).

Upravni odbor HAVC-a ima pet članova, po jedan se imenuje iz reda ekonomsko-financijskih i pravnih stručnjaka, dva iz reda stručnjaka za audiovizualne djelatnosti, a jednoga biraju radnici Centra.

Zakonom se uvodi nova struktura Hrvatskog-audiovizualnog vijeća, jedan od njegovih članova bit će i predstavnik Ministarstva kulture.

Prije glasovanja o tome zakonu, stanke su zatražili zastupnici Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.

Predloženi zakon predviđa da i Hrvatsko društvo filmskih redatelja delegira jednog člana u Vijeće, a postoje broje prijave koje se odnose na potraživanja u iznosu od oko 30 milijuna kuna navedenog Društva prema Hrvatskom društvu skladatelja, rekao je Branimir Bunjac (ŽZ) i poručio da stranka Živi zid smatra da zakon ne bi smio stupiti na snagu sve dok se ti navodi ne razjasne.

> Branitelji ministrici Obuljen i glavnom državnom odvjetniku: ‘Kada će se razriješiti kriminal u HAVC-u i je li Chris the Swiss hrvatski film?’

Stanku je, radi konzultiranja oko djelovanja “koruptivno, klijentelističke institucionalizirane hobotnice u HAVC-u, posebice nakon vijesti o višemilijunskim pronevjerama vezanim uz djelovanje Hrvatskog društva filmskih redatelja”, zatražio Zlatko Hasanbegović (NZH). Poručio je i kako kolegama iz HDZ-a želi dati prigodu da još jednom preispitaju svoju savjest i razmisle žele li, nakon što su glasovali za “protulustracijski arhivski zakon”, glasovati i za ovaj “korupcionaški ili klijentelistički zakon”.

Sabor je donio Zakon o muzejima te potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji (revidiranne).

Donio je i Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, odbivši oporbene prijedloge da članarina u toj Komori bude dobrovoljna, a ne obvezna.

Komora nije štitila interese poljoprivrednika kad je trebalo, a sad bi je trebali plaćati, ona je suvišna, poručio je Miro Bulj (Most).

Sabor je odbio interpelaciju o radu Vlade u vezi s renacionalizacijom Ine i privatizacijom HEP-a, koju je inicirao SDP.

U drugo su čitanje poslani zakonski prijedlozi o studentskim poslovima, o autorskom i srodnim pravima, o nasljeđivanju…

Sabor je Josipa Popovca imenovao novim predsjednikom Vijeća za elektroničke medije (VEM), a razriješio dosadašnjeg predsjednika Damira Hajduka, koji odlazi na novu dužnost.

Zbog isteka mandata, članstva u Vijeću razriješio je Suzanu Kunac, Gordanu Simonović i Roberta Tomljenovića, kojeg je potom imenovao na još jedan petogodišnji mandat. Za članove Vijeća imenovao je Damira Bučevića te Popovca.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij