Započelo obilježavanje Dana hrvatskih mučenika u Udbini

Foto: Croq

Obilježavanje Dana hrvatskih mučenika počelo je u subotu križnim putom s Krbavskog polja uzvisinom uz trasu s drvenim postajnim križevima, kojom se vjernici penju prema Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini, gdje se već okupilo više tisuća vjernika.

Dan hrvatskih mučenika želi počastiti sve mučenike od prvih kršćanskih vremena pa do današnjih dana, one koji su dali živote za Krista ali i one koji su dali život za istinu, pravdu, mir, za slobodu i domovinu.
Hodočasnici križnog puta drže u rukama tekstove u kojima se pored Kristova križnog puta podsjeća i na križni put hrvatskog naroda od njegovih poznatih početaka pa do danas.

Misno slavlje na Udbini s početkom u 11 sati predvodit će mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup i nekadašnji upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Gospićko senjski biskup Zdenko Križić rekao je u poruci vjernicima da je Crkva hrvatskih mučenika sveto mjesto gdje se obilježava 524. obljetnicu tragične Bitke na Krbavskom polju, ali da da “Crkva hrvatskih mučenika grli i objedinjava u sebi sva druga mjesta patnje hrvatskog naroda”, te sve mučenike, osim svetaca i blaženika i sve oni koji su stradali boreći se “za krst časni i slobodu zlatnu”.

Hrvatski su mučenici svi koji su dali život za slobodu Hrvatske, za slobodu naroda i slobodu vjere. Jedno su crkveni mučenici, koje je Crkva proglasila blaženicima ili svecima, koje je dakle Crkva proglasila mučenicima, a postoje i civilni, koji su pali za isti cilj, ali nisu kanonizirani, te je predviđeno da se i za jedne i za druge u Crkvi hrvatskih mučenika odredi prostor, za crkvene prostor crkve, a za ostale će biti prostor kripte, ispod crkvenoga prostora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt