Zastupnici manjina nezadovoljni izdvajanjima za nacionalne manjine

Zagreb, 03.04.2019 - 11. redovita sjednica Hrvatskog sabora. Na fotografiji Dragana Jeckov, Branimir Bunjac. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Prijedlog izmjena Zakona o strancima Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a kojima traže promjenu odredbi vezanih za odbijanje, prestanak boravka ili protjerivanje stranaca zbog nacionalne sigurnosti, nije u utorak naišao na podršku vladajućih koji su poručili da se ne mogu donositi akti koji će oslabiti sigurnost građana. Na sjednici se također raspravljalo o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, prilikom čega su zastupnici manjina izrazili nezadovoljstvo.

“Prioritet je sigurnost Republike Hrvatske i građana i s tih pozicija ne možemo prihvatiti prijedlog GLAS-a i HSU-a”, kazao je Davor Ivo Stier (HDZ) istaknuvši kako se ne mogu donositi akti koji će oslabiti sigurnost građana.

Klub GLAS-a i HSU-a predložio je da se kod odbijanja boravka strancu u državi ili njegova protjerivanja iz razloga nacionalne sigurnosti to učini uz pisano obrazloženje, a ne kako je sada, bez obrazlaganja razloga. Traže i da se državljani treće zemlje koji nemaju uvjete za ulazak u zemlju prethodno saslušaju prije donošenja konačnog rješenja.

Izmjene bi imale indirektno utjecaj na kreiranje tolerantnije, civiliziranije i otvorenije atmosfere koja promovira i vodi računa o ljudskim pravima svih, istaknula je Vesna Pusić (GLAS).

“Pokažimo da nismo mala zatvorena zemlja i da smo otvoreni za nekoga tko je spreman doći i raditi u Hrvatskoj ” apelirala je Anka Mrak Taritaš.

Zastupnici manjina: Povećana izdvajanja za nacionalne manjine još uvijek nedovoljna

Zastupnici su dali svoje mišljenje i o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu Hrvatske za 2017. godinu za potrebe nacionalnih manjina, prilikom čega su pojedini zastupnici ustvrdili da se događaju skromni pomaci u ostvarivanju operativnih planova za nacionalne manjine te da su premala izdvajanja za konkretne projekte nacionalnih manjina.

“Pomaci u ostvarivanju operativnih planova za nacionalne manjine su minimalni ili nepostojeći”, smatra zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin koji je pozvao vladajuće da planove izvade iz ladica i pročitaju.

“Nikada nisam dobio poziv od nekog ministra ili tajnika da me pita o tome što je ostvareno, a kamoli što treba ostvariti”, kazao je .

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi pohvalio je povećanje izdvajanja sredstava za nacionalne manjine u 2017. na 144 milijuna kuna, ali i ustvrdio da su premala izdvajanja za konkretne projekte. “Ostvaren je pomak, ali nedovoljan “, ocijenio je.

Dragana Jeckov (SDSS) ukazala je na niz problema srpske nacionalne manjine, od sve većeg broja slučajeva nasilja i uništavanja imovine, govora mržnje protiv Srba, do otpora službenoj uporabi jezika i pisma srpske manjine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina