Željko Petković: Zabrinjavajući tempo pojavljivanja novih droga u EU

Zagreb, 11.06.2015 - Zajednička sjednica Odbora za europske poslove i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora na kojoj jei predstavljena publikacija Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Na fotografiji Roumen Sedefov, Željko Petković. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH Željko Petković izjavio je u četvrtak nakon zajedničke sjednice Odbora za europske poslove i Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, daje zabrinjavajući tempo pojavljivanja novih psihoaktivnih tvari na području EU-a, gdje je lani zabilježena 101 nova droga, no ocijenio je kako je Hrvatska uspjela uspostaviti koliko toliko učinkoviti odgovor na problematiku novih droga.

Hrvatska u razini ili ispod europskog prosjeka

“Razvili smo bazu koja se odnosi na nove droge, evidentiramo svaku novonastalu tvar koja se pojavi na području Europe, stavljamo je u bazu, širimo informaciju o tome, educiramo stručnjake i uz pomoć svih tijela koja su nadležni za tu problematiku vršimo nadzor nad dućanima koji prodaju takve stvari”, rekao je Petković nakon što je na Odboru predstavljeno Europsko izvješće o drogama 2015. (podatci za 2013.) Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drograma.vlada, hiv

Riječ je o publikaciji te europske agencije koja donosi najnovije podatke i komentare o stanju problema droga u 28 zemalja članica EU-a, Norveškoj i Turskoj.

Na odboru je, između ostalog, dan komparativni prikaz stanja problematike droga u Hrvatskoj sa stanjem i kretanjem droga u Europskoj uniji, a govorilo se i o štetnim posljedicama uslijed konzumacije.

Petković je istaknuo da većina novih droga ostane kratko vrijeme, a pozitivnom je ocijenio novu mogućnost predviđenu izmjenama zakona o suzbijanju zloporabe droga – da određenu stvar stave privremeno na listu dok ne vide koliko je štetna, tj. dok se ne izvrši procjena rizika.

Kazao je i da je Hrvatska još uvijek u razini ili ispod europskog prosjeka vezano uz samu konzumaciju droga.

“Stanje je ipak malo bolje nego što je u Europi”, dodao je.

U Hrvatskoj zaraza HIV-om među ovisnicima veoma niska

Što se tiče samog tržišta, istaknuo je kako je Hrvatska tranzitna zemlja za šverc različitih vrsta droga, te da u većini slučajeva nema proizvodnje droga osim pojedinačnih pokušaja uzgoja marihuane. Podsjetio je da je Europska unija jedno od najvećih tržišta, uz tržište SAD-a, i to pretežito za heroin, kokain i marihuanu koja je na području Europe dolazi s područja Maroka i Albanije.

Petković je naglasio da je u Hrvatskoj zaraza HIV-om među ovisnicima veoma niska, a smanjujući su i trendovi zaraze hepatitisom B i C.

Upozorivši da su ovisnosti najčešće put bez povratka, predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Željko Jovanović naglasio je kako je jedna od temeljnh strateških odrednica politike EU i Hrvatske – prevencija.

“Treba učiniti sve da taj put droge ne počne. Ako se on i dogodi, potrebno je što prije otkriti osobe koje se drogiraju i pomoći im da prestanu s drogom. Što se tiče ovisnika koji su zaglibili, tu treba raditi na smanjivanju štete, da ne dođe do smrtnog ishoda”, poručio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah