Zemljani nasip u Mekušju izdržao noć

Privremeni zemljani nasip u karlovačkom prigradskom naselju Mekušju izdržao je noć, uz ogroman angažman ljudi i dodatno podizanje i učvršćivanje jer je Korana dosegla čak 821 centimetar, a nasip je bio projektiran za vodostaj od 820 cm. Mnogo je kuća spašeno od plavljivanja, izjavila je jutros Hini Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda.

Plavljenja, po treći put ove godine u Karlovcu, velika, ceste i naselja su na mnogim mjestima poplavljeni, a povlačenje vode bit će dugotrajno.

Vodostaj Korane je visok, a velik je i dotok novih količina jer je kiša jučer padala uzvodno, na Plitvicama i u Slunju.

Privremeni nasip u Mekušju izdržava, kaže Želježnjak ali naglašava da taj nasip i sva druga mjesta obrane na karlovačkom području traže dežurstvo i stalne intervencije, bez obzira što je vodostaj pao za tri ili četiri centimetra.

Bitno je reći da sve što se poduzima daje rezultate i ovaj put je razorni utjecaj vode podjednak kao u veljači, ali znatno manji nego u rujnu.

„Ponavljamo često, ali očito još uvijek nedovoljno često, da sustav obrane od poplava u Karlovcu treba završiti ili, u suprotnom, s plavljenih djelova trajno maknuti kuće i sav urbani dio“, naglasila je Željeznjak.

Dodala je da se konačno mora izračunati i vidjeti kako često saniranje šteta košta više od skupog i zahtjevnog posla gradnje 30-tak kilometara nasipa i drugih protupoplavnih objekata.

“Za ovakvo što više nema opravdanja; pitam se hoće li netko staviti plus i minus na papir i odlučiti. Iako treba velika količina novaca za sustav obrane Karlovca, ova klima zahtjeva ili gradnju nasipa ili ćemo iseliti ljude i ukloniti kuće”, rekla je Željeznjak.

Na pitanje je li s nekoliko centimetara pada vodostaja na rijekama jutro lakše od noći u smislu obrane od poplava, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda odgovara – da nije.

Tih nekoliko centimetara ne znači puno. Potreban je krajnji oprez na svim punktovima, budno se prati svako mjesto plavljenja i intervenira gdje se može, primjerice sa crpkama kod Mostanja, ali i na obali Trnskog u centru grada, rekla je Željeznjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah