Žestoko u sudnici: Nastavljeno suđenje voditelju “Bujice” Velimiru Bujancu temeljem tužbe Ranka Ostojića

Foto: Facebook, Bujica, Velimir Bujanec

Saslušanjem svjedoka o okolnostima stradavanja hrvatskog branitelja Darka Pajičića 2013. u Vukovaru, na osječkom sudu u utorak je nastavljeno suđenje po tužbi za klevetu bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića protiv novinara Velimira Bujanca, u čijoj je emisiji “Bujica” Ostojić proglašen krivim za smrt tog branitelja dok je sudjelovao u razbijanju dvojezičnih ploča.

Ostojić je podnio tužbu zbog niza uvreda i kleveta izrečenih u”Bujici” emitiranoj 25. studenoga prošle godine na Osječkoj televiziji. U toj emisiji Bujanec je, uz ostalo, Ostojića nazvao “beskrupuloznim ministrom Ostojom Rankovićem” te u prilogu prenio izjavu Zdravka Tomca: “Uzrok zla: Ranko Ostojić i Zoran Milanović, jer njih dva jedini odlučuju bez ikakve političke kontrole”.

Svjedokinja Vilma Vidović kazala je kako je toga dana, prolazeći automobilom, vidjela Pajičića kako leži uza zid vukovarske policijske postaje i krvari iz glave, ocijenivši nevjerojatnim da policajci, za čije je intervencije Pajičić ozlijeđen, stoje oko njega i ne pomažu mu.

Istaknula je kako je u to vrijeme u Vukovaru situacija bila tužna i uznemirujuća, jer su građani bili razočarani “zbog ćiriličnih ploča koje su stavljene preko noći”.

“Ta nesretna ćirilica koja je donesena u Vukovar, ovijena mrklom noći, nikome nije kao pismo smetala, ali pod tom ćirilicom su se strašni zločini dogodili. Nije dolazilo do incidenata, mi smo samo bili jako žalosni. To je krik s Ovčare, krik silovane žene, nemam ništa protiv ćirilice, ali rane su preduboke, nismo još ni sahranili sve svoje. Tri mjeseca je Vukovar bio logor, i sve je to bilo obilježeno tom nesretnom ćirilicom”, iznijela je ona.

Zbog tog pitanja o atmosferi reagirala je optužba “jer nije predmet postupka”. Zaiskrilo je tada u sudnici.

“Kako možete prekidati ženu, sram Vas bilo!”, dobacio je Bujanec Ostojićevu odvjetniku Radanu Kovaču, zbog čega mu je sudac zaprijetio izbacivanjem iz sudnice, navodi Večernji list.

Vilma Vidović, na pitanja optužbe, istaknula je kako nije vidjela trenutak kada je Pajičić pao.

Odbila je odgovoriti na Ostojićev upit kada je nakon toga događaja ponovno srela Darka Pajičića, jer bi, kako drži, time Pajičića dovela u nepriliku, s obzirom da ga se u izjavama nekih osoba tretiralo kao osobu sklonu alkoholu.

I svjedok Ante Čulina rekao je kako je prolazeći automobilom pored policijske postaje vidio Pajičića kako leži i krvari na cesti. Tvrdi da je vikao na policiju zašto mu ne pomognu, a nakon par minut prišlo mu je nekoliko policajaca, zavrnulo mu ruku i odvelo u policijsku postaju, uz obrazloženje da je sudjelovao u napadu na službenu osobu.

Ostojićev odvjetnik Radan Kovač prigovorio je iskazu oboje svjedoka, smatrajući kako oni nemaju neposrednih saznanja o okolnostima stradavanja Darka Pajičića.

Sudac: Ovo se polako pretvara u suđenje o uzrocima smrti Darka Pajičića

Sudac Ivan Sajter u više je navrata optuženog Bujanca upozoravao da ne upada u riječ ostalim strankama u postupku, a tijekom isticanja novih dokaznih prijedloga optužbe i obrane ocijenio je da se postupak, umjesto utvrđivanja odgovornosti za klevetu, “polako pretvara u suđenje o uzrocima smrti Darka Pajičića”.

Odbijen je prijedlog optužbe da se ispita tadašnji načelnik vukovarske policijske postaje Miro Bradić, jer su MUP i Ravnateljstvo policije dostavili službeno izvješće da je policija u tom slučaju opravdano i zakonito koristila sredstva prisile.

Novo ročište zakazano je za 25. travnja, kada bi se kao svjedoci trebali ispitati vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, neposredni svjedok Pajičićeva stradavanja Robert Horvat te sudsko-medicinski vještak Mladen Marcikić, koji je, smatra optužba, u svome nalazu jasno utvrdio uzrok Pajičićeve smrti te teška epileptična oboljenja od kojih je bolovao.

Pogledajte video na HRT-u:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina