Živi zid traži ukidanje valutne klauzule: ‘Zbog promjene tečaja rate kredita su se povećale 50 do 60 posto’

Foto: fah

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ocijenio je u petak u Hrvatskome saboru, braneći izmjene Zakona o obveznim odnosima koje je predložio njegov Klub zastupnika, a koje Vlada ne prihvaća, da valutnu klauzulu treba ukinuti jer je uzrokovala mnogobrojne probleme hrvatskim građanima.

“Zbog promjene tečaja rate kredita, pogotovo u švicarskim francima, su se povećale 50 do 60 posto i dovele građane u situaciju da te kredite ne mogu otplaćivati”, istaknuo je Bunjac.

Valutna klauzula, dodao je, uzrokovala je i veliku nelikvidnost u gospodarstvu, dovela do golemog deficita, visoke nezaposlenosti, niskih plaća i mirovina te niskog rasta.

“Hrvatska je zahvaljujući stabilnom tečaju i valutnoj klauzuli od lokomotive postkomunističkih zemljama pala na samo dno i bolji smo još jedino od Srbije”, istaknuo je Bunjac tražeći ukidanje valutne klauzule.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić rekao je da prijedlog Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e nije prihvatljiv jer bi, osim što ugovaranje valutne klauzule ovisi o volji i izboru ugovornih strana i posljedica je činjenice da je većina depozita u bankama u stranim valutama, njezino ukidanje moglo stvoriti ozbiljne sustavne rizike, smanjiti dostupnost i povećati cijenu kredita, ali i stvoriti ozbiljne pravne dvojbe.

“Kada bi ovo bile maškare i kada bismo tražili krnju, valutna klauzula i njeno spaljivanje bi bilo vrhunsko, to bi prošlo na maškarama, ali ne može proći u Hrvatskom saboru i ne može proći kao zakonski prijedlog”, poručila je Dragica Vranješ (HDZ).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina