Znate li koji su istarski svećenici ubijeni u Drugom svjetskom ratu i nakon njega?

Foto: Porečko-pulska biskupija

Pariški mirovni sporazumi ,  nakon Drugog svjetskog rata, čiju 70. obljetnicu obilježavamo ove godine bili su mjesto na kojima se odlučivalo i o sudbini Istre.

Istra se za vrijeme prve Jugoslavije – od kraja Prvog pa do Drugog svjetskog rata nalazila u sastavu Italije. Pod nasrtajima talijanskog fašizma, ondje je nasilno suzbijan rad hrvatskih kulturnih i obrazovnih ustanova te su uništavani povijesni spomenici koji su svjedočili o hrvatskom identitetu. Hrvatsko katoličko svećenstvo u Istri u tim je okolnostima imalo velike zasluge za očuvanje identiteta i kulture Hrvata, a mnogi su svećenici ubijeni od strane Nijemaca i Talijana.

Upravo je uloga hrvatskog katoličkog svećenstva u Istri bila odlučujuća i u odlukama same pariške mirovne konferencije kojima je Istra pripojena Hrvatskoj te je postala dio Jugoslavije. Među njima je vodeću ulogu imao don Božo Milanović, o čijem smo djelovanju nedavno pisali. Unatoč tome, čak i za vrijeme Pariške konferencije, komunistički režim je nasilno suzbijao vjerski život i crkveno djelovanje, te su mnogi istarski svećenici ubijeni od strane komunističkog režima, kako oni talijanski, poput blaženog Francesca Bonifacija, tako i hrvatskih, poput blaženog Miroslava Bulešića.

Tko je bio dr. Božo Milanović, svećenik antifašist, zbog kojeg su u Istri zviždali predsjednici?

Također, jedan od stradalih svećenika porijeklom iz Istre, ubijen je od strane četnika dok je djelovao kao župnik na dubrovačkom području.

Među istarskim klerom, tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega, ukupno je stradalo 15 svećenika i 3 bogoslova. Od toga su osmorica bili žrtve Nijemaca i Talijana, šestorica partizana, jedan četnika, a dio odgovornosti za progon preostale dvojice leži na partizanima. 

Više pročitajte ovdje.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/biskupija-porecko-pulska.hr