Zoran Milanović: “Pobačaj je pravo na izbor. Uređeno je 1977. godine u socijalističkom mraku”

Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Zoran Milanović više je puta branio Zakon o pobačaju donesen 1978., a njegova Vlada ga je aktivno podržavala nastojeći da se pobačaj vrši u svim bolnicama i da bude što dostupniji. Za vrijeme Milanovićeva mandata njegov ministar zdravstva Varga vršio je pritisak na ravnatelje bolnica da osiguraju pobačaj kada se liječnici pozivaju na priziv savjesti i otvorio vrata distribuciji tabletama za dan poslije, EllaOne, koja ima i abortivni učinak.

Kako su djelovanjem različitih pro-life inicijativa građani postajali sve više osviješteni o tome da ljudski život počinje začećem i da je pobačaj prekid ljudskog života, Milanović je na Forumu žena SDP-a u hrabrio stranačke kolegice da se “prava žena” neće spustiti »ni za jedan milimetar niže nego što su već 40 godina« (od donošenja Zakona o pobačaju) te će država osigurati “pravo žene na izbor u pitanju pobačaja”. “Nitko ne smije zadirati u pravo žena na izbor”, poručio je na predizbornom skupu u Puli u 2016. “Zakon o pobačaju treba ostati takav, pravo žene na izbor je pravo žene na izbor”, izjavio je. 

Milanovićev se stav o pobačaju se do danas nije promijenio, no stranka koja ga je kandidirala, SDP, je nakon izgubljenih parlamentarnih izbora predložila novi liberalniji Zakon o pobačaju, koji donosi: 

  • Pobačaj do 12. tjedna od začeća, a nakon 12. tjedana samo po odobrenju povjerenstva (u slučaju silovanja, ugroženog života majke i indicije da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili mentalnim oštećenjima)
  • Maloljetnica koja je navršila 16 godine može podnijeti zahtjev za prekid trudnoće do 12. tjedna bez suglasnosti roditelja ili drugog zakonskog zastupnika
  • Osim javnih zdravstvenih ustanova, pobačaj mogu vršiti i privatni liječnici ginekolozi 
  • Pobačaj se financira novcem hrvatskih poreznih obveznika, putem HZZO-a

U traženju predsjedničkog mandata, Milanović se ovako založio za pobačaj u sučeljavanju s drugim kandidatima na HRT-u: 

“To [pobačaj] je pravo na izbor. Uređeno je 1977. godine u socijalističkom mraku. Kako je mrak jedan poseban medij, ljudi rade puno više djece u mraku, tako da je u tom mraku nastalo najviše Hrvata, Srba i Slovenaca. To je uredno riješeno. To je, inače, pravo žene na izbor. Jedna teška kompleksna situacija oko koje ne treba nikada likovati nego biti ženi od pomoći, ali to je prije svega izbor žene, a onima koji žele uređivati koliko ćemo imati djece, kako ćemo ih odgajati: moje građansko ‘ne’. Ja imam samo dvoje djece i što se mene tiče nisam dovoljno doprinio rastu nacije, ako je to kriterij. Po meni nije.”

Hoće li hrvatski birači drugom krugu u nedjelju 5.1.podržati kandidata za čijeg se premijerskog mandata pobačaj aktivno podupirao i nametao bolnicama i kojeg je za predsjednika kandidirala stranka, SDP, koja je pripremila još liberalniji zakon o pobačaju, čija je pobjeda na parlamentarnim izborima izglednija ako Milanović dobije predsjedničke izbore?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr